Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Så blir du redo för skridskosäsongen

Slipa skridskorna, snart kommer isarna! Och den perfekta isen kan både komma och gå snabbt. Ledaren Johanna går igenom hur du redan nu kan förbereda dig för att fånga dem.

–Ena dagen står packningen i hallen, men så plötsligt är man på isen och åker i medvind. Isen är slät och blänker, sällskapet glatt och en god matsäck finns med i ryggsäcken för fikapausen på någon ö i gassande sol!

Johanna är långfärdsskridskoledare i Friluftsfrämjandet, och redan innan säsongen börjat, kommer längtan och förberedelserna.

–Det kan gå fort, så redan på hösten ser jag till att skridskorna är slipade och att min utrustning är i bra skick, säger Johanna.

Men, när börjar säsongen?

Det beror förstås på var i landet man bor. Om det finns is eller inte är starkt väderberoende och skiftar från år till år.

–En del vatten fryser vissa år men inte andra. Ibland hinner isen bli snötäckt så den inte går att åka på, vissa sjöar får plogade banor. Ja, det går inte helt att säga när skridskosäsongen börjar annat än att när det finns säker is att ta sig fram på. Ena dagen är det fin is i närmiljön, nästa 1,5 timme bort.

När väder och vind skiftar förändras också isen, vilket gör den lömsk. Is som förut var stabil kan istället bli värmepåverkad och betydligt svagare även om den är tjock.

– Att lära sig naturisens beteende görs bäst med erfarna skridskoåkare i en skridskoklubb. Och själv skulle jag faktiskt aldrig komma till så varierade platser och så fina isar om det inte vore för de turer Friluftsfrämjandet arrangerar, säger Johanna.

Förberedelser

–Det går en del tid mellan säsongerna och man blir lätt lite ringrostig. Inför säsongen är det bra att träningsåka på konstgjord is, hitta in i åkningen och vässa tekniken. De är dessutom både jämna och säkra. Flera ishallar öppnar tidigt, där allmänheten får åka under vissa tider.

Att träna kroppen är en god idé. För att få ut det bästa med åkningen behövs styrka i bål, ben, säte och god grundkondition. Ladda på teorin genom att läsa böcker om långfärdsskridskor, is-kunskap och åkteknik. Öva praktiskt på att använda ispik, livlina och isdubbar.

–Ibland anordnas plurrövningar på sommaren. Livlinan kan du träna att kasta så långt du kan på gräset. Det räcker inte att ha rätt och bra utrustning, du måste också kunna använda den, för din egen och andras säkerhet. Så att gå en teknik- eller säkerhetskurs är också en jättebra förberedelse, säger Johanna.

Kolla utrustningen

–Att hålla utrustningen i bra skick är a och o. Gå igenom allt så att du fortfarande är nöjd med din uppsättning. Kolla hjälm, knäskydd, ispik, livlina och isdubbar, slipa skridskorna och se att kängor och alla lager kläder fortfarande passar och är i gott skick.

Redan nu kan du packa ryggsäcken med all utrustning och komplett ombyte. Men den varma drycken och något att äta får du lägga till när det väl är dags.

–En av de viktigaste sakerna på turen är sällskapet – att aldrig åka själv. Även det går ju faktiskt att förbereda, vilka kan du åka med när isen väl lägger sig?

Hitta bra is

På friluftsframjandet.se läggs grundkurser och turer ut. Ledarna har då scoutat runt för att hitta bästa möjliga åkning för aktuell dag.

–Ledarledda turer är en skatt för att hitta säker och bra is! Och är du inte redan med i en klubb, anmäl dig genast. Det är verkligen guld för att komma ut på bra isar i trevligt sällskap, och så vet du ju precis när säsongen är i gång!

friluftsframjandet.se/skridsko kan du djupdyka mer och se filmer i åkteknik.

Johanna, ledare långfärdsskridsko

–Jag tror tryggheten i gruppen är det som får fler att våga ge sig ut i naturen. Ovissheten och ensamheten skrämmer många. Men i en ledarledd aktivitet är vi flera som är tillsammans, och det blir helt annorlunda. För många gör det att äventyret känns ofarligt och kul. Steget ut i naturen blir lägre, och lättare. Det är precis det vill jag bidra med som ledare.

Hitta skridskoäventyr

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning