Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Bra att veta, innan du går vilse

Skogen är vacker och stigarna många. Men tanken på att tappa bort sig där kan kännas kuslig. Vad du gör om du gått vilse och behöver övernatta ute, vet Tommy, ledare och överlevnadsexpert. Här är hans bästa tips.

–Till att börja med. Kom ihåg att, om du går vilse är det alltid någon som letar efter dig, säger Tommy.

Han är ledare i Vildmarksäventyr, Friluftsfrämjandets verksamhet för barn och unga mellan 7-25 år, och anordnar även överlevnadskurser.

– Det är inte svårt, utan något alla kan lära sig. Med rätt förberedelse, agerande och prioriteringar kan en livshotande situation istället bli en obekväm natt under en gran, menar Tommy.

Innan du går ut, meddela någon din turplan och när du är tillbaka. Du blir snabbare saknad om du inte är hemma utsagd tid. Kolla väder och karta innan och förbered dig på hur du agerar om något går snett.

Utrustningen

Finns täckning är mobilen allt du behöver. Ha den i byxfickan ifall du råkar förlägga jackan. Om mobilen stängts av på grund av kyla, lägg den i armhålan för att med kroppsvärme få igång den. En reservtelefon är en billig livförsäkring.

Första hjälpen och eldstål är också viktig utrustning. Eld ger värme, trygghet, upptäcks lätt och möjliggör att rena vatten och laga mat. Har du aldrig använt eldstål, packa tändare eller tändsticksask vattentätt istället. Klä dig så att du syns, både med med färg och reflex.

–Din viktigaste utrustning har du alltid med dig, säger Tommy. Hjärnan! Utvecklad under årtusenden för att lösa överlevnadsproblem. Den kan motivera, lagra kunskap och prioritera.

STOP

Att förstå att man är vilse är läskigt, vilket kan göra det svårt att tänka klart.

–Men det finns en minnesregel som hjälper, säger Tommy. Sekunden du inte vet var du är, tänk STOP – stanna, Tänk, Orientera dig, Planera.

Stanna – och ge hjärnan nya problem att lösa. Som att kasta kottar på träd. Det hjälper dig att kontrollera känslorna, inte få panik och kunna fatta bättre beslut.

Tänk – få en klar bild över situationen. Kanske kommer du på var du är, eller att du har mobiltäckning och kan ringa efter hjälp.

Orientera dig – var är du, ser du landmärken, hur har det sett ut tidigare, vad har du med dig?

Planera – vad behöver göras nu? Sysselsättning är ett bra sätt att lugna nerver.

Varm, torr, synlig

–Att stanna på samma plats gör dig lättare att hitta. Bygg en koja som skydd för natten, säger Tommy.

Hitta en gran för kojans stomme. Grenarna ger skydd och en torr plats att krypa in under. Täta med grangrenar, använd några som golv. Normalt är det förbjudet att bryta grenar från levande träd, men i överlevnadssituationer får du det. Gör upp eld och håll dig i rörelse för att behålla värme.

Många undrar om huruvida man på grund av kylan vågar somna, berättar Tommy.

–Blir du för kall när du sover brukar hjärnan väcka dig. Hoppa då i tio minuter. Du får upp värmen och kan sova en stund till, hoppa sedan igen. Är det vinter och kallt ska du hålla dig vaken, säger Tommy.

Under en gran syns du dåligt. Hitta öppna ytor för att signalera – stort, färgglatt och onaturligt. Som pilar av sten eller pinnar som visar var du går. Tre av regelbundna ting finns sällan i skogen – tre plastpåsar, kotthögar eller pinnar jämte varandra.

Mat då?

Normalt klarar du minst tre veckor utan mat, men bara ett par dagar utan vatten.

–Kan du rena vatten genom att koka det eller med utrustning, gör det. Om inte måste du dricka ändå. Att hitta mat i naturen får bli ett eget avsnitt, säger Tommy.

Tommy, ledare Vildmarksäventyr och överlevnadsexpert

–I vår jakt på skatten hade vi vandrat djupt in i lövskogarna och långt bakåt i tiden. Någonstans i Kindabygden skulle den finnas, Adrianopels skatt från år 378. Barnen hade under vårterminen löst flera ledtrådar och tagit sig vidare över klipphällar, sjöar, skog och grottor.

Hitta vandringar

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning