Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

 • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
 • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

UTBILDNING FÖR LEDARE

Vi erbjuder gratis grundkurs i den gren du är aktiv ledare i, samt möjlighet till löpande fortbildningar inom olika spännande områden för att berika dig som ledare och privatperson. Så passa på att skaffa inspiration till gruppens verksamhet och samtidigt få personlig utveckling själv redan nu hälsar Styrelsen PS Saknar du något som du vill lära dig kontakta kansliet.

2020 ÅRS HETASTE UTBILDNINGAR

Anpassat ledarskap (gratis och webbaserad)

Vi rekommenderar starkt att alla aktiva ledare i Lund tar sig tid att gå denna fortbildning. Den syftar till att göra Friluftsfrämjandets verksamhet mer välkomnande, anpassad och trygg för barn och unga med ADHD eller autism. Online hör du några ledare ge sina bästa tips och insikter kring hur man leder barn och unga med NPF, neurologiska funktionsnedsättningar. Du gör utbildningen här.

Allergisäkra Äventyr (gratis och webbaserad)

Här får du som leder barn- och ungdomsgrupper veta vad astma och allergier är, vad som händer i kroppen och vad du kan göra för att allergisäkra ditt friluftsäventyr. Med ganska enkla medel går det faktiskt att anpassa aktiviteter så att alla kan känna sig delaktiga och trygga. Du gör utbildningen här

Fortbildningshelg Utblick 9-11 oktober 2020
(där vi sponsrar några ledares deltagaravgift)

Utblick är en fantastisk fortbildningshelg i Isaberg Mountain Resort i Småland för Friluftsfrämjandets alla ledare. Läs mer om Utblick och hur du anmäler dig här.

Vill du ta chansen att få sponsring av deltagaravgiften klicka här.

VEM BETALAR ?

Som aktiv ledare i Friluftsfrämjandet Lund erbjuds du att gå en (1) kostnadspliktig utbildning per år via Friluftsfrämjandet Region Syd (eller annat regionkontor vid behov), med undantag för Utblick. Detta under förutsättning att kursen är relevant för den aktivitet där du är ledare. Vår lokalavdelning står då för kurskostnaden (faktura till kansliet).  Du får självfalet gå hur många gratisutbildningar du vill varje år, bara det finns plats.

Finns det behov kan vi även tänka oss betala för externa utbildningar, men det behandlas från falla till fall. Kontakta då kansliet.

HUR ANMÄLER JAG MIG?

KURSER SOM KOSTAR $

OBS!
Du ska alltid ha skriftligt godkännande av din grenledare innan du anmäler dig till samtliga kurser som kostar pengar och där föreningen ska betala . För skidledar- och fjälledarutbidningar ska du även ha styrelsens skriftliga godkännande.

KURSER SOM ÄR GRATIS

Du behöver inget godkännande från föreningen innan du anmäler dig.
För våra egna kurser med begränsat antal platser kan vi ibland behöva ge företräde till vissa gruppers ledare. Detta för att skapa balans i grupperna så att samtliga grupper ges möjlighet att t ex komma ut och paddla kanot.

NÄR DU LÄST VAD SOM GÄLLER PÅ DENNA SIDA ÄR DU VÄLKOMMEN ATT ANMÄLA DIG SÅ HÄR:

 1. Via Regionkontor: Logga in och anmäl dig direkt via regionens hemsida. Klicka i rutan att du fått lokalavdelningens godkännande (fakturan skickas då till kansliet).
 2. Via Lund: Anmälan sker normalt via mejl till kansliet
 3. Via övriga partners: Läs i varje kurserbjudande hur anmälan sker

- Learning makes life greater - hälsar Titti på kansliet

VILKEN TYP AV KURSER FINNS?

GRUNDUTBILDNINGAR

Oavsett om du ska bli mulleledare eller skidlärare erbjuds alltid först grundutbildningar. De anordnas av Friluftsfrämjandets sex Regionkontor runtom i Sverige. Vårt regionkontor heter Region Syd (täcker Skåne, Halland och Blekinge) och där jobbar Karolina Perngården och lägger upp kurser och utbildar kursledare, samt besvarar frågor.

Region Syd

Region Mitt

Region Mälardalen

Region Norr

Region Väst

Region Öst

FORTBILDNINGAR

Erbjuds via olika kanaler nedan.

Via Region Syd och de övriga regionkontoren

Regionkontoren erbjuder 2 slags fortbildningar och vilken typ det är står alltid i kursberskrivningen (klicka på Regionkontorens länkar ovan för att komma till kurserna).

 • Fortbildning utan förkunskaper
 • Fortbildning med förkunskapskrav (du ska ha gått t ex grundutbildning)

Via Lunds lokalavdelning

Tillsammans med medlemmar/ledare med specialkompetens och externa parter ordnar vi i Lund egna fortbildningar. Vi försöker hålla dem på vardagskvällar, ibland en enstaka lördag eller söndag. Meddelas normalt till berörda ledare på upptaktsträffar, via mejl och läggs ut här nedan.
Våra fortfortbildningar sker i samarbete med Studiefrämjandet Skåne-Blekinge.

 • Hypotermi och Fjällsjukvård dag 3 av 3  (gratis)

För vem: I första hand för ledare som ska till fjällen med sina grupper sommaren 2020. I mån av plats är även alla andra ledare* välkomna.
*För andra ledare går det bra att bara närvara på Hypotermidelen.
Max antal platser: 15 (det går bra att stå i kö för reservplats)
Beskrivning: Du att få lära dig om nedkylning och hur man agerar i en nedkylningssituation. Vi varvar teori med praktik. Det kommer även att finnas utrymme för diskussioner.  Praktiska övningar inom fjällsjukvård vid olika relevanta situationer och scenarion som kan uppstå när din grupp är i fjällen. Ta med din normala packning som du har när du går på dagstur i skogen, kängor och kläder efter väder. Ta med egen lunch.
Plats: Skrylle (Samling vid byggnad Kvisten)
Tid: Söndag 19/4 mellan 10-15
Kursledare: Ingrid Hörndahl
Frågor: ingrid.horndahl@gmail.com
Anmälan: För ledare som ska till fjällen i år senast den 13/4, därefter släpper vi platser till övriga ledare. Anmälan sker vi mejl till kansliet

 • Kanotsäkerhet och paddlingsteknik (gratis)

För vem: I första hand ledare för strövare, alla lufsare, Äventyrliga Familjen, Äventyrliga Vuxna och TVM (prioriterade).
Värt att notera: Vid behov om många ledare från en och samma strövar- och lufsargrupperna anmäls kommer kansliet välja ut 1 ledare/grupp så att så många grupper som möjligt ges tillfälle att få en utbildad ledare.
I mån av plats är även alla andra ledare välkomna.
Beskrivning: En heldagskurs i kanotsäkerhet och paddelteknik för att öka säkerhetstänkandet och kunskapen i hur man paddlar med barn.
OBS! Samma kurs erbjuds båda dagarna.
Max antal platser
: 8 per dag (det går bra att stå i kö för reservplats)
Plats: Skrylle
Tid: 1) Lördag 22 augusti 09:00-16:00 (2 platser kvar)
       2) Söndag 23 augusti kl 09:00-16:00 (8 platser kvar)
Kursledare: Lars Clifford från Clifford Kayaks & Canoes
Frågor: Ring Lars på 0703-73 22 87
Anmälan: För prioriterade ledare senast den 1/8, därefter släpper vi platser till övriga ledare. Anmälan sker vi mejl till kansliet

 • Fastna inte i Mulleträsket (gratis)

För vem: Sista års mulleledare som ska bli strövarledare i höst, samt för alla aktiva strövarledare som vill ha inspiration.
Beskrivning: Påfyllning av idéer om roliga saker man kan göra med barnen. Även i år blir det trick och tips i sann McGyver-anda!
Ta med kläder för att vara ute, lunch inkl dricka, kniv, sittlapp.
Om man har: förstoringsglas, knoprep, kikare, liten yxa och kompass.
Max antal platser: 16
Plats: Skrylle (samling Spårcentralen)
När: Söndag 13 september kl 10-16
Kursledare: Ingrid Hörndahl
Frågor: ingrid.horndahl@gmail.com
Anmälan: Senast 10/9 via mejl till kansliet

 • Barnolycksfall (gratis)

För vem: Ledare för Familjegrupper, Knopp, Knytte, Mulle, Strövare och Frilufsare
Beskrivning: Vad kan hända när du är ute med din grupp. Lite första hjälpen/i väntan på ambulans, vad kan jag klara själv och när ska jag skaffa hjälp.
Plats: KG, Virvelvindsvägen 4K, Klostergården Lund
När: en vardagskväll under hösten 2020 (mer info kommer)
Frågor: ingrid.horndahl@gmail.com
Anmälan: Senast xx via mejl till kansliet

Via Studiefrämjandet Skåne-Blekinge

Även vår samarbetspart Studiefrämjandet Skåne-Blekinge erbjuder mycket omtyckta utbildningar i bl a ledarskap och föreningskunskap. Ofta är de gratis och möjlighet till  webbaserade kurser finns. Läs mer här.

Via övriga externa parter

Listas när ebjudande finns.