Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Utbilda dig till fjälledare

Friluftsfrämjandets fjälledare leder grupper på trygga fjällvandringar. Våra fjälledare utbildas inom ledarskap, friluftsteknik, säkerhet, samt fjällens natur- och kulturmiljöer. Få saker slår känslan av att vara den som deltagarna ger förtroendet att leda dem över fjället.

Målet med fjälledarutbildningen är att du ska få kunskaper och färdigheter för att tryggt och tydligt kunna leda grupper på veckolånga turer i fjällen. I fokus står ditt ledarskap – din förmåga att utifrån dina erfarenheter och egenskaper kunna reflektera över och utveckla dig själv som ledare. Som ledare behöver du ha god social förmåga och trivas med samarbete i grupp.

Som framtida fjälledare inom Friluftsfrämjandet utbildas du inom vår utbildningsorganisation Friluftsakademin. Utbildningen kännetecknas av dialog och reflektion med friluftsupplevelser som utgångspunkt. Ledarskapet består av tre samverkande delar: kunskap, färdigheter och att leda. 

Det du ger, får du mångfalt tillbaka

Som ledare hos oss bidrar du med tid, kunskap och engagemang. Tillsammans med tusentals andra ideellt aktiva ledare skapar du små som stora äventyr för gammal som ung. Tillsammans gör vi friluftslivet tillgängligt för alla samtidigt som vi verkar för folkhälsa och livsglädje. 

I gengäld erbjuder Friluftsfrämjandet dig utbildning, personlig utveckling, gemenskap, ett nätverk av likasinnade, och chansen att leda äventyr. Som ledare har du utöver medlemsrabatter ytterligare rabatter och erbjudanden.

Så funkar fjälledarutbildningen

Friluftsfrämjandets fjälledarutbildning är uppbyggd enligt Fjällsäkerhetsrådets norm för utbildning av fjälledare, och är indelad i två steg: först sommar och sedan vinter som ett kompletterande steg. Fjälledarutbildningen är omfattande och kräver att du är villig att engagera dig i flera år.

För att påbörja utbildningen ska du vara medlem, vara en god företrädare för Friluftsfrämjadnet och har stöd av din lokalavdelning. Stödet från din lokalavdelning är viktigt, eftersom att det är i lokalavdelningarna som verksamheten planeras och bedrivs. Lokalavdelningen har i vissa fall möjlighet att betala din utbildninng och kan hjälpa dig att komma i kontakt med andra fjälledare.

Du behöver inte vara expert på fjällen före utbildningen, men du ska ha erfarenhet av minst tre olika flerdagars fjällvandringar utan ledare, ha grundläggande kunskaper i hantering av karta och kompass, ha genomgått i en första hjälpen-utbildning med fokus på friluftsliv (minst 10 timmar) under de senaste två åren, samt ha fyllt 18 år. Du ska dessutom ha god fysisk förmåga, och klara en vandring med 15–20 kg i ryggsäcken en vecka i oledad fjällterräng.

Utbildningen för fjälledare sommar innehåller cirka 20 utbildningsdagar och minst 10 praktikdagar fördelat över minst två år. Dessutom krävs att du (utöver utbildnings- och praktikdagarna) har minst 45 dagar egen erfarenhet från fjällvandring, inklusive vandring utan ledare, utanför led och minst 20 övernattningar i tält eller vindskydd, för att bli godkänd fjälledare. Utbildningen innefattar även obligatorisk kurslitteratur.

Utbildningen startar med en introduktionsutbildning en heldag på våren och en värdegrundsutbildning som genomförs online, och fortsätter sedan med två utbildningsveckor i fjällen, samt minst 10 praktikdagar tillsammans med en examinerad fjälledare. Ditt deltagande i de två utbildningsveckorna i fjällen sker två olika somrar. Dina praktikdagar kan påbörjas tidigast efter att du har deltagit i den första utbildningsveckan. Samtliga delar i utbildningen är obligatoriska och ska genomföras i rätt ordning för att bli examinerad fjälledare. Men, efter genomförd och godkänd värdegrundsutbildning och den första utbildningsveckan i fjällen kan du agera som hjälpledare på fjällvandringar.

Den första utbildningsveckan fokuserar på ditt personliga ledarskap, ledarskap i relation till gruppen, Friluftsfrämjandets värderingar, planering av fjällvandringar, sjukvård och fjällräddning, samt fjällens natur, kultur och väder. 

För att delta på den andra utbildningsveckan ska du först ha klarat av den första utbildningsveckan, ha genomfört minst en veckolång fjällvandring utan ledare och utanför led, ha genomfört några praktikdagar som hjälpledare på en fjällvandring, och ha genomgått i en första hjälpen-utbildning (HLR) under de senaste två åren.

Den andra utbildningsveckan fokuserar exempelvis på att du ska kunna leda säkra sommarturer i högfjällsterräng (undantaget glaciär och fallriskmiljö), kunna reflektera över ditt ledarskap och förhållningssätt till gruppen, vara väl förtrogen med hur hantera krissituationer, kunna orientera i hårt väder, mörker och nedsatt sikt, kunna genomföra säkra vad och enklare räddningar ur jokk under säkra former, förstå hur kroppen fungerar under skiftande yttre och inre förhållanden, och kunna omsätta väderprognoser till justerad planering.

För att bli godkänd fjälledare krävs även en kompletterande sjukvårdsutbildning, exempelvis NOLS.

Kompletterande utbildning för vinter

Efter att du är färdigutbildad fjälledare för sommarhalvåret kan du välja att komplettera med ytterligare utbildning för vinter. Utbildningen fokuserar, utöver ett generellt fokus på ledarskap och teknik, på snö- och lavinkunskap, iskunskap, samt bivack och nödbivack i snö. För att bli godkänd fjälledare för vinter krävs även en kompletterande lavinutbildning (SVELAV Pro 1, dvs Sveriges nationella utbildningsnorm för lavinutbildningar och lavinkurser).

Är du redo att bli en av våra fjälledare?

Om du vill utbilda dig till fjälledare inom Friluftsfrämjandet ber vi dig fylla i intresseanmälan.

Kanske har din lokalavdelning ingen verksamhet inom det område som du är intresserad av. I så fall kan du byta lokalavdelning genom att kontakta medlemsservice, eller hjälpa din lokalavdelning starta upp verksamhet inom ditt intresseområde.

Om du vill bli fjälledare men ännu inte har god vana av vandring i de svenska fjällen kan du skaffa dig mer erfarenhet genom att delta i vår fjällverksamhet.

Om du har frågor om fjälledarutbildningen så kontakta din lokalavdelning

Fjällturer

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning