Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

"Jag vill sänka tröskeln för att uppleva friluftsliv"

2020-06-24

Hanna Styrbjörn från Norrköping är sedan regionstämman ny ledamot i Regionstyrelsen. Läs om vad det var som fick henne att tacka ja till uppdraget och varför just Friluftsfrämjandet är organisationen som tilltalar henne.

Hej Hanna Styrbjörn! Berätta lite mer om dig själv och din bakgrund.
Jag är född 1985 och bor sedan 11 år tillbaka i Norrköping. Jag har flyttat en hel del så det är skönt att ha hittat en plats som känns som hemma. Här bor jag med sambo och barn. När jag inte hänger i skogen handarbetar jag gärna.

Som liten följde jag ofta med min morfar ut i skog och mark där jag fick lära mig om naturen. Jag gick i scouterna och lärde mig tidigt hur viktigt det var att värna om vår natur. Att den inte finns till för oss utan att vi är en del av den.

Varför friluftsliv och Friluftsfrämjandet? 
Att vara i naturen har blivit en nästan magisk upplevelse för mig. Jag tar på mig ett barns glasögon och tillåter mig att fascineras av både det stora och det lilla. Friluftslivet tillåter dig att koppla bort allt annat än det absolut viktigaste.

Valet föll på Friluftsfrämjandet när jag letade efter ett sätt att ge min son samma förutsättningar till att älska friluftslivet. Jag upplever att det är lättare att komma in i Friluftsfrämjandet som vuxen när man haft uppehåll från friluftslivet ett tag.

Vad var det som fick dig att tacka ja till uppdraget att sitta i regionstyrelsen? 
Jag blev jätteglad när jag blev tillfrågad. Jag ser det som en möjlighet att hjälpa fler att upptäcka naturen. Dessutom vill jag sänka tröskeln för att uppleva friluftsliv. Det är sällan man behöver vare sig jaga gram, vattenpelare eller ryggsäckar anpassade för Mount Everest för att komma ut. 

Vad är ditt favoritfriluftsäventyr? 
Det finns så många men jag har två som värmer lite extra. Ett av dom är barngruppernas upptäckarlust och nyfikenhet. Hur man tillsammans kan sitta och titta på en skalbagge i en halv evighet för att sedan varsamt släppa ut den i det fria.

Det andra är de där stunderna som överraskar en. När man oplanerat hittar ett smultronställe eller upptäcker en ny stig. När jag var liten var min stora dröm att gräva guld och jaga grizzlybjörn i Alaska. Det blev inte riktigt så men med Friluftsfrämjandet får jag min äventyrtörst släckt i alla fall.