Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Fjäll

Att vandra eller åka skidor i fjällen ger fantastiska upplevelser.

Oavsett det är sommar eller vinter kan vi njuta av tystnad, vidder och vyer, samtidigt som det ibland kan vara jobbigt i branta stigningar, över sten och vad eller i besvärligt skidföre. Det växlande vädret och den härliga gemenskapen hör också till helhetsupplevelsen.

Våra mål 

Våra mål är att arrangera turer i fjällen, sommar och vinter. Vi varierar mellan dagsturer, tältturer och vandring/skidåkning mellan stugor/fjällstationer. Vi satsar också på fjälläger för våra äldre barn- och ungdomsgrupper för att introducera dem i fjällens natur och och fantastiska möjligheter. Under den mörka årstiden så kommer vi att arrangera fjällcirklar på hemmaplan, som introduktion till att vistas i fjällen på ett tryggt sätt.

Vi har i dagsläget tre certifierade fjälledare för sommarvandring och en för vinterturer, samt en under utbildning för vinterturer.

Planer 2024

Februari – fjällcirkel

April – Vintertur i Vålådalsfyrkanten

Vi planerar en sommartur, information kommer i april-maj

Studiecirkel

Vi har i över fem år i februari-mars genomfört en studiecirkel "Att vandra i fjällen", där vi tar upp vandring ur olika aspekter: fjällvärlden, planering, utrustning, säkerhet, mat och hygien mm, och avslutar med en vandring på hemmaplan. 

Inbjudan och anmälan

Inbjudan till våra aktiviteter görs på hemsidan och via e-post till fjällintresserade medlemmar och anmälan sker här på hemsidan.

Genomförda aktiviteter

Vi har arrangerat resor på många ställen i våra svenska fjäll, från Fulufjället i söder till Abisko högt uppe i norr! De senaste 10 åren har vi upplevt följande:
Sommaren 2023 - vandring i Fulufjället med några Frilufsare
Vintern 2023 - vintertur i Anarisfjällen
Sommaren 2022 - tälttur i Skäckerfjällen.
Sommaren 2021 - två tältturer i Jämtlandsfjällen med utgångspunkt Vålådalen, en för vuxna vandrare och en för våra TVM:are.
Sommaren 2020 - två turer i Jämtlandsfjällen: en tur för vuxna deltagare som gick mellan Vålådalen och Storulvån, och en tur med några av våra TVM:are som vandrade i området väster om Storulvån. Båda grupperna bodde i tält.
Sommaren 2019 - vandring med Frilufsare i Fulufjället.
Sommaren 2018 - resa till Funäsdalen då vi gjorde dagsvandringar i Funäsfjällen.
Sommaren 2017 - en vecka i Jämtlandsfjällen då huvuddelen av gruppen bodde i STF-stugor och en liten grupp tältade. För tredje året i rad tog vi med en grupp Frilufsare till Fulufjällen där de vandrade och tältade.
Sommaren 2016 - en lång stugtur i Lappland (Abisko - Vistas - Sälka - Kebnekaise). Vi gjorde också en vandring i Fulufjällen med Frilufsarna.
Sommaren 2015 - stugvandring mellan Ammarnäs och Hemavan i Vindelfjällen. Vi hade det första lägret i Fulufjället för de äldsta Frilufsarna.
Sommaren 2013 vandring Jämtlandstriangeln (bodde på fjällstationerna).

Kontaktperson: Sven Undeland fjall.sodertalje@friluftsframjandet.se

Uppdaterat 2024-03-03