Covid-19 och Friluftsfrämjandet (Uppdaterad 2021-12-02)

Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Borgarmon

På Borgarmon strax väster om Rimforsa finns en av ett drygt dussin fornborgar i närområdet. Fornborgar uppfördes för ungefär 1500 år sedan, alltså långt innan det fanns skriftsystem som kunde bevara dess historia. Därför är mycket kring vem och varför de byggdes ännu okänt men troligen befinner du dig just nu i de trakter där striderna mellan götar och svear stod för 1500 år sedan. Det vi vet är dock att Järnlundens vattenyta på den tiden var högre än idag och kanske var borgen omgiven av vatten på den norra sidan.

Ungefär 1000 år senare var Borgarmon åter inblandat i konflikter i vårt land då Gustav Vasas män sägs ha rastat i borgens skugga under sin väg söderut för att möta Nils Dacke på 1540-talet. Enligt lokala berättelser hade kungens män sina stallar nedanför Klevbergets brant på vilket Dackes män låg och spanade på truppen. 

Idag är Borgarmon ett eget naturreservat med varierande blandning av tall- och lövskog. Från borgberget har man en fin utsikt mot Järnlunden i norr. I reservatet finns en uppmärkt reservatsslinga som tar dig upp till utkikspunkten på Klevberget och åter tillbaka till badstranden i Hallstad ängar.

Beskrivning från Riksantikvarieämbetets Fornsök:

Fornborg, 220x200 m (NÖ-SV), vilken bergänsas av stup runtom utom i NV samt ställvis i Ö där borgen begränsas av branta sluttningar. I dessa partier är anlagda vallar med en sammanlagd längd avca 90 m, 2-5 m br och 0,2-0,6 m h, bestående av 0,2-1,3 m st stenar. Ställvis i de NV anlagda vallarna finns även ingående block,2-4 m stora och 1,2-2,5 m h. I NV är borgen befäst med dubbla vallar, ca 30 m långa. Borgplatån är ca 120x60 m (NÖ-SV) och är svagt kuperad.