Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Hyresavtal och regler

För att både du som hyr och vi som hyr ut ska vara trygga har vi ett hyresavtal som grund för hyrestillfället. Där finns information om bl a tider, skötsel och kontaktuppgifter. Avtalet reglerar också ditt ansvar under hyrestiden och är grunden för din hyreskostnad.

Om farkosternas användning

Kanadensare är anpassade för två paddlare med enkelpaddel – men en passagerare kan följa med, beroende på säkerhet, väder mm. Mest erfaren och/eller störst (vuxen) sitter i aktern. Akterpaddlaren har en något längre (10 cm) paddel. Akterpaddlaren för befälet och styr, men anpassar sin rytm till paddlaren i fören – I SAMARBETE.

Våra kajaker är avsedda för en person per sittbrunn och paddlas med dubbelpaddel. I vår flotta finns såväl skäddakajaker som roderkajaker. Se till att justera fotstöd och kontrollera funktion på roder eller skädda så att du har kontroll över utrustningen.

Barn eller husdjur kan inte medföras i kajaken i öppna packluckor.

 

Säkerhet

Alla använder flytväst vid paddling – ALLTID! Västar för kajak- eller kanadensar-paddling är FLYTHJÄLP som förutsätter att du kan simma och rädda dig själv. Alla som inte är simkunniga SKA ANVÄNDA RÄDDNINGSVÄST – orange med krage.

I kajak ska kapell användas. Det skyddar vid oväder med regn och blåst, och även varma, lugna dagar, vid oförutsedda händelser, plötsliga manövrar och ovarsamma medtrafikanter.

Respektera sjöregler – men släpp gärna fram andra fartyg även om du tror att du har rätten på din sida. Korsa farleder i samlad grupp och så kort och snabbt som möjligt.

I varje kajakgrupp ska det finnas minst en pump och en flottör.

 

OM NÅGOT ALLVARLIGT HÄNDER – RING 112 för hjälp!
Informera vår jourperson när den akuta situationen är under kontroll.


Hyresperiod och tider

Hyran beräknas för 24-timmarsperiod över natt, eller för heldag morgon-kväll.

Ut- och återlämningstider avtalas vid bokning. Återlämning bekräftas vid utlämningstillfället. Tänk på att nästa som ska hyra farkosterna kan vänta på din återlämning. Respektera återlämningstiden och överenskommelse om förvarning!

Vid ev försening MÅSTE kontakt tas med den som för tillfället har jouren för in- och utlämning. (OBS att detta kan vara någon annan än den som du bokade hos. Kolla på friluftsframjandet.se/uddevalla under Aktuellt och Sommarjour vid tveksamhet).

Om försening innebär att nästa hyresperiod påverkas ska den som orsakat förseningen medverka till en lösning där nästa period kan genomföras så smidigt som möjligt.

 

Betalning
Betalningssätt bestäms vid bokningstillfället. Som privatperson kan du betala kontant eller med Swish. Företag, föreningar och skolor kan även välja faktura eller bankgiro efter överenskommelse.

 

Skötsel - skador

Kajak och kanadensare samt annan utrustning återlämnas hel och väl rengjord med sötvatten.

Bockar och vattenslang för rengöring finns vid kajakförrådet. Beräkna din tid och ev medhjälpare så att återlämning går smidigt och så att överenskomna tider kan hållas. Du kan även välja att städa utrustningen innan återlämnandet.

Ev skador på farkoster, utrustning och släpvagnar SKA alltid anmälas till Uddevalla lokalavdelnings jourperson vid återlämning, eller under hyrestiden. Reparationer som behövs, hanteras av Friluftsfrämjandet som debiterar den som hyrt utrustningen.

 

Släpvagn och trafik - ansvar

Vid hyra av släpvagn ansvarar föraren för relevant behörighet och kompetens, lastens surrning och märkning och i övrigt att fordonet framförs lagenligt. Föraren och/eller den som hyr ansvarar föra alla skador som uppstår på farkoster och utrustning, samt på släpvagn och lastutrustning. Likaså för alla övriga skador på tredje man eller på annans egendom.

 

KRÄFTPEST!

Smitta sprids mycket lätt i vatten och direkt kontakt med kräftor behövs inte. Pesten slår direkt mot de ömtåliga flodkräftorna med mycket stora och långsiktiga konsekvenser.

ALLA farkoster och redskap måste därför rengöras noga vid flytt mellan vatten. Torkning till fullständigt torrt eller tvätt med T-röd i 20 minuter fordras. Detta gäller även fiskeredskap, stövlar etc samt släpvagnar som backas ner i vattnet.

Vi ber dig tänka på detta i ditt friluftsliv i allmänhet – och i synnerhet vid paddling i sjöarna på Herrestadsfjället. (Tillåtet bara i Vrångevattnet och Krokevattnet.) Tänk på att det är inte är lämpligt att flytta mellan olika sjöar, att det är risk för att sprida smitta till det osmittade vatten man paddlar i och risk för att fånga smitta vid paddling i ett smittat vatten, som sedan förs med till ett osmittat.

Läs mer om kräftpest på SLU och SVA .
Aktuell status i våra sjöar finner du via Länsstyrelsens webbplats.

 

Sociala medier
Om din utflykt varit en positiv händelse och du vill dela foton som du tagit, i sociala medier, kan du välja att märka dem med #uddevallafriluft - så kan fler ta del av dem.

Du får också gärna dela med dig på facebook.com/uddevallafriluft om du tror att andra kan ha glädje av dina upplevelser.

 

Trevlig tur!