Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Laga mat över eld – våra bästa tips

Mindre disk, nya smaker, och mysigt! Visst kan du grilla, men för den nyfikne finns en uppsjö av tekniker att tillaga mat över eld. Ledaren Linus berättar.

–Eld är en så pass central del i friluftslivet att man nästan tar den för givet. Många tekniker gör att du varken får disk eller skräp att ta hand om efteråt. Det är väl fantastiskt? Men, det kräver förstås sitt fokus på hur elden ter sig och hur du reglerar värmen.

Linus är förskollärare på en av Friluftsfrämjandets I Ur och Skur-förskolor. Där lagas mycket mat tillsammans med barnen ute i skogen.

–Barn kan absolut vara med, om du skapar goda förutsättningar. Rätt knivar, plant underlag att skära på, bra hygienrutiner och framförallt att ge en trygghet att vara nära eld. Maten i sig behöver inte vara komplicerad. Men ett spännande tillbehör som vaniljglass i mattermos till nyponsoppan kan ge en wow-upplevelse.

120997237_393871501627738_9096219224597656961_n.jpg

Förberedelse

Tänk först igenom vad du vill laga, hur lång tid det får ta och vad du kan göra hemma.

–Ska du exempelvis göra en köttgryta kan du koka köttet i buljong i förväg så att det blir mört, vilket kortar tiden avsevärt ute i skogen, då du gör klart grytan. Grönsaker och annat kan skäras och strimlas hemma, så slipper du släpa med knivar och skärbrädor, säger Linus.

Ta med eldfasta handskar och en tång att flytta brinnande vedträn med. Välj plats med omsorg, elda ansvarsfullt och respektera eldningsförbud. Ett vanligt misstag är att ha med för lite ved, att underskatta tillagningstiden eller att värmen blir för hög, berättar Linus.

–Med övning lär du känna och kan reglera elden. Fint späntad ved höjer temperaturen. Fin, jämn glöd får du genom att elda under längre tid, gärna med grövre vedträn. Vill du boosta elden tillfälligt, tillför syre genom att blåsa eller vifta med ett sittunderlag.

Finns dålig eldmat?

–Det mesta blir faktiskt godare tillagat över eld. Potatisgratäng i fältugn blir jättebra, liksom matbröd. Rödingfilé på glödgat vedträ och rotselleri direkt in i elden är andra favoriter. Det är sällan maten blivit ”äcklig”, men något som inte föll mig i smaken var rökt gös över tallris. Det blev en för komplicerad röksmak med påtaglig beska som inte var så god. Men alspån, enris eller björkspån smakade trevligare! 

thumbnail_120082092_794985784688645_6773824286874303410_n.jpg

En eld, många metoder

Vid klassisk grillning är det fettet i råvaran som smälter, droppar och fattar eld när det träffar kolen vilket ger doft och smak.

–En variant är att glödbaka. Då lägger du råvaran direkt i elden och hela ytan blir kolad. Kollagret ger en skyddande hinna som hindrar att det innanför blir torrt. Fantastiskt för rotsaker, kött och fisk. Du kan också tillaga på glödgade vedträn. Då eldar du ena sidan av ett vedträ tills det blivit glöd på. Lägg fisk eller kött på den sidan av vedträet och du får en halstrad smak där smaken av vedträet du har valt kommer fram, berättar Linus.

Kan man baka över öppen eld?

Självklart menar Linus. Med en reflektorugn reflekterar en skärm värmen från elden och leder in den till, exempelvis, en paj. Med en fältugn, en speciell sorts gjutjärnsgryta, får du precis som i en ugn både över- och undervärme.

–Men en liggande konservburk funkar också. Var noga med att den inte har plastbeläggning på insidan då ångan då blir giftig och dessutom ger dålig smak. Har du ingen ugn kan du efter du har eldat en stund dela glödbädden i två halvor och lägga det som ska bakas mellan glödbäddarna. Lägg ett folietak på så att värmen stannar kvar. Lyft av med jämna mellanrum och se så att det inte bränns.

Hitta vandringar

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning.