Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Genomförda turer

Här nedan visas en översikt över genomförda turer. För vissa turer har vi hela rapporter, flera sidor långa med bilder mm. De är inte upplagda här (ännu, det kanske blir).

Många vandringsturer finns att läsa och se bilder på Facebooksidan Friluftsfrämjandet Täby Vallentuna Vaxholm. De flesta är från mars 2020 till september 2020

 

Turer hittills 2021     (ej alltid garanterat uppdaterad)

 

Söndagen 30 maj träffades ett trevligt gäng vid Runristningar vägskäl för att utforska Skohalvön i rask takt. Vi vandrade genom kulturmarker, i gammelskogar och forcerade snårig mälarterräng. Lunchen intogs med vidunderlig utsikt över Ekoln. Lätt solsvedda anlände vi barockslottet Skokloster som var turens slutpunkt. Vädret visade sig från sin allra bästa sida med strålande sol och klarblå himmel. Ledarna Rickard Nilsson och Anna Larsson tackar för en trevlig vandringsdag

 

 

 

 

Maj

Ihelgen gicks en historievandring med den kunnige Per Iko som skötte historieberättandet och Caroline W som kökarl. Start vid Jarlabankes bro via Vallentunasjön och Arkils tingstad till Vallentuna kyrka. Arkils tingstad med stenanläggningar från slutet av vikingatiden som användes då skålhamrasläkten hade en stark position, men efterföljdes av Jarlabanke. Rosa kottar fick man också se.

 

Roslagsleden igen, Caroline och Anna Larsson ledde en tur till på Roslagsleden i två olika grupper. Denna gång sträcka 1, men baklänges från Karby gård till Danderyd. Över vikingagravar, runstenar och fina ängar och höjder, med några avstick från själva leden som på sin sydligaste sträcka ju går på ganska bred grusstig, så att fina berghällar också passerades, och alldeles nära slutet, närmast stan, sågs en älg också. Kanske har vi i vår lokalavdelning gått så mycket stiglöst, off-stig, så att man nästan glömt hur man gör. Här på bilden verkar i alla fall folk inte riktigt förstå sig på hur man följer en stig.

 

Caroline och Crister Bäcklund med 6 deltagare vandrade  Roslagsleden etapp 2, 14 km, söderut, från Angarn till Karby gård i Täby. Fornborg S Rävsta passerades och bronsåldersgraven vid Täbys högta berg, Löttingekullen.

Caroline Winroth gjorde fin ledardebut med fågelskådarvandring runt Angarnssjöängen. En tur runt sjöängen och stiglös extraslinga i skog på norra sidan. C:a 35 olika fågelarter siktades. Stort tack till fågelskådaren Samual Holdar, för berättelser och fotografier.   

April

I april hände det roliga att både Caroline Winroth och Rickard Nilsson gick vandringsledarkurs och är nu redo för att hålla vandringsturer då de vill.

Vi hade också en liten mini-ledarvandring och utomhusmöte på berget S om Skavlöten. Caroline, Crister och Mats gick en sväng med karta och sen träffade vi på resten för en stunds diskussion om våra kommande turer, hur vi ska organisera oss och så vidare.

 

Februari

Tälttur i Florarnas naturreservat med skidor och pulkor.

Turer 2020

Det började med många vårturer i Roslagen 2020, i vildmarksområden, därefter ganska många turer i närmiljön då fler ledare kom in i bilden. Förutom dessa helgdagsturer hölls också några kvällsturer i maj-juni, samt en tälttur i juni Tyrestareservatet och dess brandområde.