Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Njut av gratis friluftsliv på påsklovet!

2023-04-03

Snart är det dags för Påsklov i Jämtland– ett utmärkt tillfälle att vara utomhus och njuta av vår finaste årstid! I en vardag där många unga är alldeles för stillasittande - och än mer under vintern - så är lovet ett ypperligt tillfälle att inspireras till rörelseglädje i naturen.

Har du möjlighet att vara ledig så finns det massor av tips på saker att göra i naturen. “Det behöver inte kosta något, friluftsliv är till för alla!” säger Martin Wigert, styrelseledamot i Friluftsfrämjandet på Frösön/Östersund. 

Under påsklovet åker många till fjällen för skidåkning men det finns gott om fina alternativ och gratis aktiviteter på närmare håll. På nästa sida har vi samlat några idéer och förslag som passar bra att göra på lovet i vårt närområde, de flesta helt gratis! 

Vad finns det mer att göra på påsklovet i Östersund? Här följer några bra tips! 

Vandring med utelunch och fika

Det finns gott om fina leder och stigar runt Östersund: Andersön, Tysjöarna, Minnsgärde Svartsjöarna och Bynäset för att nämna några. På flera ställen finns rastplatser med vindskydd, eldstäder och ved - se Naturkartan för aktuell information. Kläder och utrustning som du redan har hemma räcker långt men vissa guldkorn nås bäst med skidor när snön ligger. 

Alpin skidåkning i våra fina hemmabackar

Utnyttja våra fina skidbackar på Frösön och i Lit! Tack vare den kalla väderleken i mars råder fina förutsättningar för skidåkning även i påsk. Grillplatser och toaletter finns i anslutning så här finns alla förutsättningar för en kanondag i backen. Liftkort för vuxen kostar från 110 kr och barn under åtta år åker gratis. Saknar du utrustning går det att hyra vid Gustavsbergsbacken och det finns även ett stort utbud av begagnat på de vanliga marknadsplatserna och second hand-butikerna. 

Skridskor

Vår fina isbana på Storsjön, Medvinden, är plogad och redo för äventyr för både liten och stor! En mil härlig åkning på sjön från Badhusparken ända ut till Kungsgårdsviken. Känner du dig osäker på skridskorna går det lika bra att ta sparken. Finns ett antal fina möjligheter till rastplatser för vila och mat eller fika längs vägen; Frösö Strand, Valla och Härke. 

Längdskidåkning

Det finns mängder av fina längdspår i och runt Östersund. Torråsen, Spikbodarna, Lövåsen, Lövsta, Svartsjöarna, Medvinden - listan kan göras nästan hur lång som helst. Missa inte skidleken vid Lövsta som är kul för de yngre! De flesta spår är helt gratis men ge gärna ett litet bidrag om du har möjlighet till de spår som underhålls av ideella krafter. 

Om Friluftsfrämjandet

Friluftsfrämjandet är en demokratisk, partipolitiskt och religiöst obunden ideell organisation som genom friluftsliv verkar för folkhälsa, livsglädje och respekt för naturen. I över 130 år har vi värnat allemansrätten och främjat friluftslivet. Vi skapar roliga, trygga och lärorika äventyr – på fjället, vattnet, snön, isen och i skogen. Året runt och för alla. Med 110 000 medlemmar, 8 000 ledare, nära 300 lokalavdelningar, verksamhet i 360 förskolor och skolor och skidskola i 80 skidbackar är Friluftsfrämjandet Sveriges största friluftsorganisation.