Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

6 tips för en mysig lässtund utomhus

Snart börjar höstlovet, ett lov som också kallas för läslov. Passa på att njuta av en spännande bok samtidigt som du tar vara på höstens vackra färger i naturen på hemmaplan. Här är några tips på hur du gör höstlovets lässtunder utomhus mysiga för både vuxna och barn.

Kläder efter väder 

Lässtunden utomhus blir mycket roligare om ni är varma. Trots att temperaturen kan visa plusgrader och solen skiner är det bra att tänka på att ta med ett par extra plagg om det blir kyligt. Gärna i ull, fleece eller dun som värmer bra. Mössa, vantar och varma sockor kan också vara skönt att ha med. 

Innan ni går ut är det bra att sätta på ett underställ närmast kroppen och en vindtålig jacka och byxor utanpå. Ta även med ett sitt- eller liggunderlag att sitta på och en pläd eller sovsäck att krypa in i när ni är på plats.  

Spring av er 

Det finns nog ingen bättre plats att springa av sig på som i naturen. Får ni lätt spring i benen av att sitta still? Passa på att springa av er innan ni börjar läsa. Det finns många bra och roliga sätt att göra det på! Spring sicksack mellan träden, klättra upp och ner för en stenbumling eller härma olika djur. 

Och börjar det krypa i benen under lässtunden finns det inget som hindrar er från att ta en paus och springa av er lite till. Får ni upp lite värme i kroppen innan ni ska sitta stilla håller ni er dessutom varma lite längre.

Gå till ett vindskydd 

På hösten kan vädret ibland vara lite ruggigt. Om det blåser kallt, regnar eller snöar kan det därför vara skönt att ta skydd i ett vindskydd. Gör det mysigt för er och bädda fram det medhavda liggunderlaget, pläden och sovsäcken.

Glöm inte att ta med varsin läslampa, pannlampa eller ficklampa så att ni ser ordentligt. Det kan vara dåligt ljus inne i vindskyddet och det mörknar snabbare på eftermiddagarna denna tid på året. 

Tips för extra mysfaktor - ta med en batteridriven ljusslinga och häng upp! 

Tänd en eld  

En eld kan bidra till värme, ljus och mys under er lässtund. Men att tända en eld på hösten när det är kallare och blötare ute kan vara lite klurigt. Ha med en vuxen i sällskapet och tänk på att ta det lugnt runt elden.  

En annan bra sak att tänka på är att se till att ni har tillgång till torr ved att elda med. Döda grenar på marken är ofta blöta och de kan dessutom vara hem och byggmaterial åt djur och insekter. Torr ved går ofta att köpa i exempelvis livsmedelsbutiker eller hitta intill vissa iordningställda eldstäder.

Även marken och eldstaden kan vara kall och blöt. Då kan man bygga en plattform av pinnar och ved att göra elden på. Och kom alltid ihåg att släcka elden med rikligt med vatten innan ni går därifrån! 

Glöm inte fika 

Att ha med något varmt att äta eller dricka under lässtunden är både gott och värmande. Att fika samtidigt som ni högläser en spännande bok kan även göra det lite lättare att sitta still och lyssna för de yngre barnen.  

En smakrik soppa är enkel att förbereda hemma i termos eller värma upp utomhus på stormkök eller över elden. Ett par smörgåsar, bullar och en kopp varm choklad går också utmärkt att packa med och kräver inte heller så mycket förberedelser. 

Men när det kommer till vad ni kan ta med er att äta i naturen är det egentligen bara fantasin som sätter gränser. Och förstås hur mycket ni vill förbereda i förväg och tillaga på plats.  

Ta med en bra bok

Sist men inte minst! Glöm inte att ta med en riktigt bra bok ut. Lägg gärna fram ett antal förslag i förväg och låt alla vara med och välja varsin bok att läsa själv, eller samsas om en högläsningsbok. 

Ett tips för de yngre barnen är böckerna om Skogsmulle och hans vänner. Den senaste boken, Skogsmulles friluftsbok, innehåller både fakta om friluftsliv och naturen samt fyra årstidsnoveller perfekta att läsa tillsammans vid lägerelden på er lässtund utomhus. Fråga efter böckerna på ert närmsta bibliotek.