Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Vilse i skogen – så hanterar du en överlevnadssituation

Vad gör du när äventyret inte blir som du tänkt dig, som att ett oväntat oväder glider in eller en olycka sker – och du istället hittar dig själv ensam och vilse i skogen? Friluftsfrämjandets ledare och överlevnads expert Tommy Gustavsson berättar hur och vad du gör om du hamnar i en överlevnadssituation.

Här går vi igenom det viktigaste. Vad du måste göra sekunden du inser att du är vilse och, i värsta fall, hur du klarar dig den första natten ensam i naturen. Med rätt förberedelse, rätt agerande och rätt prioriteringar kan du hålla dig vid liv tills du blir räddad. Men innan vi börjar – kom ihåg att så fort du går vilse kommer det ALLTID vara någon som letar efter dig.

Förberedelse

– Med rätt förberedelse kan en livshotande situation förvandlas från en överlevnadssituation till en något obekväm natt under en gran i väntan på räddningen, berättar Tommy.

Till att börja med är ska du alltid meddela någon vart du ska och när du förväntas vara tillbaka. Detta gör att du snabbare blir saknad ifall du inte är hemma utsagd tid – vilket drar igång räddningsinsatsen. Ett andra knep är att förbereda dig mentalt för att något kanske inte går som planerat och hur du i så fall bör agera. Det gör att du snabbare accepterar en överlevnadssituation vilket är avgörande för hur väl du klarar dig.

– Gör det också till en vana att alltid kontrollera väder och titta på en karta innan du ger dig ut så sliper du dels bli överraskad av dåligt väder, dels vet du i stora drag var du befinner dig.

Sedan kan du förbereda dig genom att ta med dig rätt utrustning. När du ska ut i naturen nästa gång se till att ta med dig sakerna på listan nedan så har du en bättre chans att klara dig.

Telefon – Finns det mobiltäckning i området så är telefonen det enda du behöver för att bli räddad. Ha telefonen i byxfickan så att du inte tappar bort den om du t.ex. tar av dig jackan. Packa också ned en reservtelefon i väskan, kanske har du en gammal telefon hemma eller så kan du köpa en helt ny för ett par hundralappar. Är du ute mycket är det en väldigt billig livförsäkring.

När det är kallt kan telefonen stänga av sig själv. Laddar batteriet ur kan du lägga den nära kroppen, till exempel i armhålan, för att få igång den igen. Då värms den upp och du kan ringa 112.

Första Hjälpen – En liten väska med saker som kan hjälpa dig vid skador och sår – små som stora. Det går att köpa på alla apotek och är bra att ha hemma, även fast du inte är vilse i skogen.

Eld – Packa med dig ett eldstål, en tändsticksask eller tändare. Elden håller kylan borta, är lätt att upptäcka för räddningsmanskapet, ger trygghet och gör det möjligt att rena vatten och tillaga mat. Ett eldstål (eller tändstål) har fördelen att det inte påverkas av väta men kan du inte använda det spelar det ingen roll. I så fall är en tändare eller tändsticksask ett bättre alternativ, men kom ihåg att packa dem vattentätt.

Din viktigaste utrustning har du dock alltid med dig och det är din hjärna. Det är ett redskap som har utvecklats under årtusenden för att lösa just överlevnadsproblem. Den kan användas för att motivera dig, för att lagra den kunskap som finns i denna text och för att göra rätt prioriteringar baserade på dessa.  

Varm, torr och lätt att hitta

I en överlevnadssituation är din första prioritet att hålla dig varm och torr samt lätt att hitta. Ett skydd håller dig undan väder och vind och att stanna kvar på samma plats gör det enklare för räddningsmanskapet att finna dig. Se till att hitta vatten inom ett par dagar och något att äta inom någon vecka.

1. Skydda dig för natten –  bygg en koja!

Det viktigaste när du är ensam i skogen är att du har skydd under natten, så börja bygga en koja. Leta reda på en riktigt tjock gran – den är kojans stomme. Granen är ett bra träd att skydda sig under då de täta grenarna ger ett bra regnskydd  – det gör att under den brukar det finnas en torr plats att krypa in i.

Du kan täta taket ytterligare genom att fläta in grenar från andra granar. Nästa steg är att skydda dig att göra ett golv av fler grangrenar – de skyddar från kylan som kommer underifrån. Vanligtvis är det förbjudet enligt lag och allemansrätten att bryta av grenar från levande träd i skogen, men när det gäller att överleva, som nu, får du göra det.

2. Rör på dig när du fryser

I kojan skyddas du från vind och regn, men att hålla värmen kräver mer än så. Skulle du ha ett eldstål, en tändare eller tändstickor med dig kan du göra upp en eld utanför din koja. Det finns andra sätt att få upp värmen på och det bästa är att hålla igång kroppen! Få kroppen varm genom att göra lite upphopp. Börjar du hacka tänder under kvällen så lyssna på din kropp – rör på dig!

Sova eller inte sova? Din hjärna är som sagt ditt bästa redskap. Du måste lyssna om den säger att du är kall. Natten kan bli svår, men hjärnan är snabb att väcka dig om du skulle bli farligt kall medan du sover. Vaknar du och känner dig frusen – gå upp och hoppa i tio minuter. Då får du upp värmen och kan sedan slumra vidare i en halvtimma, för att sedan hoppa i tio minuter till. Är det vinter och riktigt kallt bör du försöka hålla dig vaken.

3. Signalera var du är – pynta skogen!

Nackdelen med att sitta under en gran är att du syns väldigt dåligt. Det är därför ditt första måste på den nya dagen att bygga signaler kring dig och förbättra kojan för kommande natt. Utforska ditt närområde, kanske hittar du en bättre plats för din koja i närheten av vatten. Leta också rätt på öppna ytor där du kan lägga bygga dina räddningssignaler. Bryt naturens mönster, till exempel genom att lägga ut tre rader med stenar eller grenar, eller häng upp tre plastpåsar i ett träd – Tänk färg, tänk stort och utnyttja allt som inte ser naturligt ut.

Signaler kan vara vad som helst som inte ser ut som något naturen kan ha skapat själv.

  • Pilar. Gör pilar med stenar eller pinnar som visar var du går någonstans.
  • Tre! Tre av något regelbundet finns nästan aldrig i skogen. Gör tre rader med pinnar du hittar, sätt upp tre plastpåsar efter varandra på ett träd eller gör tre högar med kottar bredvid varandra.
  • Färg. En färgglad påse syns bra, men kom ihåg att du aldrig bör ta av dig ett plagg för att göra en signal. De behövs för att du ska hålla värmen!
4. Vatten och föda

Redan första dagen kommer hungern att göra sig påmind men det du behöver prioritera är att hitta rent vatten. Normalt överlever man bara ett par, tre dagar utan vatten men minst tre veckor utan mat. Har du möjlighet att rena vattnet, till exempel genom att koka det eller med hjälp av vattenreningsutrustning ska du göra det. Har du inte möjlighet till detta så måste du dricka ändå.

– När det gäller föda är det i första hand växter du ska använda. Ett tips är att leta rätt på en bra bok eller läsa på om växter – så du lär dig vilka som är ätbara och ger bra med energi.

Bryt paniken för att agera rätt – tänk STOP

I samma ögonblick som du inte vet var du är finns det en enkel minnesregel att komma ihåg – tänk STOP! Stanna, Tänk, Orientera dig, Planera är en regel vars ursprung kan härledas till Handbok för Överlevnad och som hjälper dig hantera känslor av rädsla och panik som kommer när du befinner dig i en livshotande situation. När man är trött, hungrig och rädd måste vi försöka lugna ned oss själva för att kunna göra saker. På det sättet blir ordet STOP ett viktigt redskap för alla som rör sig på okända platser. 

– Tänk på att du bör använda stop-regeln så fort situationen förändras, till exempel om vädret verkar förändras eller om du upptäcker en väg när du rör dig i området.

Stanna – Så fort du slås av tanken att du kan vara vilse eller när situationen ändras – stanna och hitta en stubbe att sätta dig på. Bryt paniken genom att ge hjärnan ett nytt problem att lösa – till exempel att kasta kottar på ett träd. Det kanske låter konstigt, men det hjälper dig att kontrollera känslorna och distrahera dig från att gripas av panik. När du har känslorna under kontroll kan du fatta rationella beslut.

Tänk – Om du kastat kottar en stund har du fått chans att lugna ned känslorna. Nu kan du lättare börja tänka klart. Ställ frågor till dig själv som: Vad är det som händer? Vad ska jag göra nu? Det hjälper dig att få en klar bild över situationen. Kanske kommer du på var du är eller att du har bilnyckeln i fickan.  

Orientera dig – Var är du? Försök minnas hur det ser och har sett ut runt omkring dig. Gå också igenom vilka möjligheter du har, vad du behöver prioritera och vilka hjälpmedel du har till hands.

Planera – Vad är nästa steg? Ska du förstärka ditt skydd, förbättra dina signaler eller kanske leta efter vatten?

Ett sista ord

Naturen är verkligen en underbar plats att upptäcka – så ta dig ut och njut av den.  Hamnar du i en överlevnadssituation är ditt agerande avgörande för om du klarar dig eller inte. Med rätt saker i din packning kan du undvika att hamna i situationen. Men om olyckan ändå är framme ska du prioritera att hålla dig varm, torr och synlig. Med STOP i bakhuvudet har du ett verktyg för att bryta den rädsla och den panik som kommer i en livshotande situation. Och kom ihåg att, om du kommer bort, är det alltid någon som letar efter dig.

 

Tommy Gustafsson

Ledare, vildmarksäventyr och överlevnadsexpert

Vilken skillnad vill du göra med ditt ledarskap?

Jag vill inspirera fler till att finna lugnet och tryggheten som finns i naturen. Det blir allt viktigare att ha en ventil i vår allt mer intensiva vardag.

Ditt nästa steg som ledare, hur ser det ut?

Att fortsätta på inslagen linje och leda fler äventyr inom överlevnad, ungdomsverksamheten och cyklingen. Jag vill fortsätta få folk att växa på det sätt man endast kan göra genom att lära sig nya saker och göra nya upptäckter.

Vad innebär ledarskapet i friluftsfrämjandet för dig i övriga livet?

Ledarskapet i främjandet tar mycket tid. Men det ger samtidigt en erfarenhet av att hantera människor i många olika situationer vilket är en bra källa till kunskap även på kontoret. Att vara ute i skogen ger ett lugn som gör det möjligt att till exempel hantera konflikter som kan uppstå eller att hantera prioriteringar i vardagen. I naturens tidsperspektiv tenderar många av våra moderna påhitt att inte vara så tidskritiska eller ens viktiga. Friluftslivet och dess ledarskap ger också en identitet och och är ett intresse som gör att man kan inleda och delta i många konversationer. Det fungerar som en bra isbrytare. Både nationellt men inte minst internationellt.

Ta del av det roliga!

Som medlem får du en prenumeration av populära magasinet friluftsliv, attraktiva medlemserbjudanden, försäkring i samband med aktiviteter och mycket mer! Att vara medlem kostar mindre än en krona per dag!

Bli medlem