Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Bålstaåsens naturområde

Koordinater som tar dig hit: Lat. 59.570981 Long. 17.531677

På Bålstaåsens södra sida, mellan stationen och grustaget ligger ett obebyggt skogsområde. I detta centrala och lättillgängliga naturområde myllrar det av stigar, men inga utmärkta leder. Här finns det mycket att upptäcka och utforska, både för stora och små. Men det passar även när du bara vill ta en kort skogspromenad. 

Skogen är till stor del barrskog. Mot toppen på åsen är den så gles att du lätt tar dig fram bland träden, medan den tätar till ner mot stationen. Även i den täta skogen finns det dock flera öppna gläntor, perfekta för lek. Vid åsens topp kan du gå fram till grustagets branta slutningar. Härifrån får du en utsikt över draget. 

I Bålstaåsens naturområde går det ett virrvarr av olika stigar åt olika håll. De flesta är ganska smala, men några är välanvända och breda. Några av de bredaste stigarna bildar en slinga på ca 2,5 km som går runt hela området. Det finns inga utmärkta leder i området, men kommunen har påbörjat ett arbete att märka ut en av slingorna. Kommunen har även nyligen placerat ut flera bänkar längs de största stigarna. 

Det finns ingen speciell entré till området, utan det går bra att gå in i skogen lite var som. Åker du hit kollektivt eller med bil utgår du dock lättast från järnvägsstationen. En knutpunkt för kollektivtrafiken och så finns det gott om plats att parkera. 

Här kan du läsa mer om Bålstaåsens naturområde