Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Bli utbildningsledare

Antar du utmaningen att utbilda Sveriges bästa friluftsledare? Bli utbildningsledare! Vi brukar säga att det enda som slår äventyret är att leda det. Känner du likadant? Vill du ta dig an utmaningen att utbilda framtidens ledare? Här kan du läsa mer om möjligheter, förväntningar och vilka krav som ställs på dig som utbildningsledare. Tillsammans möjliggör vi allas rätt till ett aktivt friluftsliv och säkrar Sveriges största utbud av guidade friluftsaktiviteter!

Du blir en möjliggörare

Ditt engagemang gör det möjligt för ännu fler att upptäcka och uppleva naturen. Du blir också en del av Friluftsfrämjandet och Friluftsakademin och vårt arbete att göra friluftslivet tillgängligt för alla. Oavsett vad just din drivkraft är, får du genom oss nya erfarenheter och utvecklingsmöjligheter.

Hör av dig om att du är intresserad av att bli utbildningsledare! Kontaktinformation hittar du nedan.

Vilket uppdrag har en utbildningsledare?

Fler och fler upptäcker hur roligt och givande det är att vistas i naturen. Det tycker vi är fantastiskt! I takt med det växer antalet medlemmar och därmed behovet av ledare som leder roliga, trygga och lärorika äventyr i lokalavdelningarna. En utbildningsledare utbildar ledare inom Friluftsakademin med sann passion för friluftslivet, med stor kunskap och i varm gemenskap.

Som utbildningsledare tillhör du ett utbildningsteam, utbildar nya ledare inom din verksamhetsgren och verkar på uppdrag av regionen. Du har genomgått Friluftsakademins utbildning för utbildningsledare. Som utbildningsledare får du nytta av din långa erfarenhet som ledare i din verksamhetsgren och du har stor lust att utbilda nya ledare.

Alla utbildningsledare är del av Friluftsakademin, men har sin hemvist regionalt, och är markerade som utbildningsledare i Friluftsfrämjandets medlemsregister. Att du är aktiv som utbildningsledare innebär att du leder minst en ledarutbildning varje år och att du fortbildar dig vid ett eller flera tillfällen under en tvåårsperiod.

Varför engagera mig som utbildningsledare?

 • Du får en utvecklande utbildning och ett givande uppdrag.
 • Du får uppleva glädjen att utbilda våra nya ledare.
 • Du blir del av regionens härliga utbildningsteam och får uppleva gemenskapen i densamma.
 • Du utvecklas som person genom olika utmaningar.
 • Du får komma ut i naturen.
 • Du får ett större socialt nätverk.

Vilka krav och förväntningar ställs på mig som utbildningsledare?

 • Du ska vara utbildad och godkänd ledare inom en eller flera grenar i Friluftsfrämjandet.
 • Du ska ha flerårig erfarenhet av att leda din/dina verksamhetsgrenar inom organisationen.
 • Du vill förmedla kunskap till andra och du trivs med att leda grupper.
 • Du vill hjälpa till att utveckla och förbättra Friluftsfrämjandets utbildningar.
 • Du behöver ha genomgått en av riksorganisationen godkänd utbildningsledarutbildning.
 • Du har tid att leda utbildning minst en gång per år.

Vad ingår i utbildningen till utbildningsledare?

Utbildningsledarutbildningen omfattar tre dagar fyllda med kunskaper i bland annat ledarskap och frågeteknik. Utbildningen innebär en teoretisk och praktisk fördjupning av det egna ledarskapet i verksamhetsgrenen. För att gå en utbildningsledarutbildning krävs både ledarutbildning på samtliga nivåer, signifikant erfarenhet som ledare och att ledarskapsstatusen är aktiv.

Du fördjupar dig även i Friluftsakademins e-utbildningar som ger en samsyn kring vår organisation och viktiga frågor, exempelvis inom områdena värdegrund, säkerhet, värdskap, allemansrätt och äventyrshantering.

Får jag ersättning för min insats som utbildningsledare?

Uppdraget sker på ideell basis men du får ett arvode för de utbildningstillfällen du engagerar dig i. Likaså får du ersättning för de utlägg du gör i samband med utbildningen och för resor till och från utbildningsplatsen/inköpsställen enligt överenskommelse. Du bidrar med din tid och ditt engagemang – det ska inte kosta dig något att vara utbildningsledare.

Vi har utbildat friluftslivets ledare sedan 1892

Friluftsfrämjandet är pionjärer inom friluftsliv, friluftsanläggningar och utomhuspedagogik. Sedan 1892 har vi värnat friluftslivet och Allemansrätten – unika förmåner som också innebär ett stort ansvar – tillsammans med oss lär sig barn och vuxna att uppskatta och uppleva naturen - i stort och smått. Med fler än 100 000 medlemmar är vi Sveriges största friluftsorganisation.

Friluftsfrämjandet erbjuder Sveriges bredaste utbud av friluftsaktiviteter. På över 300 orter över hela landet skapar våra 8 000 ledare små och stora äventyr för alla åldrar och alla intressen – året runt. Glädje, kunskap och trygghet står alltid i fokus. Ta chansen att vara med och utbilda framtidens ledare!  

Kommande Utbildningsledarutbildning:

Det finns möjlighet att gå denna utbildning 2 gånger om året i maj eller i september. Är du intresserad? Välkommen att kontakta Malin Pallman. Se kontaktinformation nedan.

Kontakt:

Malin Pallman                                                                                           
073-801 77 79                                              
malin.pallman@friluftsframjandet.se