Covid-19 och Friluftsfrämjandet (Uppdaterad 2021-09-22)

Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Skogens guld

Skogens kung sägs vara älgen, men skogens guld, det är helt klart kantarellen.

Att torka kantareller är ingen kost, vare sig det är gula eller trattisar. Och väl torkade tar de knappt någon plats och väger inget heller. Perfekt att ta med på äventyret. Ifall man nu inte har turen att springa på några.

Torkad svamp ger massor med smak, och passar perfekt i en härlig risotto. Risotto, som också passar perfekt att laga på uteköket. En enkel uterisotto gör du så här:

  • Lägg den torkade svampen i blöt.
  • Koka upp vatten och buljongtärning och håll varmt (total mängd vätska ca 1,5l).
  • Fräs en hackad gul lök i olja. Tillsätt 4dl risottoris eller grötris och fräs 1-3 minuter.
  • Häll på lite buljong, eller om du vill lyxa till det lite vitt vin. Låt vätskan koka in innan du tillsätter mer av den varma buljongen.
  • Fortsätt tillsätta buljong, 1-2dl i taget tills riset absorberat allt men ändå har en liten kärna. Glöm inte bort att även använda vattnet du blötlagt svampen i.
  • Tillsätt svampen i grytan och låt allt bli varmt.
  • Har du haft svamplycka är det nu dags att steka upp den.
  • Riv parmesan, ca 2dl och tillsätt risotton. Risotton ska vara lite blöt när du tillsätter osten, annars blir den lätt stel och stabbig.

Smaka av med salt, peppar och kanske lite torkad ramslök. Toppa med den svamp du hittat och njut!