Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

En satsning för att skapa allergisäkra äventyr

Med utvecklingssatsningen Allergisäkra äventyr vill vi ta fram verktyg för att skapa allergisäkra äventyr ute. Syftet är att bryta utanförskap, minska oro och stärka livskvalitet för barn och ungdomar som har astma, allergi eller annan medicinsk funktionsnedsättning. Vi kommer bland annat att ta fram fortbildningsmaterial för friluftslivets ledare - som ger ökad kunskap och förståelse.

Allergisäkra äventyr har drivits som ett projekt av Astma och Allergiförbundet ihop med Friluftsfrämjandet, med stöd från Postkodlotteriet under åren 2017-2019. 

  • Rörelseglädje och uteliv. Vi inspirerar till att lokala aktiviteter ska bli allergianpassade. Detta är ett sätt att göra det möjligt för barn och unga med astma och allergi och deras familjer, att prova på exempelvis friluftsliv.
  • Mer kunskap. I satsningen ingår att ta fram fortbildningsmaterial för friluftslivets ledare för ökad trygghet, kunskap och förståelse. Fralla använder en e-learningplattform för detta ändamål.
  • Vad vore livet utan fika? Allergisäkra äventyr har anlitat en friluftskock som i samarbete med en dietist skräddarsytt allergivänliga recept för luncher och fika, som kan lagas utomhus på stormkök.
  • Bygga nätverk. Vi deltar i olika aktiviteter för att sprida information till olika målgrupper. Vi informerar om astma och allergi och vårt arbete med att skapa allergisäkra friluftsaktivieter.

Vill du läsa mer om vad som är aktuellt så kika i vårt nyhetsflöde Aktuellt i Allergisäkra äventyr.

Läs mer om vår utvecklingssatsning för att skapa allergisäkra äventyr

Alla barn oavsett förutsättningar har rätt till utevistelse, rörelse och en aktiv fritid. Men för barn med exempelvis astma och allergi blir vägen ut i naturen svårare än för andra, på grund av olika former av praktiska och psykologiska hinder. FRALLA - bakgrund till projektet

Göra upp eld utan rök - går det?

Ta del av en film med tips och råd om hur man kan göra upp eld som utvecklar så lite rök som möjligt. Detta gör det trivsammare för alla, men är extra viktigt för exempelvis astmatiker som vill ta del av friluftslivet.

Till youtube

Laga allergivänlig friluftsmat

I vårt nya recepthäfte finns recept till både lunch, middag och fika att laga ute på stormkök. Här kan du ladda ner recepthäftet digitalt.

Ladda ner pdf (10 Mb)

Facebook

Följ vårt arbete för allergisäkra friluftsaktiviteter via @friluftslivforalla på Facebook

Länk till facebook