Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Paddla i vintertid

När det är kallt ute krävs mer eftertanke - men vinterpaddling ger nya upplevelser. Samtidigt lär du dig mer och utökar din trygghetszon.

Paddling kan ske året runt och upplevelsen kan vara lika stor - om än annorlunda på sommaren och vintern. Varma sommardagar med lugnt väder inbjuder till bad. Vinterväder med temperaturer kring noll, snö och kallt vatten och kanske t o m is ställer andra krav på grundsäkerhet, men ger en fantastisk vildmarkskänsla. I en grupp och tillsammans med Friluftsfrämjandets ledare ska du kunna känna trygghet - både sommar och vinter.

Du kan själv påverka detta. Dels genom din egen paddlingsvana och trygghet - som kommer av att du stegvis övar - kanske tränar paddelteknik och räddningsmetoder i lekfulla former i samband med badandet på sommaren, dels genom att tänka igenom turen och framförallt din utrustning.

Utrustning och kunskap
I samband med vissa turer kan vi ställa krav på din utrustning eller din kunskapsnivå. Det är både för att du ska kunna följa med och känna dig säker och för att säkerställa att gruppen har jämna förutsättningar OM något skulle försvåra turen. (Det kan handla om fart, klädsel och frysrisk, utemat, navigering eller teknik när det biter till - och handlar inte nödvändigtvis om stora faror - men det gäller för ledaren att kunna planera så att det finns trygga marginaler för alla deltagare.)

Det finns inga absoluta utrustningskrav utöver de allmänna, för vinterpaddling - och det egna ansvaret är stort när det gäller paddling i kalla vatten även när man ingår i en grupp. Om man känner sina reella gränser är man helt enkelt en bättre paddlare.

Torrdräkt eller täckjacka
Torrdräkt som är ett mycket bra alternativ kan inte krävas i alla sammanhang - och det finns paddlare som känner sig trygga med andra lösningar. Våtdräkt, tuiliq eller skaljackor med ullunderställ och åtdragna muddar t ex. FF Uddevalla kan hjälpa dig att komma i kontakt med uthyrare av torrdräkter om det är intressant för dig - det kan ju också vara ett bra sätt att prova eftersom torrdräkter är dyra i inköp.

Täckjacka, tjocka tröjor och andra plagg som ger värme på land kan vara direkt farliga vid en kapsejsning, eftersom de binder stora mängder vatten. Kyla och extra vikt som påverkar negativt. Detta är INTE ändamålsenlig klädsel.

Torra kläder och utrustning
I kajaken har du också alltid ett helt klädombyte - torrt packat i vattentät säck - så att du kan byta om och återfå värmen OM något går på tok och du skulle komma i vattnet, eller för all del - om din bil med ombytet är borta när du kommer iland...

I dag har nästan alla mobiltelefon - men många är inte vattentåliga. Ett vattentätt fodral är viktigt, så att du kan ha telefonen placerad på dig, och säkrad med sin snodd, under färd. En telefon nerpackad i förvaringsutrymmena kommer kanske inte att nås vid behov!

Ljus i mörkret
Under vintern är dagarna korta och det blir både kallt och svart mot kvällen. Helst av allt ska man ju inte vara ute på vattnet då - men om något orsakar en försening är det viktigt att vara förberedd. En enkel säkerhetshjälp är en vattentät ficklampa, pannlampa eller lanterna att plocka fram vid behov. Kajak i mörker SKA kunna visa fast vitt ljus vid behov, dvs för att uppmärksamma ett annalkande fartyg på att man finns där. Lampan är naturligtvis också bra att ha vid den sena ilastningen - se till att batterierna är fräscha.

Värme och energi
I kallt väder förbränner kroppen energi i högre grad än på sommaren - för att hålla emot de låga temperaturerna. Det betyder att du ska vara klädd för de kalla temperaturerna - när du paddlar kan du säkert hålla värmen, men vid rast utsätts du för betydligt mer kyla, vind och regn/snö, så ett varmt/tätt överdragsplagg är på sin plats, kanske en extra mössa och torra vantar.

Du har naturligtvis med dig varm mat (mattermos med pasta eller matig soppa kan vara ett alternativ) eller dryck (kaffe, blåbärssoppa) i tillräcklig mängd för de raster du planerar, lite extra som reserv och till resan hem - då det är gott att ta en slurk i bilen.

Trygg paddlare eller falsk säkerhet
Utöver det som beskrivits här finns det, sommar som vinter, många utrustningsdetaljer som kan vara bra att ha - för säkerhet eller bekvämlighet, men de kan också ge en falsk säkerhet om man inte vet hur man hanterar dem. Bästa trygghet får du om du är vän med dina prylar, och din paddelteknik. Ta chansen att prova och öva. Lek och bada när vattnet är varmt.

Läs mer
Vill du läsa mer om vinterpaddling så finns det här några tips. Björn Thomasson resonerar ingående om vinterpaddlingens särart, och Kajakrapporten ger en bra översikt.

Läs mer om vinterpaddling