Covid-19 och Friluftsfrämjandet (Uppdaterad 2021-09-22)

Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Fjäll

Att vandra eller åka skidor i fjällen ger fantastiska upplevelser.

Oavsett det är sommar eller vinter kan vi njuta av tystnad, vidder och vyer, samtidigt som det ibland kan vara jobbigt i branta stigningar, över sten och vad eller i besvärligt skidföre. Det växlande vädret och den härliga gemenskapen hör också till helhetsupplevelsen.

Våra mål 

Våra mål är att arrangera turer i fjällen, tillsvidare sommartid (då vi ännu saknar certifierad vinterledare). Vi varierar mellan dagsturer, tältturer och vandring mellan stugor/fjällstationer. Vi satsar också på fjälläger för våra äldre barn- och ungdomsgrupper för att introducera dem i fjällens natur och och fantastiska möjligheter. Under den mörka årstiden så kommer vi att arrangera  fjällcirklar på hemmaplan, som introduktion till att vistas i fjällen på ett tryggt sätt.

För 2021 planerar vi för två vandringar i fjällen, en studiecirkel samt några dags- eller kvällsaktiviteter på hemmaplan.

För all vår verksamhet är vi beroende av tillgången på certifierade ledare, och vi har flera ledare under utbildning. 

Genomförda aktiviteter

Vi har arrangerat resor på många ställen i våra svenska fjäll, från Fulufjället i söder till Abisko högt uppe i norr!

Sommaren 2015 gjorde vi en stugvandring mellan Ammarnäs och Hemavan, och hade ett läger i Fulufjället för de äldsta Frilufsarna.

Sommaren 2016 genomförde vi en lång stugtur, också i Lappland. Några av Frilufsarna gjorde en vandring i Fulufjällen i augusti.

Sommaren 2017 vandrade vi en vecka i Jämtlandsfjällen då huvuddelen av gruppen bodde i STF-stugor och en liten grupp tältade. För tredje året i rad tog vi med en grupp Frilufsare till Fulufjällen där de vandrade och tältade. För många av dem var det första kontakten med fjällvärlden och de kom hem många erfarenheter rikare.

Sommaren 2018 arrangerade vi en resa till Funäsdalen då vi gjorde dagsvandringar på olika delar av Härjedalsfjällen.  

Sommaren 2019 var det återigen dags för en tur med Frilufsare i Fulufjället.

Sommaren 2020 genomförde vi två turer i Jämtlandsfjällen: en tur för vuxna deltagare som gick mellan Vålådalen och Storulvån, och en tur med några av våra TVM:are som vandrade i området väster om Storulvån. Båda grupperna bodde i tält.

Studiecirkel

Vi har i fyra år genomfört en studiecirkel "Att vandra i fjällen", där vi tar upp vandring ur olika aspekter: fjällvärlden, planering, utrustning, säkerhet, mat och hygien mm, och avslutar med en vandring på hemmaplan. 

Inbjudan och anmälan

Inbjudan till våra aktiviteter görs på hemsidan, via e-post till fjällintresserade medlemmar och anmälan sker här på hemsidan.

Kontaktperson: Sven Undeland fjall.sodertalje@friluftsframjandet.se