Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Täljeleden

Täljeleden är en 23 km lång markerad vandringsled som sträcker sig genom både Södertälje och Nykvarns kommuner och passerar ett flertal sjöar och går genom bland annat stora sammanhängande skogsområden, mossar, hällmarker och fornlämningar. Vi ger förslag på två turer att välja på.

Det finns en utmärkt karta som du kan hämta på biblioteket och Stadshuset där du kan leta upp en trevlig sträcka att gå på Täljeleden och Måsnarenleden. Där finns också beskrivning av de många sevärdheterna längs lederna. 

Acksjöarna är två idylliska sjöar strax efter Täljeledens norra startpunkt. En rundslinga längs leden och stigarna runt sjöarna är ca 5 km med chans till flera fina rastplatser. Det kan vara lite blött längs de västra sidorna, och sportfiskarna har lagt spänger på några sträckor. 

Malmsjön och Bårsjöns naturreservat – starta vid Gamla Malmsjönbadet och gå ner längs sjön (till vänster) och du stöter snart på Täljeleden. Följ leden fram till Bårsjön, ca 2.5 km. Gå så långt du vill och vänd sedan tillbaka. På återvägen kan du välja att gå norr om och alltså runt Malmsjön (de stigarna och grusvägarna är inte markerade).

Hitta hit:
TIll Acksjöarna tar man sig enklast med bil. Strax före Lill-Ahl på vägen mellan Nykvarn och Enhörna finns en stor parkering.
Till Malmsjön kan man också åka SL-buss 787.

Foto: Långa Acksjön, Eva Gruvstedt

Åter till Vandringsledarnas pärlor

 

Bli medlem

  • Delta på tusentals äventyr över hela landet
  • Erbjudanden på resor, upplevelser och utrustning
  • Magasin Friluftsliv – 4 nummer per år
  • Stöd vårt arbete för allemansrätten och friluftsliv

Bli medlem