Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

“Håll koll på aktiviteter i ditt närområde och häng på!”

2017-03-06

17-03-06 Älven rinner genom samhället och skogen finns runt knuten. Det borde vara naturligt att komma ut i naturen, den finns så nära, men så är det inte alltid. "Idag finns det många som inte vet vad de ska göra utomhus", säger Marina Larsson, 21 år och en av Friluftsfrämjandets unga ledare.

- Det är synd för det ger så mycket att vara ute i det gröna. Det behöver inte vara svårare än att man lägger de aktiviteter man har inomhus ute istället. Laga mat en dag ute, eller spela ett sällskapspel ihop. Vi skyller på att dator- och tv-spel gör att vi inte längre umgås. Men i själva verket är det att vuxna och barn inte hittar på saker tillsammans längre, fortsätter Marina som är uppvuxen i Arbrå i Bollnäs kommun.

Marina har varit aktiv i Friluftsfrämjandet sedan 2010 men redan som yngre kom hon i kontakt med föreningen genom Skogsmulle. Det var dock i tonåren som engagemanget väcktes. Hon började hjälpa till i skidskolan och gick så småningom introduktionskursen för skidlärare.

- Jag är hemmakär och brinner bland annat för att utveckla vår hemmabacke Koldemoåsen.  Men jag blev också tillfrågad om jag ville bli ledare i Skogsmulle och Skogsknytte och på den vägen är det. Jag har valt att utbilda mig vidare inom både vita och gröna sidan.

Utöver ledarskapet är Marina engagerad i styrelsen för Friluftsfrämjandet Region Mitt och på nationell nivå inom Samordningsgrupp Ung och Samordningsgrupp Verksamhetsutveckling Snö. Numera bor hon i Gävle där hon läser till grundlärare, med inriktning mot förskoleklass och årskurs 1-3, men det hindrar henne inte från ett stort föreningsengagemang.

Vilka är dina drivkrafter?

- Att fler ska kunna använda naturen på ett naturligare sätt, samt gemenskapen - att känna att man får så mycket tillbaka när man är ute tillsammans med andra!  Detta är något som jag verkligen tycker är roligt och brinner för. Jag vill hjälpa andra att uppleva det jag upplever ute - och jag vill också hjälpa fler barn  ut i naturen. Jag får frågan ibland om man får betalt för att vara ledare. Men det behövs ingen betalning, man får betalt i glädje.

- Det är också roligt att få kunskap och erfarenhet. När jag varit ute på praktik i samband med mina högskolestudier har jag fått beröm för den naturliga kontakt jag har med barn och vuxna och det är kul att det uppmärksammas. Jag har mycket gratis i arbetet med grupper, för jag har gjort det så länge.

Har du tips att ge till andra unga i Friluftsfrämjandet?

- Håll koll på vilka aktiviteter som finns i närområdet och häng på! Lokalavdelningarna har Facebooksidor - det finns också olika diskussionsgrupper på Facebook, både för ledare och till exempel ungdomsfacebookgruppen FUNG-ung i Friluftsfrämjandet. Kanske finns det inte så många unga i ditt närområde - men det finns många unga runt om i landet som man kan hitta på saker med.

Ungdomsstämmorna är det största nätverket - där går vi igenom frågor som rör ungdomar i föreningen, men det är inte bara möten vi har också olika aktiviteter för att vi ska lära känna varandra, ha kul och nätverka! En annan sak som är viktig är att unga i Friluftsfrämjandet gör sig tillgängliga för lokalavdelningarnas styrelser. Ungas perspektiv behövs och är efterfrågat.

Vad är på gång för dig, just nu?

- Jag pluggar och kör i övrigt på som vanligt i Arbrå. Just nu är jag ledare för skidskolan och även grenledare. Jag är också ledare för Skogsmulle och Strövare, samt planerar för att till exempel starta en Friluftsaregrupp. En viktig del för mig är att jobba för att hitta fler som kan vara med och hjälpa till. Ibland är det mycket att göra, men jag får mycket stöd från ordföranden i min lokalavdelning, från andra i föreningen och från min familj.

 Här hittar du kontaktuppgifterna till regionstyrelsens ledamöter.