Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

a a a

Skogsmulles semestertips

I naturen är sommaren lååång – tänk vad mycket det finns att hitta på! Skogsmulle tipsar gärna om sina favoriter. För dagarna med fart och för de lugna på en filt i skuggan. Och vet ni, mot sommarlovets slut kommer en väldigt efterlängtad bok. Glad sommar önskar Skogsmulle och hans vänner!

skogsmulle_illustration_880_440.jpg

Fem aktiviteter:

Gå på skattjakt

Ibland när Skogsmulle går omkring i skogen hittar han en extra fin sten eller blomma. De små skogsskatterna brukar han spara. Ta med vännerna ut på skattjakt!

Gör så här:
Ta med ritblock och pennor ut i skogen. Ni behöver vara minst två stycken, om ni är fler kan ni dela upp er i två grupper. Ta med en riktigt fin skatt – en vacker glänsande sten, ett litet kottdjur eller en krans av blommor – och knyt en röd rosett runt.

Göm skatten på ett bra ställe. Rita sedan en karta över platsen, märk ut stora stenar eller träd, och gör ett stort kryss där skatten ligger gömd. Byt kartor med varandra och låt skattjakten börja!

Laga Krabbelurer

När Skogsmulle ska ha fest i skogen för vännerna Laxe, Nova och Fjällfina så bjuder han gärna på något gott. Då samlas de runt elden och steker Krabbelurer. Det är något av det godaste som finns: smaken är som en blandning av pannkaka och sockerkaka.

Recept på Krabbelurer:
1 ägg
1 dl socker - socker och ägg vispas
1 dl mjölk - tillsätts
3 dl mjöl - blandas i
1 tsk bakpulver
½ tsk vaniljsocker
smör att steka i

Smält smör i stekpannan och klicka i ca ½ dl smet. Stek på båda sidorna. Ät som de är eller med sylt och grädde.

Bygg en koja

Alla gillar att bygga kojor – speciellt Skogsmulle! De är mysiga att krypa in i, särskilt om det regnar och blåser i skogen eller om man vill ta en tupplur.

Gör så här:
Tänk på allemansrätten. Man får inte bryta av kvistar och grenar från träd. Samla ihop grenar, kvistar och ris som redan ligger på marken. Res upp dem mot en sten, ett träd eller kanske under en stor gran?

Bygg bo åt skogens djur

Det är inte bara människor som behöver någonstans att bo, det gör även djuren. Skogsmulle känner en musfamilj som inte har någonstans att bo. Hjälp dem på traven genom att bygga ett hus till dem!

Gör så här:
Använd barkbitar, pinnar, gräs och annat som ni hittar som byggmaterial till huset. Hur många rum behöver familjen? Kanske behövs det också en byggas en affär och ett dagis för musbarnen… För att bjuda in musfamiljen, lägg dit några russin när ni är klara!

Sommarläsning med Skogsmulle

Skogsmulle och besökarna på ön

Skogsmulle är på utflykt i skärgården, när vännen Laxe plötsligt kikar upp bland vågorna. Laxe berättar bekymrat att han har upptäckt att några fåglar flera gånger har lämnat sina bon och ägg. Om ingen fågel ruvar så blir äggen kalla och då blir det inga fågelungar. Det är något som skrämmer fåglarna, men vad kan det vara? Skogsmulle bestämmer sig för att vakta över natten. Följ med Skogsmulle på hans tredje äventyr.

I bokhandeln den 9 augusti 2021

Bra att veta i naturen