Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Fjäll

Att vandra eller åka skidor i fjällen ger fantastiska upplevelser.

Oavsett det är sommar eller vinter kan vi njuta av tystnad, vidder och vyer, samtidigt som det ibland kan vara jobbigt i branta stigningar, över sten och vad eller i besvärligt skidföre. Det växlande vädret och den härliga gemenskapen hör också till helhetsupplevelsen.

De senaste åren har vi haft stugturer vintertid i Lapplandsfjällen, samt olika turer sommartid i Abisko, Grövelsjön och Jämtland. Sommaren 2015 gjorde vi en stugvandring mellan Ammarnäs och Hemavan, och hade ett läger i Dalafjällen för de äldsta Frilufsarna.

2016 hade vi en vintertur i april i Lapplandsfjällen. Under sommaren genomförde vi en stugtur, också i Lappland. Några av Frilufsarna gjorde en vandring i Fulufjällen i augusti.

I februari-mars 2017 genomförde vi en studiecirkel "Fjällvandring" för 17 deltagare, där vi tog upp vandring ur olika aspekter: fjällvärlden, planering, utrustning, säkerhet mm., detta kommer vi att upprepa 2018.
Sommaren 2017 vandrade vi en vecka i Jämtlandsfjällen då huvuddelen av gruppen bodde i STF-stugor och en liten grupp tältade. För tredje året i rad tog vi med en grupp Frilufsare till Fulufjällen där de vandrade och tältade. För många av dem var det första kontakten med fjällvärlden och de kom hem många erfarenheter rikare.

Vårt mål är att arrangera turer i fjällen, sommar och vinter. Arten av turer sommartid varierar mellan dagsturer och vandring mellan stugor/fjällstationer, allt beroende av tillgången på certifierade ledare. Vi satsar också på fjälläger för våra barngrupper för att introducera dem i fjällens natur och förutsättningar. För all vår verksamhet är vi beroende av tillgången på certifierade ledare. Inbjudan görs i Träff & Turbladet, via e-post till fjällintresserade medlemmar och anmälan sker här på hemsidan.

Kontaktperson: Eva Gruvstedt fjall.sodertalje@friluftsframjandet.se