Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Strövare & Frilufsare

Tips om program och aktiviteter som passar Strövare och Frilufsare.

Strövare & Frilufsare

När gruppen börjar som Strövare har de flesta varit Mulle innan. De ska då kunna de vanligaste träden, några blommor och lite småkryp. De är vana att vara ute i grupp utan föräldrar oavsett väder och hanterar sin matsäck själva.

När barnen ska gå vidare till Frilufsare ska de kunna gå en kortare dagsvandring med egen ryggsäck som sträcker sig över två pauser med matsäck. De har haft övernattning i stuga eller tält. De vet hur man hanterar kniv, såg och yxa även om de ännu inte har rutin eller styrka för att kunna hantera verktygen utan överenseende av en vuxen. Elden har alla barnen varit med om att tända men klarar inte av det själv. Stromkök kan de använda med hjälp.

Riktlinjer för verksamheten

Strövare - Barnen går på längre vandringar och får lära sig laga egen mat på stormköket och hur man använder kniv, yxa och såg.

Frilufsare - Barnen lär sig sätta upp vindskydd och att känna sig bekväma att sova ute. Vandringarna kan nu vara flera dagar och barnen planerar sin egen mat. De lär sig starta eld och kanske även paddla kanot.

Introduktion av kniv

När gruppen kommer upp till strövarna så ska kniven introduceras. Vi har sammanställt några regler som gäller vid hantering av kniv. Skicka gärna ut dessa reglerna till gruppen, antingen elektroniskt el utskrivet.

Tips på platser att vara på:

Järavallen: Här finns eldstäder för allmänhet och det är oftast plats även för en grupp lite längre in. Det finns mycket döda grenar som ligger på marken som man kan börja träna sågning på.
Exempel på aktiviteter: Elda med matlagning, vandra, orientering

Stävie dammar: Här ligger en skjutbana som används vars område man inte ska gå in på. Det finns en damm med både fisk och grodor. Det finns även ett vindskydd som Friluftsfrämjandet har byggt.
Exempel på aktiviteter: Fånga grodyngel, tälja, vandra, fiska, matlagning över öppen eld vid vinskydd.

Barsebäckshamn: Ute vid badbryggorna bland stenarna finns det krabbor att fånga. Mycket uppskattat under hela Strövartiden. När alla krabbor släpps tillbaka blir det många glada tjut! Bäst i augusti och tidig september. 

Sandskogen: En bit in på slingan finns det en glänta med eldstad. Används ganska mycket men alla brukar få plats. Bra ställe för elda, matlagning och tälja.

Skrylle: Är Lunds lokalavdelnings ”hjärta”. Här finns Naturrum, Temastigar och olika spår att gå, ett gammalt stenbrott. Olika aktiviteter knutna till Naturrummet finns ofta och går att hitta på deras hemsida.

Skånes djurpark: En uppskattad heldag bland djuren. Mycket att titta på och lära sig.

Falsterbo fågelstation: Det går att boka en guidad visning och det är mycket uppskattat bland barnen.  Är bäst att göra under tidig höst då det är många fler fåglar som passerar än på våren.

Kullaberg: Här finns Naturrum och många möjligheter till vandringar och utflykter. Bra område när de är lite större då det tär på små ben att klättra upp och ner för berget. Gå till Nimis och klättra i träbygget. Gå/klättra runt är spännande nere vid vattnet runt udden. 

Rövarkulan: Finns område med en bäck rakt igenom. Fin vandringsled och bra möjlighet till övernattning i fast vidskydd. Enkelt att göra en ”vandring” med packning 2-3 km och sedan komma fram till vindskyddet. Tillbaka tar men de rakaste vägen och har då bara ca 1 km.

Skäralid: Fint Naturrum och det finns möjlighet till guidning. Fina leder och vacker natur. Se även deras hemsida. Det finns en stuga utan el och rinnande vatten som går att hyra.

Fulltofta: Har ett Naturrum som visar hur det såg ut förr. Det finns två vindskydd nära parkeringen som är bra att övernatta i.

Snogeholm: Fint område med möjlighet till både vandring, paddling och fiske! Kanot kan hyras på plats genom Snogeholm Fritid AB till ett mycket förmånligt pris!