Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Teknikglädje och naturnjut på MTB

Det är många som med MTB upptäcker ett helt nytt sätt att njuta i naturen. Följ med på en prova-på-tur på hjul i höstfriska Höga kusten, som bjuder på härligt skogsnjut och zumba- associationer likväl som teknikövande och pirrigt nedför.

Septembermorgonen har precis börjat, men i tältbyn på friluftsfestivalen Utefest är det lugnt. De allra flesta besökarna som är här i Friluftsbyn i Docksta, utanför Örnsköldsvik, har redan gett sig iväg på dagens turer. Men i Friluftsfrämjandets läger har det börjat myllra. Annika Öman, och Linda Holmquist, båda MTB-ledare tar med stora leenden emot sin grupp. De ska ut på en kortare MTB-tur i skogen i de vackra miljöerna i Höga Kusten.

–   Vi båda älskar att cykla över rotiga stigar. Men nu är vi i ett naturreservat vilket betyder att det inte finns så många leder vi kan cykla på just här. Men en slinga har vi hittat, så ni ändå får prova på lite skog, säger Annika exalterat till deltagarna.

Blicken högt

Turen börjar vid en liten grusplan, precis vid vattnet, där de inleder med en presentationsrunda och teknikgenomgång. Gruppen har blandad ålder och erfarenhet – en del är vana cyklister på landsväg, andra har provat MTB någon enstaka gång – andra gör det för allra första gången. Annika och Linda går igenom alla delar på cykeln, hur de höjer och sänker sadeln,och bromsteknik. 

–   När ni cyklar uppför har ni tyngden framåt, när ni cyklar nedför flyttar ni tyngden bakåt. Som jag brukar säga till våra barn när vi cyklar, var mjuk i kroppen, nästan som att du dansar. Jag brukar tänka att jag dansar zumba. Det gör att du följer med cykelns rörelser, säger Annika med ett léende.

Gruppen ler och verkar förstå precis hur hon menar.

–  Vi ska öva på att bromsa nu, fortsätter Linda – kom ihåg att alltid ha minst ett finger på bromsen.

Deltagarna ger sig ut i teknikbanan som består av en slalomsträcka, en bromslinje som de ska försöka stanna på, och ett långt rep som de ska försöka följa.

–  Blicken långt fram och uppåt, ropar Linda. Det vill vi göra även i skogen och så vi ser stenarna innan de kommer. Det är lätt att man tittar på framhjulet. Höj blicken så ser ni hindren i tid och kan förbereda er på att svänga höger eller vänster.

>> Många glömmer bort att öva teknik, men tekniken är jättebra
för att det faktiskt ska bli roligt i skogen sen, säger Annika. <<

 

Gruppen övar på och får hejarop från ledarna, innan de samlas ihop igen.

–   Bra jobbat allihopa! Nu har vi börjat med en teknikgenomgång och känt på cyklarna lite. Fast man kanske egentligen bara vill ge sig iväg till skogen, så är det bra att lägga tid på tekniken. Många glömmer bort att öva teknik, men tekniken är jättebra för att det faktiskt ska bli roligt i skogen sen, säger Annika.

Cyklar har deltagarna fått låna av Canyon, som är partner till Friluftsfrämjandet.

–  Kom ihåg att ni sitter på cyklarnas rolls-royce, säger Linda. Det som oftast gör att man gör illa sig eller faller, beror oftast på att man blir överraskad eller rädd. Inte på att ni råkar köra på en rot eller sten. Lita på att cykeln klarar det här, så kommer det gå bra. Nu ger vi oss iväg!

 

Utmana sig på sin egen nivå

Turen bär iväg längs landsvägen, med vattnet och bergen precis intill och sedan upp och in i skogen. Blickarna är fokuserade och det obligatoriska pirret i magen infinner sig. Att upptäcka naturen på MTB, med sin fart och vinden som rosar kinderna är en alldeles speciell känsla. 

Längs ett gräsbetäckt fyrhjulings-spår susar hjulen ned, omringat av det grön-gula lövverket. Förutom cykelns sus och små glädjetjut från deltagarna så är det ganska tyst, och det finns gott om utrymme att andas in och njuta av naturens skönhet.

Sista biten är en grusig nedförsbacke, och innan gruppen ger sig iväg ned så samlar Linda och Annika upp gruppen igen.

–    Det kan kännas läskigt att cykla på grus nedför, för att det blir lite halt när gruset glider undan. Ta det lugnt så att ni alla känner att vi har kul och kommer ned hela, säger Annika.

–   Tänk på det här med positionen nu! Så ni har kontroll, lägger Linda till.

De rullar iväg och solen passar på att skina mellan molnen. Alla kommer ned – hela och glada över sin fullföljda tur. En av deltagarna utbrister:

–   Jag trodde det skulle vara läskigt att cykla i skogen men ledarna anpassade verkligen turen efter oss deltagare och tillsammans utmanade vi nog alla oss på olika sätt. Har haft jättekul!

–   Jag har cyklat en hel del sen jag var liten men aldrig i grupp, det var verkligen roligare än jag trodde, både att öva teknik ihop och gemenskapen som snabbt skapades under turen, tillägger en annan av deltagarna.

 

>> Jag trodde det skulle vara läskigt att cykla i skogen men ledarna anpassade verkligen turen efter oss deltagare och tillsammans utmanade vi nog alla oss på olika sätt. Har haft jättekul! <<

 

MTB-ledarna Linda och Annika skiner av glädje och är också helnöjda.

–   Dagen har vart fantastisk! Det är så kul att få dela cykelglädjen ihop med andra och få se deltagare i alla åldrar tillsammans både skratta och utmanas ihop ute i naturen, säger Annika. Att cykla i grupp skapar en speciell känsla. För oss ledare är leendena under och efter en tur oslagbara. 

Linda håller med och avslutar:

–  Tack vara samarbetet med Canyon har vi på Friluftsfrämjandet haft möjlighet att erbjuda ”prova på turer” som den vi haft nu. Turerna blir snabbt fullbokade. Det känns kul att så många vill prova på stigcykling!

Mer MTB-inspiration hittar du också på Friluftsfrämjandet MTB-instagram @friluftsframjandet_mtb

Linda tillhör Enskede lokalavdelning och Annika, Stockholms lokalavdelning.