Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

 • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
 • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Tingsguiden

Har du aldrig varit på ting förut? I Tingsguiden hittar du allt du behöver veta!

Ting har arrangerats ända sedan 1958, då TVM Äventyrsgrupperna startades.
På denna sida hittar du en översiktlig info om TVMs läger.
På tingsguidens övriga webbsidor i menyn finns ytterligare info om våra läger i allmänhet. Missa inte heller tingsfaktan som finns inför respektive arrangemang.

Tre ting

Numera hålls det oftast tre ting om året. Rikstinget är årets största läger, vårt upplevelseläger som riktar sig till friluftsintresserade ungdomar från hela landet. Rikstinget hålls varje år på kristihimmelsfärdshelgen i maj eller juni. Varje gång är vi på en ny plats. På våren arrangeras också Sydtinget. Som det hörs på namnet är det ett ting som hålls i södra delen av landet, i region Syd. I oktober hålls höstens stora läger, Mellantinget - ett ting som ligger mittemellan rikstingen.

Boende

På ting sover man utomhus. Boendet brukar bestå av ett enda jättelångt vindskydd som man bygger av slanor (smala trädstammar), presenningar och "surr" (sisalgarn). Vi som arrangerar tinget ser till att det finns slanor, du tar själv med det andra som behövs. Givetvis går det också att sova i medhavt tält. Om du kommer till tinget ensam så brukar det gå bra att hoppa in i någon annan grupps vindskydd. Läs mer om boende på ting.

Mat

Mat tar man som regel med sig till tinget själv. Bilda gärna matlag och hjälp varandra med maten. De flesta brukar ta med sig stormkök att laga maten på. Under rikstinget brukar det finnas möjlighet att vara med i det stora gemensamma matlaget som kallas Köket. Där lagar man mat tillsammans över öppen eld. Läs mer om mat och matlagning på ting.

Aktiviteter

Vad som händer på tinget är olika från ting till ting. Tinget börjar alltid med en stämningsfull invigning den första kvällen. På dagen brukar det vara en mängd aktiviteter där man själv kan välja vilka man vill vara med på. Exempel på aktiviteter som genomförts på tingen de senaste åren är: paddling, bad, vindsurfing, hantverk, foto, mountainbike, linbana och bouldering. Spel, lekar, sång och gitarrer är ständiga aktiviteter som är självklara delar av ett ting. Många ting brukar ha teman som går som en röd tråd genom hela arrangemanget. Då kretsar också många av aktiviteterna kring detta. Ett år hölls det exempelvis ett rekordting - då gjorde hela lägret rekordförsök tillsammans.

På rikstinget, som hålls under fyra dagar, är det ofta någon typ av aktivitetsrunda under en av dagarna. Rundan genomförs som en vandring där man får lösa olika uppgifter och får lära känna människor från olika delar avlandet.

Mysiga kvällar

Kvällar på ting brukar kännetecknas av att alla sitter tillsammans runt en stor lägereld. Lägerbål med spex och roligheter som efterhand övergår till mys, sång och småprat. Något att sitta på, och ytterplagg som tål eldgnistor kan vara klokt att ha med sig.

Kom tillbaka

De allra flesta som varit på ting kommer tillbaka år efter år. Vissa kommer på besök även när de blivit jättevuxna. Ting är en känsla och upplevelse att återkomma till.

Ordlista och prylar

 • Tingsyxa & tingsfrid: Programmet på ett ting börjar traditionsenligt med en invigning den första kvällen. Tingsyxan är den yxa som används för att inviga tinget. Yxan huggs i en stubbe, därefter råder tingsfriden under hela lägret tills när yxan dras upp igen vid tingets avslutning! Om någon drar upp stubben medan tinget pågår slutar tinget och alla måste åka hem..
 • Stubben: Stubben är ett "pris" som delas ut till den som gjort något dumt på tinget. Som namnet antyder så innebär priset att man får släpa hem på en stubbe. Stubben är medelstor och rikligt utsmyckad med olika saker – varje grupp/person som får den måste sätta dit något på den. I priset ingår också att man ska dela ut priset nästa år. Kan man inte komma till nästa års ting själv så får man se till att någon annan tar med sig stubben dit. Som om det inte vore nog finns det också flera olika stubbar; en rikstingsstubbe, en sydtingsstubbe etc.
 • Stocken: På rikstinget varje år finns också ett positivt pris. Den som gjort något bra på tinget kan få stocken och får då äran att bära hem på en trästock med texten TVM-ting. Och dela ut den nästa år.
 • Jipp jipp: En klassisk TVM-lek där två lag tävlar mot varandra. Lite som en blandning mellan kull och brottning. Visste du att Jipp jipp är en svensk version av Kabbadi, en lek eller lagsport som utövas över hela världen.
 • Väckning: Att vakna på ett ting är oftast en upplevelse i sig. På vissa ting består väckningen av vackert flöjtspel, eller sång och någon fin dans. På andra låter väckningen som ett smärre brandlarm och hörs långt iväg.
 • Snylta & snyltarsked: Om du har glömt att ta med dig mat med dig till tinget - oroa dig inte. Snylta kallas aktiviteten som löser problemet. Med en så kallad snyltarsked och ett visst mått av charm kan du skaffa dig både förrätt, varmrätt och efterrätt.
 • Spork: En bra svensk pryl som kombinerar gaffel, sked och kniv i samma grej. Perfekt för den som vill minska packningens vikt. Sporken finns i flera storlekar som alla fungerar bra som snyltarskedar.
 • Sits: På tingets kvällar blir det mycket mys kring elden. Då kan det vara smart att ha något att sitta på! Tips är att ta med sig en så kallad sits, vikstol, crazy.. ..namnen är många. Det är en vikbar stol som man sitter direkt på marken i. Som ett sittunderlag med ryggstöd ungefär. Finns i välsorterade friluftsbutiker.
 • Filt: En filt är perfekt när du vill höja mysfaktorn på tinget. Använd den till att sitta på (picknickstilen) eller ta fram den på kvällen och få nya vänner som vill värma sig under den. Om du ska ha den framför elden så är det smart att välja en filt i ett material som inte brinner så lätt. En filt i ull funkar bra.