Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

"Vi skulle behöva skruva ner tempot lite"

2017-06-20

Anneli Funcke är barnledare, kursledare samt ledamot i regionstyrelsen, hon ingår också i nationella Samordningsgrupp Barn. Hennes roll är att värna om barnledarna - men hemmavid är favoritplatsen berget, en höjd i grannskapet med krumma träd som inte växt så fort.

På berget finns liggande stammar från sedan länge fallna träd. Älgarna har passerat och lämnat spår. Här kan man klättra, gunga, spana, vara. Platsen är som klippt och skuren för små barn med stor nyfikenhet. 

– Detta är vår Lockmoraskog, berättar Anneli och tillägger att föräldrarna brukar undrar vad grupperna har där att göra, där finns väl inget att hitta på. 

– Då ber vi dem att följa med. Då får de se själva att det är fullt ös hela tiden. Barnen har fri lek och de upptäcker och provar sina gränser hela tiden.

Engagemanget i Friluftsfrämjandet grundlades när de egna barnen var små. Anneli Funcke, 49 år, flyttade från Eskilstuna till Kungsör med sin Jan och deras två barn för 20 år sedan.

Flytt från staden till landet

– Vi lämnade ett stadsboende till förmån för livet i det lilla samhället. Vi ville komma åt känslan att bara kunna öppna dörren och låta barnen sticka ut och leka.

Som nyinflyttad i Kungsör blev Anneli snart meddragen som hjälpledare på en Knyttegrupp. Det var många barngrupper och kö för att få vara med.

– Vi såg Friluftsfrämjandets barngrupper som ett sätt att komma in i samhället. Men som förälder var man tvungen att bli ledare, annars fanns det ingen chans att få plats för barnen.

Efter ett par gånger gick Anneli en Knytteutbildning (på den tiden var det olika utbildningar, idag är barnutbildningarna ihopbakade). Snart var det dags att bli Skogsmulleledare och på den vägen är det.

Engagemanget har rullat på

Under årens lopp har Anneli varit aktiv ledare mest hela tiden, även om hon just i år har en paus. Att följa de egna barnens har varit en drivkraft och när det var dags att bli Strövare så tog pappa Jan vid och blev Strövare- och sedan Lufsareledare. Själv fortsatte Anneli som Skogsmulleledare. Hon anser att det varit enklare att vara ledare när de egna barnen inte varit med i gruppen.

– Då behöver man inte vara förälder samtidigt som man leder gruppen. Ja, det är lite synd om ledarbarn, de blir gärna satta på undantag. Man får försöka motverka det genom att ge dem egna små uppgifter och kanske förhandsinformation om vad som ska hända, då kan de få känna sig duktiga och på det viset får de någon form av kompensation.

Sedan flera år är Anneli inte bara ledare utan också kursledare. Hon har även varit ledamot i Kungsörs styrelse i cirka tio år och i distriktsstyrelsen. Sedan 2015 är hon ledamot i Region Mitts styrelse och hon ingår hon i nationella Samordningsgrupp Barn.

Vad är det som driver dig?

– Det är roligt att vara ute med ett gäng ungar i skogen. Dessutom ger de så otroligt mycket tillbaka. I styrelsearbetet har jag naturligt fokus på barnutbildningarna. Jag kan gärna hänga med på en vuxenvandring eller följa med min man, som är långfärdsskridskoledare, ut på en tur om vintern, men barnutbildningarna är den fråga jag kan allra bäst och som jag brinner för. Jag bryr mig och vill gärna få saker att hända.

– Den stora utmaningen idag är att få nya ledare, fortsätter hon. Jag tror att vi måste förenkla. Många av oss ledare vill lägga vår tid på friluftslivet och barnen, mindre åt rapportering, ekonomi osv.

Hur är du som ledare?

– Jag är nog den som går sist och samlar ihop och ser till att alla hänger med. Och den som ser saker och ropar alla tillbaka. Kanske har det med erfarenhet att göra, men jag kan gå ut i skogen utan allt för många planer. Det löser sig alltid, det finns alltid saker att göra. Dagens barn har inte större förväntningar än vad barnen hade för 15 år sedan. Men föräldrarna nuförtiden har förväntningar på att allt ska vara så stort och häftigt. Vi skulle behöva skruva ner tempot lite. Just detta att det ska hända något precis hela tiden, jag tror faktiskt inte alla behöver det utan tvärtom. Ibland behöver man bara vara stilla, fika, mysa, undersöka, pilla och låta det ta den tid det tar!

Vad gör du i sommar?

– Jan och jag tillbringar gärna tid i vår husvagn. I år provar vi att ställa den på samma plats över sommaren, i närheten av vårt hem och våra arbetsplatser. Det är i Herrfallet, precis invid Hjälmarens strand. Här finns det fina vändor att gå i naturreservatet och man kan bada, fiska och bara njuta.

Här hittar du kontaktuppgifterna till regionstyrelsens ledamöter.