Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Nyligen genomförda aktiviteter

Vi blev alldeles nyligen en lokalavdelning inom Friluftsfrämjandet, men har redan kommit igång med aktiviteter.

Lördag 19 november 2022

Sista tillfället på höstens orienteringskurs. Då det skulle vara kallt och sedan börja snöa eller regna på dagen valde vi, precis som förra hösten, att inte åka till Exerman på den långa lilla vägen, utan stanna tidigare och gå i Rövarbergets skog istället. Men även denna skog är mycket snål på stig och kräver fullt fokus på kartläsningen för att hitta rätt. Vi gjorde stjärnorientering på jättesvåra kontroller, men deltagararna fick träna strategier, tex höjdhoppning, följa åsar, följa sänkor. Allt gick perfekt och därefter ville deltagarna inte gå som planerat med lite smarta runtvägval utan bara rakt på. Efter lunch i en tät granskog i lä då det började kännas mörkt, så gick vi till Rövarbergets höga toppar och det började snöa, och det blev ljusare och ljusare. Sen gick vi vid stupen och kröp genom grottgången till andra sidan. Det gick, men nästan på gränsen. Efter målkontrollen vid rövarnas grop där de hållit jungfrun fångad, enligt sägnen, så blev det stigpromenad hem mot bilarna, och då fokus på orienteringen minskade kom förstås misstagen och lite vilsegång, men vi redde upp det. 

Nu efter 4 tillfälle har denna grupp om c:a 20 vuxna nybörjare fått sig en rejäl duvning i kartläsning och kan hitta i både lätta och svåra skogar. Det var dock många som inte fick plats denna gång, men det blir orienteringskurs i vår igen, nu ska det ju bli vinter och åkas skidor.


Svår bana som dock deltagarna klarar efter denna nybörjarkurs.


På Rövarbergets topp 82.5 m. Nästa gång får vi ha med lite färg och fylla i skyltens text.


Vid Rövarbergets stupterräng.

 


Vi skulle gå genom Komossen hem, men hamnade i fel myr, även den dock väldigt fin.

 

 

 

 

Måndag 14 november 2022

Orienteringskursens omgång 3, med diskussion om höjdkurvor, ruttplanering för fjällturer och vad kan man göra för att tänka på säkerhet vid tex fjällturer, vägvalsplanering i svår skog, mera höjdkurvor, kompassriktningar och vädersträck, och så avslutade vi med förenklingsövning, att se en karta, minnas det viktiga och rita sin egen förenklade karta. Bra  träning. 


Hemuppgift i orienteringskursen

 

Fredag-måndag 11-14 november 2022

Vi gjorde skidläger inför vintersäsongen, så att vi redan är igång då snön sen kommer. Vi valde skön båtresa till Åbo istället för bilkörning på mörka vägar, och stabila förhållanden istället för nyckfullt väder. Men framförallt stor fördel att köra i ljus på kort bana med många möten och tekniktips på vägen. Vi körde diagonalträning utan stavar, spårbytesträning, stakträning, alla med fokus på balans, stabilitet, frånskjut, fotisättning mm. Förbättringen för alla deltagare från lördag morgon till söndag eftermiddag var fantastisk. Vi avslutade också med en liten evighetsstafett som blev väldigt jämn. 

Vi hann också med vallningskurs, att laga och testa olika skidor och stavlängder. Och gå naturstig, och  käka massa god mat och basta och bada och ha kul. Inga sura miner alls, däremot massa träningsvärk.


Här har gänget fått tillbaks stavarna efter balansträning utan.


Slalomträning


Så kallad aktiv vila mellan passen, dvs skogspromenad.


Lite praktisk vallningskurs. Det blev skillnad.


Och så hittade vi en liten oemotståndlig badsjö.

 

 

 

 

Lördag-söndag 5-6 november 2022

Vi gjorde en "kallbadtur" med bastu och tältning  i hemmaskogen Exermans naturreservat i östligaste delen av Vallentuna. Vi började med att packa grejor i två lastkajaker som Tomas och Ann skulle bogsera med kajak till tältplatsen, och sen vandrade gruppen med karta upp och ned på alla möjliga höjder i den fina skogen. I början uppehåll och efter lunchapausen regn, men det gick bra. Vid framkomsten hölls välkomsttal med tillhörande stärkande vitaminer och så gick bastubyggandet snabbt och lätt med många kreativa ingenjörer. Snart var den igång med lavar för 12 personer och värmed räckte gott och väl till för att många snabbt blev badsugna. Därefter eldning och ätning i några timmar förstås. 
På väg hem på söndag lämnade vi ryggsäckarna på vägen och gick "lätt" runt i finskogen, i novembersol. En skoj och lite jobbig tur som säkert kommer upprepas.


Typisk vy i Exermanskogen.


Vår tältbastu, som blev varm och skön. Ska dock vidareutvecklas.

 

 
Tomas och Ann som paddlade fraktade också ved, bastu, bänkar mm


Ett stup i Exermanskogan

 

 

 

 

 

 

Tisdag 1 november 2022

Ikväll hade vi förträff inför skidlägret nästa helg, och gick igenom vår skidpark, hur vi ska resa och bo och äta. Sen stack vi ut på ett förberedande teknikträningspass med fokus på rytm och balans, samt på några övningar som ska ge träningsvärk innan lägret, så att inte all sån kommer samtidigt. 

Vi gick igenom klassisk diagonalåkning och stakning med frånskjut, tyngdöverföring. Och vi gick igenom de olika växlarna i skejt, och övergång i farten mellan dem. Ingen av adepterna har skejtat förr men alla fattade snabbt konceptet, så det ska bli kul att se i skidtunneln sen. 

 
Att åka skidor är att stå på ett ben, bra att träna på.


Mats förevisar växel 2 på skejt.

 

 

 

Lördag kväll 29 oktober 2022

Ikväll spräckte vi "20-vallen", då ett meddelande kom att vi fått en ny medlem i vår lokalavdelning. Vi började med bara  6 personer (som utgör styrelsen) ganska nyligen men har nu fått nya medlemmar. Välkommen Mehrab som blir medlem nummer 20.

 

Lördag 29 oktober 2022

Idag hade vår orienteringskurs tillfälle 2, praktisk orienterinsträning ute i Törnskogen. Vi startade vid parkeringen och gick några hundra meter i "vit svårighetsgrad" för att strax ge oss på svart svårighet, ungefär som att först lära sig åka lift i småbarnsbacken till att kasta sig utför brantaste puckelpisten. Men med stjärnorientering, korta avstånd och hjälpvilliga ledare gick det fint för alla. Vi gick en skaplig promenad och avbröt med 4 sådana orienteringövningar, hann fika, luncha och njuta av solskenet också. Nästa gång blir det genomgång av hemläxa 3 och 4 som handlar både om vägval, Natt-SM-banorna, fjällvägval och annat.

 

Måndag 24 oktober

Första tillfället (av 4) på vår orienteringskurs. Det började med att några råkade åka vilse på väg till kursen, en orienteringskurs kan väl inte börja bättre..(?). När alla så var på plats tog vi en promenad i kolsvarta skogen med smålampor, gick upp på några berg och presenterade oss lite för varann runt elden och varvade ner. Sen blev det föredrag med bildnisning och vi tog oss genom en orienteringsbana i tuff terräng med 50 kontroller, skönt med teoretisk träning ibland, kanske. Men nästa gång blir det stenhårt, då börjar vi med vit nivå och hoppar över alla nivåer därimellan och går direkt över till svart nivå, tror vi ledare i alla fall. I denna kurs har vi ledarassistans av Annika Lundström (Väsby) som orienterar var och varannan helg. 

Det har varit ett väldigt intresse för denna orienteringskurs, vi hade c:a 60 anmälda men bara 20 platser per kurs, men sparar kölistan och återkommer i mars. 

 

Lördag-Söndag 15-16 oktober

Vi gjorde en kajaktur där Håkan Hedtjärn (Borensberg) var ledarkollega, och Ann-Charlotte Zingmark (Täby) var ledarpraktikant. Vi stack från Singö och paddlade NV förbi fina passager i höstmysigt molnväder i behagligt smågungande. Lite sicksack blev det och därmed några minuters senare ankomst till Rävsten än tänkt, men det var viktiga minuter, eftersom vi hade bastu och badtunna tidsbokade. Nu gick det bra med det, och även 3-rätters lyckades vi få ihop med gemsnamma krafter. Men vi lyckades inte äta upp det, så då blev det lunch också. Efter exemplarisk städning på morgonen så ledde så Ann-Chalrotte turen hem på söndagen. Då fick vi lite sol på slutet också.

 

 

 

 

 

Måndag 10 oktober 2022

Vi har startat en serie kvällsföredrag som ska handla om paddling och relaterade ämnen (hittills planerat bygga grönlandskajak, bygga strip, bygga plywood, Grönland, hitta fina vatten). Första tillfället var "bygga grönlandskajak" (även kallat Skin-On-Frame, SOF). Julijana Nyhaga och Tibor Berki höll en väldigt fin berättelse och svarade på frågor, och så fick vi se Clara Tesch i full aktion att bända in revben i relingarna, En i taket direkt ifrån ångning så att de blir mjuka och kan böjas in. Tidtagarur används för att ha koll på att de blivit precis lagom mjuka. Det var fullt hus med 25 deltagare, och det bjöds på Thaimat. Fortsättning följer.

 

Lördag-Söndag 1-2 oktober 2022: Mäladralens ledarpaddling

Exerman representerat på ledarpaddlingen med 23 ledare från Stockholms olika lokalavdelningar.En fin helg arrangerad av Mälaröarna med frisk höstpaddling, tävling i att paddla med förbundna ögon med masstart i grupp, med bastu och kallbad, med middag och diskussioner om ledarskapet och Främjandet, och mycket småsurr. Kul för alla att träffa andra ledare, nya och gamla. Och Exerman blev tilldelade att arrangera denna träff nästa år. Det ska bli, och villkoret var att årets arrangörer Mälaröarna bjuder på teater, diktläsning eller annat, och att andra tillfrågade glatt hjälper till ifall det behövs. Och flera kom och anmälde sig in blanco.

Fredag-Söndag 16-18 september 2022: Rågöträffen

Exerman representerad av Mats deltog i Friluftsfrämjandets Rågöträffen och höll i två aktiviteter: "komigång-paddling" och "kamraträddning i praktiken". På träffen deltog c:a 80 ledare från hela Sverige, där man kunde välja mellan c:a 6 olika pass som varade c:a 2 timmar så man kunde välja fritt vad man vill vara med på. Exempel på pass "under ytan", "rollspel med incidenter", säkerhetsplaner, hur man bogserar osv. 
På kvällarna sjysst middag i stor lokal och på dagarna mycket småsnack såklart, kul att träffa på folk från olika ställen, och kul att bo med kompisar. 
En bra lärdom för oss var att vårt oranga tält funkar fint på tur, mycket bättre än tarp. Nu kunde vi få varmt i tältet, torklinor också om det regnade, det ska med på kommande turer.

En annan bra, och kul, lärdom var att en ny och väldigt bra kamraträddning "dök upp", som jag aldrig har sett, läst eller hört om under 20 år som kajakledare, en Y-räddning men med "dykstil istället för flopp" (höjdhoppsspråk). Och detta på mitt eget pass om kamraträddning där vi redan gått igenom fler än 10 varianter!

 

 

 

Lördag-Söndag 20-21 augusti 2022 gjordes en fin kajaktur
På ganska kort varsel utlystes en kajaktur och vi blev 6 kajakister som for iväg. Skönt med en liten grupp efter nylig annan tur med dubbelt så många. Detta var en mjukistur för "ringrostiga" kajakister var det tänkt, men blev inte lika mjuk som tänkt så vinden och regnet friskade i ordentligt på lördagen. Vi fick ändra rutt, och ändra igen, men kom sen ändå fram till fina Stångskär utanför Finnhamn. Där låg vi i perfekt lä., och det blev träning i kamraträddning och vi provade och klarade 6 olika varianter (uppgång egen kajak, uppgång över räddarens, Y-räddning, hälkrok, scoop rescue och assisterad cowboy). Efter en härlig kväll på de fina klipporna i knallröd solnedgång, och god natts sömn, så hade det mojnat nästan helt till söndagen, och på eftermiddagen kom också solen tillbaks. Då blev det en glasspromenad på Finnhamn såklart. En sjysst tur med trevliga deltagare, tyckte vi ledare som samarbetade över lokalavdelningsgränserna, från TVV assisterade Ann-Charlotte i sin praktik i ledarutbildningen.


Ett strandhugg med promenad och glasspaus på Finnhamn.


Vi experimenterade med många varianter av tömning och kamraträddning. Kapsejsade Kristina här skymd då hennes kajak töms av Ann-Charlotte.

 

 

 

 

Lördag-Söndag 18-19 juni 2022 hade vi examinstur för vår kajakkurs. 
Våra 12 nyblivna kajakister fick prova på en riktig havstur, med kartläsning och många insprängda teknikmoment,  eldning, tältande, morgonyoga och det som tillhör kajakturand. Allt gick bra förstås och vi körde riktigt hårt med deltagarna som lärde sig massor. 

 


När man packar kajak kan det kännas lite rörigt, man behöver hålla ihop både grejor och sig själv.

 


Kajakerna vid tältplatsen


Lördagsmys


Frukost, genomgång och uppvärmning i morgonsolen

 

 

Måndag 13 juni 2022 hade vi Prova-På 2 i Rönningesjön. 
Vi repeterade lågt stöd, paddelgreppet, bålrotation, smeka vattnet, sidodrag, teknikbana, kamraträddning mm. Och pratade om den kommande helgturen. Deltagarna gör stora framsteg och ser ut att trivas i vattnet.

 

 

 

 

Söndag 12 juni 2022 hade vi avslutning i orienteringskursen - i Exermanskogen
Efter två teorikvällar och två utedagar är nu de deltagare som kunde vara med vid alla tillfällen nästan fullfjädrade. Från nybörjare för några veckor sedan klarar de nu orientera i svårast möjliga detaljrika terräng i Exerman. På den längre sträckan där vi gick zick-zack följde vi en annan inritad bana och växlade kartläsning mellan oss i gruppen. Sen stjärnorientering där det är så mycket röda streck, med noggrann kartläsningsträning. Därefter gick vi på lite mer långsträckor och vid kontroll 8-9-10 och hem så hade deltagarna väldigt bra koll. 

Och terrängen är fantastisk i naturreservatet, djup blåbärsskog, hällar, stup och sprickor.

 

 

 

Söndag 29 maj  2022 hade vi första utedagen i orienteringskursen
Efter två hemläxor och en kvällsträff var det nu dags att omsätta teori till praktik, och det gjordes i fina Törnskogen. Efter en kort promenade på stig klättrade vi uppför ett berg och körde stjärnorientering. Vi övade väderstreck, riktning, jämföra  kart- och terrängbild, och lite strategi. Sen tränade vi höjdkurveföljning, gjorde grupporientering och två stjärnorienteringar till, gjorde några branta klättringar, och på slutet av dagen hade gruppens kartsäkerhet ökat ganska märkbart. En kul dag tyckte båda vi ledare Mats och Per.

Här tränar vi på att gå norrut, mot en stor kraftledning.

 

 

Starten har just gått för stjärnorientering nummer 3.

 

 vant kompassgrepp, men fint tumgrepp.      Stjärnorientering, svart svårighet.

 

 

 

Nybörjarkurs i kajak

Vi arrangerar kurs nu i maj-juni, som är fulltecknad. Träff 1 har hållits inomhus och nästa gång blir på sjön. Efter det ska vi lägga bilder här på sidan.

 

 

Helgen 20-22 maj 2022 hade vi kajakpaddling på Dalälven

Lokalavdelningen Exermans premiärtur gjordes på Dalälven, med Mats och Stefans planering och med hjälp av ledarna Mia Sildén och Martin Tiberg från andra lokalavdelningar. Väderprognoser hade varnat för regn, men vi fick en solskenshelg.

Vi paddlade i fina små vattendrag, mycket krokigt, tog oss mellan olika nivåer på älven, utforskade rännan och hade spegelblankt vatten, sol med halo och en fin paus i Söderfors med glass, besök på bruket och det grekiska templet. En väldigt njutbar paddling i riktiga bäverområden.