Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Fjäll

Att vandra eller åka skidor i fjällen ger fantastiska upplevelser.

Oavsett det är sommar eller vinter kan vi njuta av tystnad, vidder och vyer, samtidigt som det ibland kan vara jobbigt i branta stigningar, över sten och vad eller i besvärligt skidföre. Det växlande vädret och den härliga gemenskapen hör också till helhetsupplevelsen.

Vårt mål

Vårt mål är att kunna arrangera turer i fjällen, tillsvidare sommartid. Arten av turer sommartid varierar mellan dagsturer och vandring mellan stugor/fjällstationer. Vi satsar också på fjälläger för våra barngrupper för att introducera dem i fjällens natur och förutsättningar.

För all vår verksamhet är vi beroende av tillgången på certifierade ledare, tyvärr har vi för närvarande inga certifierade vinterledare.

Under 2019 åker Sven ännu en gång med ett gäng Frilufsare till Fulufjället, och planen är också att Fredrik tar med ett gäng TVM:are för en fjällvistelse. Tyvärr har vi inte resurser att ha någon stug- eller tälttur för vuxna i år.

Genomförda aktiviteter

Vi har arrangerat resor med dagsvandringar i Abisko och Grövelsjön, och gått Jämtlandstriangeln.

Sommaren 2015 gjorde vi en stugvandring mellan Ammarnäs och Hemavan, och hade ett läger i Fulufjället för de äldsta Frilufsarna.

Sommaren 2016 genomförde vi en lång stugtur, också i Lappland. Några av Frilufsarna gjorde en vandring i Fulufjällen i augusti.

Sommaren 2017 vandrade vi en vecka i Jämtlandsfjällen då huvuddelen av gruppen bodde i STF-stugor och en liten grupp tältade. För tredje året i rad tog vi med en grupp Frilufsare till Fulufjällen där de vandrade och tältade. För många av dem var det första kontakten med fjällvärlden och de kom hem många erfarenheter rikare.

Sommaren 2018 arrangerade vi en resa till Funäsdalen då vi gjorde dagsvandringar på olika delar av Härjedalsfjällen.  

Studiecirkel

Vi har i tre år genomfört en studiecirkel "Fjällvandring", där vi tar upp vandring ur olika aspekter: fjällvärlden, planering, utrustning, säkerhet mm., och avslutar med en vandring på hemmaplan. 

Inbjudan och anmälan

Inbjudan till våra aktiviteter görs i Träff & Turbladet, via e-post till fjällintresserade medlemmar och anmälan sker här på hemsidan.

Kontaktperson: Eva Gruvstedt fjall.sodertalje@friluftsframjandet.se