Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Frilufsarna – aktiviteter för unga äventyrare 9-13 år

För de lite äldre barnen väntar nu större äventyr, ibland kanske också lite längre bort. Frilufsarna är fritidsaktiviteter i naturen för barn mellan 9-13 år. Ryggsäcken väger lite mer och ansvaret blir lite större. Det blir upplevelserna också. Wow, vad spännande.

Frilufsarna, eller Lufsarna som det ibland kallas, är en del av Friluftsfrämjandets verksamhet Vildmarksäventyr. Nu provar ni på nya, spännande och lite större friluftsaktiviteter. Kanske en vandring med övernattning, paddling på sjön, klättring, skridskor och skidturer tillsammans med utbildade ledare. 

I Frilufsarna övar vi samarbete och stärker gemenskap och friluftskunskap tillsammans, på en nivå där alla kan vara med. Barnen får öva på friluftsteknik, som till exempel att använda karta och kompass och på så vis bli tryggare i naturen. 

Med Frilufsarna är målet: 

  • att lära barnen bli mer trygga i friluftslivet genom mer avancerade färdigheter, såsom kunskap i att använda karta och kompass 
  • att lära barnen uppleva naturen med hela kroppen och alla sinnen 
  • att skapa en trygg grupp där barnen kan hitta gemenskap och utvecklas utan tävlingsinslag och prestationskrav   
  • att stärka barnens självkänsla 

Hur ser ett äventyr med Frilufsarna ut?  

I Frilufsarna planerar ofta barnen och ledarna tillsammans vad de ska göra under terminen. Meningsfulla, roliga, spännande aktiviteter anpassade till var och ens behov och förmåga. Precis som i Strövarna, den yngre gruppen inom Vildmarksäventyr, hålls det särskilda läger under våren och sommaren.  

Beroende på vad ni ska göra kan träffen vara både i närheten och längre bort – ibland några timmar, andra gånger ett dygn. I Friluftsfrämjandet är all verksamhet fritt från tävling och krav på prestation – och är en viktigt komplement till andra fritidsaktiviteter. 

Roliga, trygga och lärorika äventyr  

Alla ledare inom Frilufsarna är utbildade av Friluftsfrämjandet och har god vana av friluftsliv och att leda barngrupper ute i naturen. Tillsammans med erfarna ledare får barnen uppleva och utmanas i naturen på ett pedagogiskt och tryggt sätt. Stort fokus ligger på att skapa en stark gemenskap med andra barn i samma ålder vilket gör äventyret ännu roligare.  

Låt äventyret börja.  

Bli medlem

Nyfiken på oss? Följ gärna med någon av våra 8000 ledare ut i naturen – för upplevelser, glädje och gemenskap. Varmt välkommen att bli medlem! Bli medlem

Hitta äventyr

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning