Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

De 3 bästa tipsen för en kul dag ute

En helt vanlig dag ute i naturen kan bli ett stort äventyr för de små. Att skapa de där utforskarfnissen och skogsmagin behöver inte vara komplicerat, oavsett när på dagen ni kommer ut. Här är våra tre bästa tips.

Utetips 1 – Naturrutan

Med en naturruta kan ni följa och utforska under en längre tid brukar vara populärt bland barnen – och det är plättlätt!

Välj en plats som ni kan besöka ofta. Den bör vara ungefär 20x20 meter så att ni får med mycket olika saker att utforska. Gärna ett område med stenar, olika träd, buskar, lav, mossor, växter och en massa småkryp.

Varje gång ni besöker er naturruta så ska ni med kroppens alla sinnen försöka utforska platsen så gott det går.

  • Vad är det som luktar?
  • Hur luktade det sist vi var här?
  • Hur känns marken, är den kall eller varm?
  • Är det några fåglar som kvittrar?
  • Vad ser vi för färger i naturen?

För att hjälpas åt att minnas kan ni ta några fotografier, så att ni sedan kan jämföra när ni kommer tillbaka nästa gång.

Utetips 2 – Skogsmulle-TV

Skogsmulle tittar såklart inte på TV, men han älskar att lägga sig ned på marken och titta på himlen eller trädkronorna. Det brukar också barn tycka är roligt. Hitta en skön och mjuk plats där ni kan ligga på rygg. Berätta för barnen att Skogsmulle brukar lyssna efter ljud i skogen, därför är det viktigt att alla är tysta. Ligg stilla och tysta en stund, kanske ser ni mönster i trädkronorna eller figurer bland molnen? Prova också att lyssna efter det ljud som hörs allra svagast eller längst bort. Då måste man lyssna riktigt noga!

Utetips 3 – Reflexvandring

Ibland swishar dagen bara förbi och plötsligt är det mörkt – men naturen är faktiskt minst lika spännande då. Avsluta dagen med en mysig reflexvandring i mörkret med familjen. Sätt upp ett gäng reflexer utomhus med lagom avstånd emellan dem (svårighetsgraden kan variera beroende på hur gamla barnen är). Leta upp reflexerna med varsin ficklampa och följ dem. Kanske ni kommer fram till en skatt, eller något annat spännande!

Varför inte äta middagen utomhus som avslutning på det spännande reflexäventyret?

Ha en härlig utedag!

Hitta äventyr för barn

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning