Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

6 tips för ett sportlov på hemmaplan

Runt om i landet har sportlovet dragit igång, ett lov som kan vara förknippat med fjällresor och skidåkning. Men det behöver inte vara så! Har man möjlighet att vara ledig med barn på sportlovet finns det massor att göra ute i naturen även på hemmaplan. Här kommer några tips som inspiration.

1. Mörkervandra

Utnyttja att dagarna är korta! Välj en lagom lång tur du vandrat förut och följ noga markeringarna så ni inte går vilse. Ett tips är att klä sig varmt och utrusta sig med bra pannlampor. Prova att släcka pannlamporna en stund när ni pausar och blicka ut på den mörka himlen. Ser ni stjärnor? Bästa slow-tv som finns!

2. Testa något nytt med lånad utrustning från Fritidsbanken

Är du sugen på att testa skridskor, skidor eller något annat som kräver utrustning på sportlovet? Då kan du låna det gratis på Fritidsbanken som finns på 120 platser runt om i landet. Spana in Fritidsbanken här: Fritidsbanken – Alla får låna! Allt är gratis!

3. Laga mat ute

Även en enkel måltid kan bli delikatessmiddag i naturen – och det mesta kan ni förbereda hemma. Låt gärna barnen vara med i matlagningen – men var försiktig kring gas – och spritkök.

4. Gå hinderbana i naturen

Använda naturen för fartfylld lek – roligt för både stora och små i familjen.
Välj en avgränsad plats och planera tillsammans hinderbanan. Kanske hittar ni en stock för balansgång, ett dike att hoppa över och ett stenblock att klättra på. Spring slalom mellan stenar, runda en tall och krypa under en stor tät gran.

Läs mer: Skogsmulles hinderbana

5. Samla naturreservat

Det finns runt 5 000 naturreservat i Sverige med fin, skyddsvärd och ofta lättillgänglig natur. Varför inte göra det till en utmaning och besöka så många ni hinner under lovet? Det går lätt att hitta information om naturreservat nära dig på Länsstyrelsens webbsida.

6. Var med på ledarledda äventyr nära dig

På många håll runt om i landet anordnar Friluftsfrämjandet större och mindre äventyr på sportlovet. Vill du veta mer om vad som anordnas nära dig? Sök och hitta ditt nästa äventyr

Hitta äventyr

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning