Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Avdelningschef för Friluftsakademin och Regionstöd

Är du en trygg och engagerad ledare med intresse för friluftsliv och med vilja att driva ett förändringsarbete? Nu söker vi dig som vill leda utvecklingen av vår nya avdelning i nära samverkan med våra sex regioner.

Välkommen till Friluftsfrämjandet, Sveriges största friluftsorganisation! Vårt syfte är mer aktuellt än någonsin - att skapa ett bättre samhälle för alla genom folkhälsa, livsglädje och respekt för naturen. Med vår ideella kraft tacklar vi några av vår tids främsta samhällsutmaningar, exempelvis stillasittande, segregation och miljöförstöring. Det gör vi genom att skapa roliga, trygga och lärorika äventyr – på fjället, vattnet, snön, isen och i skogen. Året runt och för alla.

Friluftsfrämjandets riksorganisation söker nu en avdelningschef

Friluftsfrämjandets utbildningsverksamhet Friluftsakademin leder till säkra och trygga äventyr över hela landet, vilket skapar möjlighet för fler att ta del av friluftslivet. Det möjliggörs genom våra lokala, ideella ledare som har djup kunskap inom en bredd av friluftsgrenar riktat till både barn och vuxna inom exempelvis skidor, kajak, vandring, MTB och Skogsmulle. Våra ambitioner framåt är högt ställda. Genom att utbilda fler ledare och satsa på befintliga ledare ska vi inspirera till friluftsliv och erbjuda äventyr för fler. Vi söker nu en chef till den avdelning som främst arbetar med detta.

Om din roll

Vi befinner oss i en spännande utvecklingsfas och som chef för Friluftsakademin och Regionstöd får du möjlighet att leda en helt ny avdelning. Du ansvarar för fem kompetenta, erfarna och drivna medarbetare som leder utvecklingen av innehållet i vår utbildningsverksamhet. Du rapporterar till generalsekreteraren och genom din plats i ledningsgruppen bidrar du aktivt till organisationens  övergripande arbete och till gott samarbete mellan avdelningarna inom riks. Din placeringsort är Stockholm men tjänsten innebär resor runtom i Sverige.

En central del i uppdraget är att öka samverkan inom organisationen där förväntningarna är att utveckla samarbetsformer, driva utvecklingen av Friluftsfrämjandets erbjudanden och leda våra experter i vardagen med fokus på långsiktig strategi och bibehållet helhetsperspektiv. Tjänsten innebär omvärldsbevakning och trendspaning inom friluftslivet. Vi arbetar även för att tydliggöra de samhällsvinster som Friluftsfrämjandet bidrar med.

En stor del av uppdraget kommer att ägnas åt dialog och samverkan med de 15 regionanställda, fördelade på sex regioner, och de ideellt aktiva. Arbetet har även många externa kontaktytor med företrädare för andra organisationer, företag, anläggningar såsom Idre fjäll och till viss del myndigheter. Det breda uppdraget passar dig som trivs i olika typer av sammanhang. Ena dagen besöker du Idre fjäll och analyserar trender inom framtidens friluftsliv, för att nästa dag besöka vår regionala verksamhet i Skåne; den tredje dagen pratar du säkerhetsriktlinjer med en myndighet.  

För att lyckas och trivas i rollen känner du igen dig i merparten av beskrivningen:

 • Du är en trygg, tydlig och prestigelös ledare med en coachande ledarstil
 • Du motiverar och inspirerar dina medarbetare.
 • Du är en relationsbyggare som trivs med att vara socialt aktiv i yrkesmässiga sammanhang
 • Du är lyhörd och har en god förmåga att fånga upp ledarnas, lokalavdelningarnas, medlemmarnas och regionernas behov
 • Du är kreativ, nyfiken samt initiativ- och idérik.
 • Du drivs av att utveckla såväl medarbetare som verksamhet samt att skapa resultat.
 • Du har en god förmåga att strukturera och planera
 • Du är analytisk och gillar att arbeta såväl strategiskt som operativt

Krav

 • Erfaren ledare med chefsansvar med vana av att driva förändrings- och/eller utvecklingsarbete
 • Erfarenhet av verksamhetsutveckling där du utvecklat och implementerat strategier och omsatt detta i operativt arbete
 • Förståelse och intresse för ideellt engagemang

Meriterande

 • Kunskap om friluftsliv
 • Erfarenhet från pedagogisk verksamhet
 • Erfarenhet av ledningsgruppsarbete och/eller styrelsearbete
 • Arbetslivserfarenhet från civilsamhället
 • Kunskap om forskning och rön inom friluftsliv

När du börjar på Friluftsfrämjandet

Här kommer du till en trevlig arbetsplats med kompetenta och engagerade medarbetare där du får vara en del av det utvecklingsäventyr som vi är på och där vi strävar efter att bli en tydligare samhällsaktör. Arbetet innebär frihet under ansvar och vi tillämpar kollektivavtal.

På Riksorganisationen är vi ca 25 medarbetare, inom våra sex regioner finna ca 15 kollegor och åtta kollegor är inom I Ur och Skur Utveckling. Den 1 september flyttar vi till nyrenoverade lokaler på Södermalm.

Vi eftersträvar en jämlik arbetsplats i alla avseenden. Det innebär att alla ska få bra förutsättningar att trivas på jobbet, oavsett könstillhörighet, ålder, etnisk och kulturell bakgrund, sexuell läggning eller funktionsvariation.

Ansökan

I den här rekryteringen samarbetar Friluftsfrämjandet med Alumni.

Skicka in din ansökan hos Alumni

Rekryteringskonsulter Gustaf Åberg nås på 076 798 13 61 eller gustaf.aberg@alumniglobal.com och Christine Perschon på 072 601 80 57 eller christine.perschon@alumniglobal.com.

Sista ansökningsdag är 21 augusti 2022

Låt äventyret börja - varmt välkommen med din ansökan!

Friluftsfrämjandet är en demokratisk, partipolitiskt och religiöst obunden ideell organisation. Sedan 1892 har vi främjat friluftslivet och värnat allemansrätten. Med över 112 000 medlemmar, 8 000 ledare, 300 lokalavdelningar, verksamhet i 500 förskolor och skolor, och skidskola i 80 skidbackar är Friluftsfrämjandet Sveriges största friluftsorganisation.