Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Grupper

Vi kan erbjuda er skidskola för både vuxna och barn inom disciplinerna slalom och snowboard. Vi har våra lokaler i anslutning till Sidsjöbacken.Friluftsfrämjandets alpina skidskola för barn har varit ett populärt inslag i Sidsjöbacken under många års tid. Skidskolan huserar i backen under veckorna 5, 6 och 7.

Lektionstiden är 10 timmar fördelade på fem tillfällen, lördag-söndag v5 och v6 samt lördag v7. Här går det att välja förmiddags- alternativt eftermiddagsgrupp.
Under v10 är lektionstillfällena under mån – fre och utöver för- och eftermiddagsgrupper går det även att välja kvällsgrupper.
För snowboardskolan är lektionstiden 6 timmar fördelade på tre tillfällen, lördag-söndag v5 samt lördag v6. Även här går det att välja förmiddags- alternativt eftermiddagsgrupp.
För att få delta i skidskolan måste antingen barnet eller familjen vara medlem i Friluftsfrämjandet och barnet ska ha fyllt 6 år innan första juli det år barnet deltar i skidskolan.

Grupper
Vi brukar vanligtvis samråda med er om vilken grupp ert barn skall tillhöra. Eventuella ändringar i grupperna brukar ske under eller efter första lektionen. Grupperna består vanligen av 8 barn, 1 instruktör samt en hjälpledare i nybörjargrupperna.
Nedan presenteras de olika kategorierna:

Slalom barn:

Snöglidare
Denna kategori vänder sig till de barn som har liten eller ingen skidvana alls. Dessa grupper brukar vanligen starta i den lilla backen till höger om lifthuset alternativt i pulkabacken.
Instruktörerna visar där hur barnen ska lära sig kontrollera farten genom att ploga med skidorna samt hur det går till att åka lift. Då instruktörerna anser att barnen behärskar plogen bär det iväg till stora backen.
Kursmål: Barnet ska efter avslutad kurs utan hjälp kunna ta sig ner för Sidsjöbacken.
Krav: Barnet skall kunna åka lift tillsammans med en instruktör.

Snöfräsare
I denna grupp återfinns barn som säsongen innan har varit glidare eller tillgodogjort sig liknande färdigheter, som beskrivs ovan, på annat sätt. Kursen tar vid där glidarkursen slutade, tempot höjs och övningarna syftar till att få barnen att gå från plogsvängen mot parallellsväng. Kursen vänder sig till barn som har lärt sig ploga och som kan åka liften själv. De flesta barn brukar vara i fräsargrupp två år i rad.
Exempel på övning är att göra så kallade hockeystopp, stanna med skidorna parallellt.
Kursmål: Barnet ska gått ifrån plogsvängen och istället göra svängar med parallella skidor.
Krav: Barnet ska kunna ploga samt kunna åka med liften och släppa denna själv.

Snörövare
Kravet för att var med i denna grupp är att barnet helt gått ifrån plogsvängen samt inte är farträdd. Barnet bör därför ha deltagit i fräsargrupp minst två säsonger alternativt tillgodogjort sig färdigheterna på annat sätt. Barnen lär sig här gå mot en skärande sväng (carving), lär sig utjämning (parera gupp och andra ojämnheter) och rätt position.
Kursmål: Barnet ska efter kursens slut gå mot en skärande parallellsväng.
Krav: Barnet ska helt ha gått ifrån plogsväng samt inte vara farträdda.

Snowboardskola barn:

Steg 1 Surfare
Detta steg vänder sig till de som aldrig åkt snowboard innan. Även dessa grupper brukar vanligen starta första lektionen i den lilla backen till höger om lifthuset alternativt i pulkabacken. Instruktörerna visar där hur barnen ska stå rätt på brädan, lära sig kontrollera farten genom att fördela vikten på brädan samt hur det går till att åka lift. Då instruktörerna anser att barnen behärskar dessa moment bär det iväg till stora backen.
Kursmål: Barnet ska kunna glida ner för backen och som kan åka liften själv.

Steg 2 Carvare
I denna grupp återfinns barn som säsongen innan har varit surfare eller tillgodogjort sig liknande färdigheter, som beskrivs ovan, på annat sätt. En förutsättning för att tillgodogöra sig kursen är att barnet lärt sig glida ner för backen och som kan åka liften själv. Kunna stanna i backen och åka lift. Steget lär ut grunderna för hur man svänger med brädan.
Kursmål: Barnet ska kunna ta sig ner för backen genom att svänga.
Krav: Barnet ska kunna ta sig ner för backen samt kunna åka och släppa liften själv.

Skidskola vuxen:
Ni kan här välja antingen nybörjare eller fortsättning. Tider samt upplägg är i stortsett identiskt som för barngrupperna. Gruppernas storlek kan variera men vår målsättning är att inte ha mer än 8 deltagare per grupp. Grupperna leds vanligen av en instruktör samt en hjälpledare.
För att få delta i skidskolan måste antingen ni eller familjen vara medlem i Friluftsfrämjandet.

Privatlektion:
Privatlektion kan bokas av vem som helst, nybörjare som vana åkare och är ett snabbt sätt att förbättra tekniken. Det är lätt att bli nyfiken på hur man till exempel svänger lättare, åker snyggare eller hanterar twin tip-skidor.

Följ oss på Facebook

Följ oss och gilla oss på Facebook så får du det senaste från vår förening direkt i ditt flöde.

Följ oss!