Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

"Så här gör vi"

Följande är idéer som skickats in av lokalavdelningar. Har du något tips på aktivitet som du/ni tycker är extra bra? Maila till regionkontoret så hamnar de här!

Blandade idéer:

Vi sticker ut en kväll och lyssnar på ugglor Vår/vinter
Det går förvisso att se ugglor även på dagtid och att höra dem dygnet runt, men i slutet av februari till en bit in i april finns det ganska stora möjligheter att höra ugglor sent på kvällen eller under natten. Det är under den här tiden det är bäst förutsättningar för att ge sig ut på en ugglelyssningstur. Anledningen till att ugglorna hörs som bäst under vårvintern är att de flesta ugglor parar sig då och därför "sjunger" hanarna extra mycket. Det kanske smidigaste och bekvämaste sättet att lyssna efter ugglor är att åka bil och på lämpliga platser stanna och lyssna koncentrerat i ungefär 5-10 minuter. För att undvika övriga ljud.
Exempelvis: Onsdag kväll 19:30 samlas vi vid den stora stenen. Medtag fika 20kr. Kontakta ornitologklubben på orten för experthjälp.

Kuriosa:
Uttrycket "att ana ugglor i mossen" betyder just att ana oråd. Men egentligen låter det ju inte särskilt hemskt med några ugglor ute i en mosse. Förklaringen är att uttrycket ursprungligen kommer från det danska "der er ulve (=ulvar=vargar) i mosen". För bondebefolkningen var det förr säkert mycket mer oroväckande med ulvar än med ugglor. Någonstans på vägen in i vårt svenska språk förvanskade ulvarna till de mer beskedliga ugglorna.

Frågeslinga på cykel
Vi sätter upp frågor (1-X-2). Frågorna handlar om platsen/orten där vi cyklar. Cykelturen tar tre timmar med fika stopp. Ta med en som kan berätta om orten.
Vill vi göra detta till två aktiviteter?
Första träffen, cykelvård hos cykelverkstan/hanlaren. Prata med sportaffären för en kvällsträff. Titta på nya cyklar, service, byta delar m.m.
Sätt upp ett anslag på sportaffären.

Att göra upp en eld ute
Många tycker om att gå ut i naturen och vill gärna laga mat eller bara mysa vid en brasa. Dagens unga föräldrar vet inte hur man ska göra.
Hur gör man upp en eld? Vart får man elda? Vilka saker behöver jag med mig?
Har ni ingen i föreningen som är kunnig så kan ni ta hjälp av scoutförening eller liknande.

Hitta vilse
Vilse är en pojke som lär barn hur de ska göra om de gått vilse. Han visar vad barnen ska göra för att klara sig och öka chansen att bli hittade välbehållna. Bäst resultat ger kursen om barnen går den tillsammans med föräldrar eller andra vuxna anhöriga.

 

Nu är det din tur!
Ni sitter säkert på en massa idéer som andra runt om i regionen skulle bli själaglada över att få ta del av. Skicka ert tips till sofia.odeen@friluftsframjandet.se

Efterhand som fler tips kommer in så kommer sidan att utvecklas.