Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Familjegrupp

I familjegruppen utforskar barnet eller barnen naturen tillsammans med en vuxen de är trygga med. Verksamheten riktar sig för barn mellan ca (0) 1,5 till ­6 år. Ett större åldersspann inom gruppen ger möjlighet för en familj med flera barn att ge sig ut tillsammans i naturen. Givetvis går det lika bra med mormor, farfar eller annan vuxen!

Knopparna och Knyttarna har varit få deltagare i sina grupper och vi testar därför en ny variant av grupp. Nytt är att vi erbjuder en möjlighet att delta med flera barn i samma grupp. Det blir Knoppar och Knyttar, tillsammans. Det innebär att verksamheten riktar sig för barn mellan ca (0) 1,5­ till 5 år. Detta innebär ett större åldersspann inom gruppen, med möjlighet för en familj med flera små barn att ge sig ut tillsammans i naturen. Givetvis går det lika bra med mormor, farfar eller annan vuxen!

Träffarnas upplägg

För att barnen ska känna igen sig ska vi försöka hålla vissa ungefärliga rutiner. Vi börjar med att samlas på angiven plats, oftast en parkering. För att vi inte ska stå och vänta in någon i onödan, ber vi er meddla om ni inte kommer på någon träff. Mail, telefon eller ett sista­minuten­SMS går bra.

Sen tar vi oss en bit in i naturen till dagens samlingsplats. Där lämnar vi av våra ryggsäckar och packning och utforskar vad naturen har att erbjuda. Vi tar en fika tillsammans, har en liten sångstund. Vi har någon eller några planerade aktiviteter eller lekar till varje träff. Men i första hand är det viktigt att bara vara i naturen på ett naturligt sätt. Vi bekantar oss med växter, spår och djur. Bygger en koja, klättrar på en sten eller ligger på rygg och lyssnar på vinden i träden.

Aktiviteter, lekar och sångstunder försöker vi anpassa så att både stora och små kan uppskatta dem men allt sker på barnens villkor och den som inte vill delta kan göra något annat, så länge man inte stör. De lite större barnen kommer vi att erbjuda att gå iväg på exkursioner en bit bort från samlingsplatsen och små knattar är välkomna med, men vi har märkt att det ofta kräver att föräldrarna bär när benen inte orkar. Observera att det oftast inte är framkomligt med barnvagn utan bärstol/sele är ett bättre alternativ för riktigt små deltagare.

Vi avslutar de ledarledda aktiviteterna runt 12 och sen är det fri lek och lunch fram till klockan 13 för de som önskar vara kvar i naturen tillsammans.

Utrustning

En ryggsäck är bra att ha när man är ute. Låt gärna barnen vara med och packa en egen liten ryggsäck med tex sin fikamatsäck. Extrakläder, lunchmaten och sittunderlag kan ligga i föräldraryggsäcken.

Kläder efter väder gäller. Regnkläder, i synnerhet regnbyxor kan vara bra att ha även om det inte regnar. Mossan och marken kan vara ganska blöt även om vädret är torrt. Stövlar är bra till fötterna. Packa gärna ner några plastpåsar och ett par extra strumpor. Blir man blöt om fötterna, sätter man på torra strumpor och plastpåsar runt strumporna.

Något att sitta på är bra. Sittunderlag eller en tidning i en plastpåse funkar utmärkt. Är det kallt väder kan det vara gott med något varmt att dricka. En liten termos med varm mjölk, juice, saft eller chokladmjölk värmer gott i små magar.

Medlemsskap och avgifter

För familjegruppen har vi i nuläget ingen terminsavgift utan det krävs enbart medlemskap i Friluftsfrämjandet för att delta. Det gäller både för barn och vuxna av försäkringsskäl. Gå till 'Bli medlem'­sidan för mer information om avgifter och hur du enklast går tillväga.