Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Skidskolenytt

Skidskolan i vinter - Sammanfattning av vinterns höjdpunkter

Rekordmånga nya skidlärare och ett antal nya snowboardinstruktörer har rekryterats till säsongen 22/23. Vi är fortsatt den största skidskolan inom Friluftsfrämjandet och i vinter med rekordstor verksamhet.  

I år har vi varit 80 aktiva ledare som någon gång jobbat i skid- eller snowboardskolan i Flottsbrobacken.  

Vi har ordnat egen introutbildning för både skid- och snowboardinstruktörer och 

vi har haft över 900 anmälda deltagare till skid- och snowboardskolan till drygt 100 olika genomförda kurser. Totalt kan vi säkert räkna över 10.000 aktivitetstimmar i Flottsbrobacken under några intensiva vinterveckor från tisdag till söndag.  

Deltagare från 4 år och uppåt där äldsta skidskoledeltagaren i vinter varit 70 år.  

Aldrig för sent att börja åka skidor och gå nybörjarkurs. Vi har skid- och snowboard kurser på alla nivåer.  

För de yngsta har vi införskaffat fler pedagogiska hjälpmedel, bl. a. en high-5 gubbe som barnen älskar att banka på. I väntan på att skidanläggningen investerar i rullbandslift har vi i år själva fixat en lång gummimatta som underlättar mycket för nybörjarna att gå uppför de första backarna innan man börjar med riktiga liften. Perfekta gåbandet för nybörjarna för att slippa bakhala skidor när man är ny i backen.  

 

Freeskiers har börjat med vuxengrupp med nästan 10 tappra deltagare, som åker ihop torsdagar kväll efter kväll och den gruppen hoppas vi ska få ännu fler deltagare nästa år. Vi har fortsatt med toppturskursen på tisdagskvällarna i januari och februari. Läs om denna i det 8-sidiga reportaget i  senaste numret av tidningen Friluftsliv.  

Freeskiersgänget kör torsdagskvällar och där är det totalt runt 50 ungdomar mellan 8 och 17 år uppdelade i 4 olika grupper med ett 10-tal ledare som har kul på skidor 2-3 timmar. En buss full med Freeskiers tillsammans med kompisar och familjer drog en söndag till Romme för en lyckad heldags skidåkning. En kväll drog en del av Freeskiersgänget i väg till Lidingö och lånade deras hoppkudde för att träna svårare hopp, som man sedan kan öva vidare på i Flottsbros snöhopp.  

Redan på höstlovet var ett gäng instruktörer och ledare i väg på skidutbildningar i Kaprun i Österrike. Vi hoppas på en ny utbildningsresa under årets lov vilket passar våra yngre ledare som fortfarande studerar på gymnasium eller högskola.  

Vill man bli skid- eller snowboardlärare kontaktar man grenledarna (skidskolan@huddingeskidskola.eu) med en intresseanmälan att bli skidlärare. Vår verksamhet behöver ständigt påfyllning med nya duktiga ledare.  

I december var 52 av Huddinges alpinledare iväg på säsongsupptakt och avrostning i Åre under en mycket lyckad långhelg.  Huddinges skid- och snowboardlärare fyllde en helt egen tågvagn. Imponerande uppslutning med härlig skidhelg för att få ihop vårt ledargäng. 

Snön kom tidigt denna vinter och redan till jullovet var Flottsbrobacken igång.  

Mycket snö redan i november medförde högtryck när skidskolebokningen öppnade i början av december. SVT uppmärksammade detta och var ute i backen och gjorde reportage om vår verksamhet. 

 Till vår glädje ser vi efter pandemin att fortsättningsgrupperna lockar fler deltagare men även fler äldre, både ungdomar och vuxna, som vill lära sig åka skidor.  

Snowboardskolan bedrivs med kurser på torsdagskvällar och söndagar med både nybörjare och fortsättningsgrupper mellan 7 och18 år. Vi hoppas kunna erbjuda ännu fler kurstillfällen med såväl nybörjare som fortsättningsgrupper på snowboard kommande vinter.  

 För att kunna erbjuda bra utrustning som man har tillgång till under hela skidskoleperioden, har vi i vinter inlett ett samarbete med skidleasing.se i Alvik. Våra skidskoleelever får rabatt på 6 veckors leasing av utrustning och skidlärarna får hjälp med service av sina skidor så att kanterna biter de dagar det är hårt och isigt i pisterna.  

Skidor finns från minsta längd 70 cm för barn som är nybörjare till avancerade vuxenskidor och pjäxor, snowboards samt toppturs- och lavinsäkerhetsutrustning som antingen kan hyras eller långtidsleasas på årsbasis. Miljösmart och dessutom bra för plånboken i stället för att köpa nytt.  

 

Thorbjörn Ebefors 

Alpin grenledare