Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Brev från vattenytan – en tur bland Bottenvikens 3 500 öar

Från karga landskap, unik växtlighet och historiska lämningar och bastubad, till skärgårdsyoga, midnattspaddling och minst 3500 andra upplevelser. Följ med på en kajaktur i de stora viddernas skärgård – där Friluftsfrämjare från hela landet tillsammans ger sig ut för en upplevelse som känns i kroppen livet ut.

AV: Olle Markgren

Alla paddelturer som Friluftsfrämjandet i Luleå arrangerar är unika, men det finns en som verkligen sticker ut lite extra. Den pågår i tre, fyra dagar i början av augusti varje år och deltagare från hela landet bjuds in. När människor från Kungälv, Stockholm eller Härnösand finns med på kajakturen, upplever vi vår skärgård på nytt, genom deras ögon. Det är ett sådant där tillfälle när vi känner hur fantastiskt priviligierade vi är som bor här, som får tillbringa så mycket tid vi vill med att paddla kajak i en skärgård som denna. 

De stora viddernas skärgård

Alla Sveriges skärgårdar är en skatt som alla har sin tjusning, var och en på sitt sätt. Om vår skärgård, allra längst uppe i Bottenviken, kan man säga att här finns mycket av allting. De väldiga vidderna från Piteå i söder till Kemi, en liten bit in i Finland i nordost. Det är 15 mil långt och dessutom 3–4 mil brett på det bredaste stället. Sätter man sig i kajaken inne i Luleå centrum och paddlar rakt ut har man att göra i 3 mil innan man kommit till den yttersta skärgården. Här finns 3 500 öar, och det är bara i den norrbottniska skärgården. I den norra delen av Västerbotten finns också ett ansenligt antal, och på den finländska delen av Bottenviken likaså. Det tar ett tag innan man paddlat sig igenom allt det… Om nu det är en så bra ambition, jag är inte så säker på det. 

På många öar är det dessutom välordnat för kajakpaddlare, med vedeldad bastu, brygga att dyka ner i vattnet från efter bastubadet, iordninggjorda fikaplatser med bord och bänkar, fina tältplatser och sandstränder att dra upp kajakerna på. Och man behöver inte trängas, det tar tid att fylla 3 500 öar…

Unik artrikedom

Här finns en särpräglad växtlighet med några helt unika arter som man bara finner här. Fågellivet är både rikt och speciellt med havsfåglar som tobisgrissla och svärta, som får samsas med inlandsarter som tjäder och dalripa. På flera av öarna kan man se spåren av människans tidiga bosättningar och allt som hänt genom århundradena sedan dess. Ofta finns någon med på turen som kan berätta historien om vad vi ser.

Soltimmarna är många – och från maj till och med juli är nätterna så ljusa, såsom de bara blir här uppe. Då kan man paddla kajak mitt i natten, ännu en sådan där speciell upplevelse som dröjer kvar i sinnet. Här finns en friskhet, och mitt i växtligheten och fågellivet, en sorts karghet som måste upplevas för att förstås till fullo. Bottenvikens skärgård kan verkligen ta andan ur den mest erfarne kajakpaddlare.

Lösta världsproblem och en eskimåsväng rikare

Regionlägret, som vi kallar den här turen, börjar i någon av hamnarna utefter kusten i Norrbotten. Man har förstås med sig allt som behövs för några dagars utevistelse inklusive mat, tält och allt annat som hör till. Har man ingen egen kajak går det utmärkt att hyra av Friluftsfrämjandet. Kommer man från någon annan del av landet får man hjälp med allt från att hitta boende till bilskjuts, om man behöver det. 

När kajakerna väl satts i sjön och packats samlas vi för säkerhetsgenomgång och introduktion om vad som kommer att hända under dagarna – och sedan bär det av. Minst tre till fem erfarna ledare är alltid med och det ger en extra trygghet och flexibilitet. Vi paddlar i ett tempo som gör att vi kan prata med varandra, och ibland delar vi upp oss i olika grupper så att man kan välja tempo och färdväg allt efter humör och förmåga. 

Ofta tältar vi på samma ställe alla nätter och gör dagsturer till öarna runt omkring. Men vi paddlar inte bara. Varje år har just den här turen också ett moment av lärande på schemat, oftast teknik- och räddningsövningar av olika slag. Jag har t ex äntligen lärt mig göra en eskimåsväng, det var extremt roligt att klara det till slut! Däremot klarade jag inte att stå upp i kajaken längre än en sekund eller så… 

Efter en sådan dag är alla lika blöta och då är det perfekt att bada vedeldad bastu och svalka sig i havet, innan det är dags för middag runt lägerelden. Frampå kvällen står där ett antal friluftskök av varierande ålder och slag och förser oss alla med mat. Sedan sitter vi runt lägerelden och filosoferar över allt mellan himmel och jord. Det är egentligen märkligt hur många världsproblem som lösts runt en lägereld på öarna i skärgården, eller så är det inte så märkligt…  

Yoga, stafett och ärtskidor

Faktiskt hinner vi också med att tävla i allehanda landbaserade sporter, i lag, och i mer eller mindre ovanliga grenar. Som att hitta ärtskidor (inte alltid så lätt på en ö faktiskt) hoppa längdhopp i stafett, eller stapla drivved och torra grenar till den högsta och vackraste stapeln, och mycket annat. Väldigt roligt är det och lagom allvarligt. Senaste gången hade vi också yoga på schemat efter frukost. Ett mycket uppskattat inslag, även om man i och för sig kan säga att viljan att delta var större än vanan att delta… 

På Regionlägret har vi hittills haft deltagare som varit rena nybörjare till mycket erfarna, de har kommit från orter som Gällivare högst upp och Kungälv längst ner – och allt däremellan. Åldern har varierat från tonåringar till 75-åringar. Alla tycker att det har varit så fantastiskt och känt sig fullständigt bekväma, lugna och fulla av energi. Det betyget är vi väldigt glada över. 

 

Olle Markgren, Källbomark
Friluftsfrämjarmedlem Frostkåge lokalavdelning

 

LÅT ÄVENTYRET BÖRJA.

Hitta äventyr på vatten

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning