Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

För ledare och föräldrar

Hur vi tänker kring tingen.

Ledare, ansvar och säkerhet

Viktiga värden i TVM Äventyrsgruppernas verksamhet är eget ansvar, gemenskap och delaktighet. Lokalavdelningen som står som värd för tinget har ett helhetsansvar för lägret. Men med en begränsad grupp av ledare är det omöjligt för arrangörerna att se och kontrollera allting som händer på lägret. Ett grundläggande förhållningssätt är att vi litar på våra deltagares goda omdöme.

En viktig princip är att alla som deltar på tinget har ett gemensamt ansvar för säkerheten. Vi är rädda om både oss själva och varandra helt enkelt. På tingen utgör ledare ofta en betydlig del av deltagarantalet. Dels finns det äldre ledare närvarande, dels är en stor del av de ungdomar och unga vuxna som deltar på tinget utbildade ledare. Alla mer avancerade aktiviteter på våra läger leds av erfarna instruktörer.

Alla som deltar är genom medlemskapet i Friluftsfrämjandet försäkrade mot olycksfall. Det finns alltid en sjukvårdsansvarig på plats under lägren.

Tingspremiär - TVM-grupp på sitt första ting

Är det dags för din TVM-grupp att åka på sitt första ting? Det är mycket att tänka på när man ska åka iväg första gången. Men det är värt jobbet för att få uppleva allt det som ett ting innebär! Något som många ledare funderar över är om man ska våga släppa iväg ungdomarna på lägret själva. Det allra mesta klarar yngre TVMare galant, men ibland kan det behövas stöttning.

Om din grupp består av yngre ungdomar (12-13 år), så rekommenderar vi att en ledare följer med. Om du vill skicka med en ledare men inte har möjlighet, hör av dig så fixar vi en "låneledare" som kan se till din grupp. För er som redan har äldre TVMare i lokalavdelningen, så passar det ju bra att åka på lägret tillsammans med dem. Det kan vara praktiskt att bygga vindskydd tillsammans. Ni kan också åka på lägret tillsammans med en annan närliggande lokalavdelning. Kontakta lägerarrangörerna om du vill få tips på lämpliga "grannar".

Vuxen TVM-ledare på tinget

Även som vuxen ledare är du så klart varmt välkommen. Det kommer garanterat finnas fler ledare än du på tinget! Om du inte är intresserad av att vara med på aktivitetspassen så kommer det finnas liksasinnade att umgås med. Det brukar vara trevligt att dricka lite kaffe och utbyta erfarenheter med personer som har samma roll. Självklart får du gärna vara med på aktiviteterna oavsett ålder! Men det gäller också att hitta rätt roll. Huvuduppgiften är att stötta den egna gruppen under helgen. När du deltar i lägeraktiviteter kan det vara bra att tänka på att inte ta för stor plats. Tingen är i första hand ungdomarnas arena.

Att vara TVMare och ny på ting

För att alla ska kunna lära känna varandra, så brukar det oftast ordnas en aktivitetsrunda på tingen. Rundan är en vandring i grupper, där de som är nya får möjlighet att lära känna en mindre grupp TVMare under några timmars aktiviteter. Det finns också många enklare aktiviteter under resten av tinget, som det bara är att komma och vara med på - "drop in".