Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Vandringsledarnas pärlor

Till alla er som vill komma ut i naturen: här hittar du tips från våra vandringsledare i Södertälje lokalavdelning om några av våra pärlor som vi gärna återkommer till själva.

Att vistas i naturen är ju ett fantastiskt sätt att fördriva tiden och fler och fler upptäcker detta. Vi är lyckligt lottade i Södertälje-Nykvarn med att ha så mycket omväxlande natur omkring oss, många naturreservat med märkta vandringsleder och oräkneliga stigar att ströva på och naturligtvis Sörmlandsleden. 

Några platser i vår lista ligger nära, några lite längre bort. Några turer är långa, några kortare. De flesta kräver tyvärr att man har bil för att komma dit. Alla naturreservat har en parkering vid starten, men tänk på att det är begränsat med parkeringsplatser. Några få leder är rundslingor, men för övriga gäller att man kan gå så långt man vill och sedan vända tillbaka. Vi lovar, du får nya vyer på vägen tillbaka! Våra beskrivningar ger en dagsutflykt, men du kan ju göra en längre tur med övernattning i tält, speciellt på Sörmlandsleden.
Oavsett längd på turen, tänk alltid på Allemansrätten och dess grundtanke: Inte störa, inte förstöra! Vid varje naturreservat finns en tavla som anger vad som är specifikt för just detta reservat, och vad man får och inte får göra där. Om du vill elda är det extra viktigt att ta reda på om, när och var man får elda!

Vi hade svårt att välja bland alla möjliga mål så detta är bara ett axplock!

Så: packa ryggsäcken med fika (fikarasten hör till!), vatten, något att sitta på, och om vädret så kräver regnjacka och ett varmare plagg att ha på rasten. Glöm inte badkläder när det är säsong, vi har så många sjöar att bada i. Ta på rejäla skor eller kängor och prova några nya ställen att upptäcka! Vi ses i skogen!

Klicka på bilderna och läs mer om varje tips.

Uppdaterat 2024-03-03

Bli medlem

  • Delta på tusentals äventyr över hela landet
  • Erbjudanden på resor, upplevelser och utrustning
  • Magasin Friluftsliv – 4 nummer per år
  • Stöd vårt arbete för allemansrätten och friluftsliv

Bli medlem

Att elda i naturen