Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Skogspromenad 2.0

Vill du ut och ta en nypa luft? Kanske känner du av lite extra energi i benen att skaka av! Sätt på dig några mjuka byxor och dra på gympaskorna och bege dig iväg på Skogspromenad 2.0. Såhär gör du...

Se dig omkring och lyft blicken.

Naturen är full av möjligheter och upptäckter, det vet du redan. Men tänk om du skulle ta dig från stigen och ta steget utanför det upptrampade? Inte nudda mark, skeppsbrott, hinderbana – för barn är varenda nedfallet träd och bullig sten en möjlighet och en självklarhet till lek. Tänk att ta för sig av samma leklust – för visst vill du egentligen! 

Med några få knep, en titt på Youtube och en skog kan du snart svinga dig i grenen och smidig som ett djur ta dig över stock och sten. Vi kallar det Naturparkour, och det bästa med parkour i naturen är att det är här vi hittar kontrasterna, den mjuka marken och den mindre förutsägbara omgivningen. Äventyret helt enkelt!

 

1 . Steget utanför stigen – Strides.

Börja med att utforska naturen omkring dig. Kan du kanske ta dig fram utan att nudda marken? Öka takten från promenad till en lätt jogg för att ta dig fram. Nyttja rötter och stenar för din färd framåt, uppför och utför! 

• Hitta ett flow i din rörelse och låt den gå från tanken i huvudet ner till fötternas placering.
• Fokusera på fötterna. Försök att behålla kraften och få med energi och fart i varje steg. Vi kallar det ”strides”. 
• Stanna upp och spring samma väg tillbaka – sätt dina fötter på andra platser än tidigare, du kommer hitta helt nya sätt att ta dig fram. 

 

2.  Hoppet över stocken – Safety Vault

Lita på din intuition – våga sätta händerna på stocken och låt fötterna lämna marken. Det ser svårt ut, speciellt när barn flyger fram utan tankar på att ramla. Men det är faktiskt nästan så lätt – hoppet som du nu ska lära dig är en teknik för att ta sig över hindret snabbt och smidigt. Öva långsamt så kommer du känna hur tekniken hjälper dig över.

• Hitta känslan, bestäm dig för att du ska över hindret. 
• Sätt ena handen och motsatt fot på hindret – sen för du igenom det andra benet till andra sidan och trycker samtidigt fram höften. 
• Det kallas för ”Safety Vault” och rörelsen är en av de vanligaste och första du kan lära dig för att våga ta hoppet! 
• Öva och öka takten – få upp farten och hitta flowet. 

 

Säkerhet och omtanke – för dig och naturen.

Kom ihåg att vara rädd om dig – se dig omkring, hur ser det ut just där du är? Känn alltid först på det du tänkt ta avstamp frånÄr grenen stark nog för att hänga i, är stenen lös eller stabil? Undersök marken så att du är medveten om det finns stenar, rötter, skräp eller annat som döljer sig. På så sätt tar du hänsyn till naturen, tar hand om den och samtidigt din egen säkerhet. En lös sten kan göra att du förlorar balansen om du inte är beredd, men är också en möjlighet att träna på att hoppa till instabila föremål. Är du som hoppar medveten om att den är lös så är den inte längre en riskfaktor utan istället ett svårare och roligare hinder.

 

Låt äventyret börja. 

 

Strides

a a a

Saftey Vault

a a a

Hitta äventyr

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning