Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Kersti samordnar utbildningsteam kajak/kanadensare

2019-05-22

Under året kommer Region Öst att presentera regionens utbildningsteam via deras samordnare. Först ut är Kersti Beck Larsson som under många år ägnat sig åt paddling i olika former och inte minst som ledare med engagemang för människan, friluftslivet och miljön.

Spegelblank sjö, strömt vatten eller vågor med gäss. Kersti Beck Larsson är paddelledaren som med utbildning och kunskap vill skapa trygga äventyr. Miljömedvetenhet genom friluftsliv är också något som hon brinner för.

I utkanten av Askersund i den allra nordligaste delen av Vätterns norra skärgård. Där bor Kersti Beck Larsson tillsammans med maken Bertil och en katt. De två döttrarna är numera utflugna.

– Under barnaåren paddlade vi kanadensare och lekte. När flickorna blev lite större började vi paddla kajak. Men när vi skaffade kajaker så tyckte vi det var tråkigt att bara paddla själva, istället hittade vi turer med Friluftsfrämjandet.

Saken var bara den att paddlingen var för sällan. Snart blev de hjälpledare för att fler turer skulle kunna bli av. Strax därefter klev de fram som ledare fullt ut. Pö om pö har de sedan utbildat sig vidare. Med exempelvis kurser i teknik, för att kunna examinera i kajak och kanadensare för de som vill ta paddelpass.

– Vi började genom att leda turer i Vättern, för där kände vi till omgivningarna. Eftersom det fortfarande är många som vill paddla med någon som hittar i Vättern och som kan berätta om både natur, biologi och kulturhistoria, så är det fortfarande detta vi gör mest, ler Kersti.

För egen del har hon tagit klivet till att även bli kursledare i Friluftsfrämjandet. Det innebär att hon utbildar blivande ledare i både kajak- och kanadensarpaddling. Sedan årsskiftet är hon också samordnare för Friluftsfrämjandet Region Östs utbildningsteam kajak/kanadensare.

Deltagarna på mina utbildningar ska kunna paddla efter sin förmåga på ett tryggt och säkert sätt men ändå ha roligt, säger Kersti och konstaterar att trygghet och säkerhet inte handlar om att det blir tråkigt utan om att om man kan göra bra bedömningar så kan man göra mycket mer än om man inte har den förmågan. Och det går bättre.

Kersti växte upp i Degerfors och deltog som barn själv i Friluftsfrämjandets Mulleverksamhet. Hon var Strövarledare i tonåren, tillika Fältbiolog. På Sjöviks folkhögskola gick hon en friluftsledarutbildning på 1980-talet med inriktning mot skog och kanadensarpaddling. Därefter utbildade hon sig till lärare och hon har arbetat som mellanstadielärare samt IT-pedagog och rektor. Det har hunnit rinna en hel del vatten under broarna sedan dess och sedan flera år arbetar Kersti som turiststrateg i Askersunds kommun. Hon har ett bultande hjärta för staden och dess nära natur med Tivedens nationalpark och norra Vätterns skärgård runt knuten. Och visst vill man vara med på turer som Kersti själv både lett och döpt till ”Upplev Sveriges hemligaste skärgård från kajak” eller ”Prova-på paddling med Vildmarkskänsla runt udden”?! 

Vad är det som driver dig som ledare?

– Jag tycker att det är roligt med gränsöverskridande samarbeten. Det är spännande med de här mötena som blir mellan människor. Det är en av de häftiga grejerna med Friluftsfrämjandet. Att du som medlem i Friluftsfrämjandet kan delta på äventyr var som helst i hela landet, i vilken lokalavdelning som helst som ordnar en aktivitet.

Hur är kursledarteamet gällande kajakpaddling uppbyggt?

– Inom kajak har vi ett grundteam med tre kursledare, det är jag Anna Nordström och Johannes Lööf. Vi har i vår, i samband med regionens steg 1-utbildning också utökat teamet med Gunnar Gustafsson i Jönköping och Katrin Thorén från Västervik och det känns väldigt bra för framtiden. Peter Wibjörk från Karlsborg finns också med och som kursledare för kommande steg 2-utbildning som börjar i oktober.

Och gällande kanadensarpaddling?

– Efterfrågan av ledarutbildningar har exploderat på kanadensarsidan. Jag och Anna Nordström har hållit i utbildning i vår. Torbjörn Ängqvist från Region Syd finns med oss och Alma Bågefalk från Sjöviks folkhögskola. Vi jobbar på att värva ytterligare duktiga kanadensarpaddlare, men de är lite svårfångade. Drömmen är dock att vi får ihop ett gäng som tycker det är kul att utbilda kanadensarledare.

Vad är mer på gång?

– Anna och jag har gått den nya GSRT-utbildningen (grundläggande säkerhet och räddningsteknik för kanot). Det är en jätterolig kurs att leda och den ger väldigt goda tankar hos paddlarna att paddla utifrån sin förmåga på ett tryggt och säkert sätt men ändå roligt. Det handlar om att förstå sina gränser och vad som en ska undvika eller välja istället. Ett ökat säkerhetstänkande helt enkelt.

Hur vill du beskriva dig själv som person?

–  Åh, jag har nog en grundton som nästan alltid är glad, positiv och framåt. Jag tycker att det är roligt att leda och få gruppen att utvecklas och komma framåt på ett bra sätt, det är spännande. Jag är nog ganska lugn och trygg i det jag gör. Mitt i allt så kan jag komma på att det där skulle vara roligt att göra, ex.vis paddla fors… och så hänger Bertil på… och jag tycker att det är väldigt kul att göra saker tillsammans med andra!

Vad gör du i sommar?

– Jag jobbar hela juli. Genom mitt jobb som turiststrateg och evenemangslots är jag inblandad det historiska Midnattsolsrallyt och exempelvis i arbetet kring när M/S Mina angör Askersund. Fartyget seglar runt i Vättern och dess besättning arbetar med en dokumentärfilm om sjön ur biologiskt-, kulturhistoriskt- och miljöperspektiv. När jag inte jobbar så kommer jag säker tillbringa ett antal kvällar på en klippa ute skärgården och bara vara! I augusti har jag semester med Bertil. Då planerar vi väldigt lite, förutom att vi ska till Norge och paddla en sväng tillsammans med kajakvänner. När vi är lediga leder vi dock inte andra, utan vi sitter i kajakerna för att det är ett så fantastiskt färdsätt.

Vill du dela med dig av något friluftstips?

– Vandra längst de fina lederna i Vätternskärgården! Njuta vardagsäventyret! Ja, det är väl en typisk sommargrej. Ta med matsäcken en kväll och ät den på en klippa, även om det är mitt i veckan. Sov i ett vindskydd en natt och åk direkt till jobbet. Utnyttja ljuset! En reflektorugn är en rolig produkt som man kan baka saker i, jämte en öppen eld!

Avslutningsvis vore det roligt om du vill berätta lite om miljöengagerad paddling. Vad är det?

– Hela mitt ledarskap handlar om att inspirera människor att få en relation till naturen. Tillsammans med Jonas Forsmark och Katinka Ingves från kanotförbundet har jag varit med och utformat olika metoder för att jobba med miljömedvetenhet genom friluftsliv och genom gruppens påverkan på individen. Det blir kraftfullt när man också jobbar med relationen till platsen och adderar kunskaper om miljö. Det är detta koncept som vi döpt till miljöengagerad paddling. I förra veckan var jag och Katinka från Kanotförbundet inbjudna till Nationella Tankesmedjan för Friluftsliv i Kristianstad. Vi höll en workshop om miljöengagerad paddling i form av en ledarledd paddeltur i Vattenriket som blev väldigt bra och uppskattad.

Här hittar du kontaktuppgifterna till våra utbildningsteam.