Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Mat och matlagning

Maten är en del av upplevelsen! Mat tar du oftast med dig till tinget själv. Enklast är att vara två eller tre som lagar mat tillsammans på ett stormkök.

Köket - gemensamt matlag

Under rikstinget brukar det finnas möjlighet att vara med i det stora gemensamma matlaget som kallas Köket. Där lagar man mat tillsammans över öppen eld. Du anmäler dig till köket i förväg, i samband med anmälan till tinget. Mer information finns i varje tings beskrivning.

Nytinget - för dig som är ny

Nytinget är lägergruppen för dig som är helt ny i Friluftsfrämjandets barn- och ungdomsverksamhet. Ibland brukar nytingsgruppen laga mat på stormkök, ibland deltar man i köket. Läs mer under respektive arrangemang.

Mat som du bör ta med dig

För att orka hela helgen är det viktigt att äta både frukost, lunch och middag varje dag. Det är inte fel att dessutom ta med sig lite fika och energipåfyllning. Kanske lite godis eller något annat gott till kvällen?

Det är många TVMare som tycker att matlagning är riktigt kul. Ofta ser man trerättersmiddagar. Men det viktigaste på ting är du tar med dig mat som du gillar, och som du kommer orka laga.

Tips att tänka på

Om det är varmt och skönt ute, så håller färska råvaror inte så länge. En bra tumregel är att man kan äta färsk mat den första kvällen och på lunchen dagen därefter. Sedan bör man gå över till mat som håller sig bättre, exempelvis:

  • Pasta, ris, potatis/mos med tillbehör som inte behöver stå i kylen. Det finns t.ex. väldigt många olika blanda-med-vatten-såser på påse.
  • Olika typer av konserver (obs! tungt att bära på)
  • Mat som du har torkat själv.
  • Som en sista utväg finns det också färdiga frystorkade rätter som man blandar med varmt vatten.

Vatten

Vatten kommer finnas på plats, men det kan vara bra att ta med sig en flaska eller dunk för att bära vatten i.

Disk

Grejer till diskning finns på plats. Vill du förenkla tingslivet så tar du med dig mat som är lättdiskad.