Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Fem vattenäventyr för upptäckare

Sommaren är nästan synonymt med härliga dagar vid vattnet – med picknick, bad, sandslott och strandtennis. Inget ont om sandslott, men vi skulle vilja tipsa om några fler vattenäventyr att fylla sommaren med tillsammans med barnen.

Gör din egen vattenkikare
Tänk att det händer lika mycket spännande under ytan som över den. En vattenkikare funkar utmärkt för att spionera på hur livet som fisk ser ut. Du behöver en plåtburk, konservöppnare, starkt gummiband och plastfolie.

 1. Ta bort botten på burken med hjälp av konservöppnaren.
 2. Lägg över plastfolie eller en plastpåse över ena öppningen – se till att det är ordentligt spänt.
 3. Trä gummisnodden runt.  

Nu har du en vattenkikare!

Upptäck med håven
Att utforska naturen med håv är riktigt roligt. Håva från bryggan och kika närmare på allt som lever där, som spigg eller krabbor. Kom ihåg att alltid rädd om dem och att grodyngel är fridlysta.

Bygg en barkbåt
Experimentera med de naturmaterial som fallit till marken – mycket är perfekt barkbåtsmaterial. Ha barkbåtstävling i en bäck eller testa flytförmågan i naturpool!

Skattjakt
På havsstränder kan man hitta hur många skatter som helst! Slipade glasbitar längs strandkanten i alla regnbågens färger. En trådrulle att trä ett band igenom och ha som halsband. En fin fjäder. Bara fantasin sätter gränser på vad en skatt är. När du är klar kan du ha konstutställning!

Krabbrace
Att fiska krabbor är plättlätt – kanske i ärlighetens namn framförallt om du är på västkusten. Det enda du behöver är ett egen-fixat krabbfiskespö, en hink, en mussla och en håv.

 • Gör ett krabbfiskespö och hitta bete
  Sätt fast en klädnypa i den ena änden av en lina. Den andra änden fäster du i något som är lätt att hålla i – en pinne kanske. Krabbor älskar blåmusslor och är ett perfekt bete. De brukar finnas bland tång eller på bryggpontoner. Knäck skalet med en sten och sätt fast betet i klädnypan på ditt spö. Räkor och rå bacon funkar också bra.

 • Börja fiska
  Krabborna brukar bo kring bryggor där vattnet är är 0,5 till 1 meter djupt. De gillar att gömma sig bland stenar och tång – det kan löna sig att fiska mellan stenarna. Släpp ner klädnypan med betet på botten. När krabban fått ett rejält grepp om betet drar du försiktigt upp snöret. Ta hjälp av håven om krabban är tung. Släpp försiktigt ner krabban i en hink med färskt havsvatten.

 • Ha krabbrace
  När du fiskat färdigt skall du alltid hälla tillbaka krabborna i havet, på samma plats som du fångade dem. Släpp ned dem försiktigt på bryggan och låt dem krypa iväg och tävla mot vattnet. Vem vinner?!

 

Ha det så roligt i sommar!

Hitta äventyr för barn

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning