Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

a a a

Skogsmulles semestertips

Fyll sommarlovet med naturupplevelser! Skogsmulle tipsar om sina bästa sommaraktiviteter i naturen, för både stora och små barn.

19_Niclas_Vestefjell__2015_08_20_HighRes-kopia.jpg

Fem aktiviteter:

Gå på skattjakt

Ibland när Skogsmulle går omkring i skogen hittar han en extra fin sten eller blomma. De små skogsskatterna brukar han spara. Ta med vännerna ut på skattjakt!

Gör så här:
Ta med ritblock och pennor ut i skogen. Ni behöver vara minst två stycken, om ni är fler kan ni dela upp er i två grupper. Ta med en riktigt fin skatt – en vacker glänsande sten, ett litet kottdjur eller en krans av blommor – och knyt en röd rosett runt.

Göm skatten på ett bra ställe. Rita sedan en karta över platsen, märk ut stora stenar eller träd, och gör ett stort kryss där skatten ligger gömd. Byt kartor med varandra och låt skattjakten börja!

Laga Krabbelurer

När Skogsmulle ska ha fest i skogen för vännerna Laxe, Nova och Fjällfina så bjuder han gärna på något gott. Då samlas de runt elden och steker Krabbelurer. Det är något av det godaste som finns: smaken är som en blandning av pannkaka och sockerkaka.

Recept på Krabbelurer:
1 ägg
1 dl socker - socker och ägg vispas
1 dl mjölk - tillsätts
3 dl mjöl - blandas i
1 tsk bakpulver
½ tsk vaniljsocker
smör att steka i

Smält smör i stekpannan och klicka i ca ½ dl smet. Stek på båda sidorna. Ät som de är eller med sylt och grädde.

Bygg en koja

Alla gillar att bygga kojor – speciellt Skogsmulle! De är mysiga att krypa in i, särskilt om det regnar och blåser i skogen eller om man vill ta en tupplur.

Gör så här:
Tänk på allemansrätten. Man får inte bryta av kvistar och grenar från träd. Samla ihop grenar, kvistar och ris som redan ligger på marken. Res upp dem mot en sten, ett träd eller kanske under en stor gran?

Bygg bo åt skogens djur

Det är inte bara människor som behöver någonstans att bo, det gör även djuren. Skogsmulle känner en musfamilj som inte har någonstans att bo. Hjälp dem på traven genom att bygga ett hus till dem!

Gör så här:
Använd barkbitar, pinnar, gräs och annat som ni hittar som byggmaterial till huset. Hur många rum behöver familjen? Kanske behövs det också en byggas en affär och ett dagis för musbarnen… För att bjuda in musfamiljen, lägg dit några russin när ni är klara!

Fyra resmål:

a a a

FriluftsByn Höga Kusten

Äventyrliga familjer kan bege sig till FriluftsByn vid Höga Kusten. Här kan man vandra med vacker utsikt över hav och hällar, bada och paddla kanot. Lite äldre barn kan prova på Via Ferrata klättring upp på Skulebergets topp. Glöm inte våfflan i toppstugan! Bo kan ni göra i FriluftsByns stugor, på campingen eller i tält. Mer info finns på www.friluftsbyn.se

a a a

Lida friluftsgård

Vid sjön Getaren mellan Stockholm och Södertälje ligger Lida friluftsgård. Här har Skogsmulle och hans vänner sagostigar. Det finns också ett värdshus, flera grillplatser, friluftsbad och höghöjdsbanan Accropark. Här kan man genom att klättra och klänga ta sig fram mellan träden. Två timmar i Accroparken kostar 150 kr (barn 4-8 år), 200 kr (barn 9-15 år) och 300 kr (vuxna). Det finns olika banor för barn i olika åldrar, från fyra år och uppåt. Läs mer på www.lida.nu

a a a

Idre Fjäll

Ta med barnen på ett fjälläventyr! Idre Fjäll har något för alla, både stora och små barn. Här kan ni vandra och njuta av fjällvidderna, rida, cykla, bada, fiska, prova på forsränning och klättring och mycket mer. Boende finns i alla prisklasser och smaker. Bo i tält, lägenhet, stugby eller på hotell. På www.idrefjall.se finns mer info.

a a a

Skrylleområdet

Lunds största natur- och friluftsområde utgörs av ett par naturreservat som kallas Skrylleområdet. Mellan Södra Sandby och Dalby ligger hjärtat, motionsanläggningen Skryllegården. Därifrån kan man ge sig ut på olika äventyr och vandringar i naturen och det finns även restaurang och naturum. På Skogsmulles stig kan du gå naturens egen hinderbana, hoppa på stubbar och besöka Mulles koja. Läs mer på www.skrylle.se

a a a

Skogsmulle och skogens värld

Hitta fler tips