Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Bli ledare i långfärdsskridskor

Långfärdsskridskor är en verksamhet med mycket längtan och tålamod. Som ledare gäller det att vara på tå och uppmuntra gruppen att ha ryggsäcken packad när de bra isarna kommer.

Friluftsfrämjandets långfärdsskridskoverksamhet sker alltid i grupp och det är du som ledare som avgör var turen går utifrån de is- och väderförhållanden som råder. För att deltagarna i gruppen ska vara jämnstarka åkare har vi ett graderingssystem för att säkerställa att deltagaren hamnar i en grupp som känns trygg och som är utvecklande.

Långfärdsskridskoåkning är ett underbart sätt att vara ute på, men is ska tas med stor respekt. Att åka långfärdsskridskor kräver egna förberedelser; främst rätt kunskap, utrustning och sällskap.

I Sverige har vi verkligen perfekta förutsättningar för underbara isar och vi märker ett stort intresse av att fler vill åka långfärdsskridskor med oss på ett tryggt och säkert sätt. Därför behöver vi fler ledare.

Friluftsliv för alla

Friluftsfrämjandet skapar roliga, trygga och lärorika äventyr – på fjället, vattnet, snön, isen och i skogen. Som organisation strävar vi efter att spegla samhällets mångfald och erbjuda verksamhet som är välkomnande, tillgänglig och trygg för alla.

Det du ger, får du mångfalt tillbaka

Som ideell ledare bidrar du med tid, kunskap och engagemang. I gengäld erbjuder Friluftsfrämjandet dig utbildning och utveckling, gemenskap med likasinnade och chansen att leda äventyr.

Vi är cirka 7000 ledare som tillsammans verkar för folkhälsa, livsglädje och respekt för naturen, genom friluftsliv.

Så funkar utbildningen

Friluftsfrämjandets ledare utbildas inom vår utbildningsorganisation Friluftsakademin. Utbildningsmetodiken kännetecknas av friluftsupplevelser, samt dialog och reflektion genom olika metoder. Målet med utbildningen är färdigheter för att tryggt leda grupper. Genom utbildningen skapas insikter om ditt ledarskap, deltagarnas upplevelser och gruppens olikheter. Som ledare behöver du trivas med samarbete i grupp.

Ledarutbildningen för långfärdsskridskor är indelad i tre steg. De första två fokuserar på ledarskap, teknik och säkerhet på isen samt praktikperioder tillsammans med mer erfarna ledare. Tredje delen handlar om att fördjupa kunskaperna genom dialog och reflektion, som är en nyckelmetodik inom Friluftsfrämjandet.   

Förkunskapskrav

Förkunskapskraven (när du ska börja ledarutbildningen) är att du ska vara medlem, vara en god företrädare för Friluftsfrämjandet, ha stöd av din lokalavdelning, samt att du har genomfört e-utbildningen om Friluftsfrämjandets värdegrund. Vi rekommenderar dessutom att du har gått en första hjälpen-utbildning de senaste två åren.

Innan du går ledarutbildningen ska du vara trygg och säker med din egen skridskoåkning. Du bör ha åkt i många år och varit med på många turer – skaffa gärna mer erfarenhet genom att delta i vår verksamhet för att se ifall du har det som krävs för att leda andra på isen.

stegen för att bli ledare

Om du har frågor om Långfärdsskridskor eller ledarutbildningen så kontakta din lokalavdelning.

Intresseanmälan

Om du är intresserad av att utbilda dig till ledare inom Friluftsfrämjandet ber vi dig fylla i intresseanmälan nedan, så kontaktar vi dig inom en vecka eller två. Fält markerat med * är obligatoriska.

Är du medlem i Friluftsfrämjandet? *

Möt våra ledare

Johanna, ledare långfärdsskridsko

–Jag tror tryggheten i gruppen är det som får fler att våga ge sig ut i naturen. Ovissheten och ensamheten skrämmer många. Men i en ledarledd aktivitet är vi flera som är tillsammans, och det blir helt annorlunda. För många gör det att äventyret känns ofarligt och kul. Steget ut i naturen blir lägre, och lättare. Det är precis det vill jag bidra med som ledare.