Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Kul på isen med barn

En klassisk vinteraktivitet som många barn älskar är att åka skridskor – kanske för att det är lite klurigt och samtidigt kittlar i magen. Ledaren Gustav ger tips och trix för er dag på isen.

–Att lära sig att åka skridskor är nästan som att lära sig cykla. Man kämpar och kämpar, och sen plötsligt släpper det och så går det! Det är en enorm glädje!

Gustav är ledare för barnskridsko inom Friluftsfrämjandets verksamhet Skogsmulle och skogens värld. Att hitta roliga äventyr på isen, oavsett vilken nivå barnen är på, är något han är van vid. För en bra dag på isen tillsammans är det viktigt att ha glädjen i fokus, snarare än tid på isen menar Gustav.

–Kör bara precis så länge som det är roligt. Skridskor är lite klurigt och utmanar tålamodet – så det gör inget om merparten av tiden är i snöhögen bredvid isbanan. Kanske blev det höjdpunkten den dagen och det är också okej. Bara ni har kul!

Alla får vara nybörjare – även vuxna

Om du som vuxen inte kan åka skridskor eller är ringrostig är ett bra knep att låta barnen leda vägen.

–Att lära barn att åka skridskor handlar mycket om att genom lek öva motoriken – alltså lära utan att veta om det. Som vuxen är det lätt att fastna i sitt eget tänk om hur det ska gå till. Skäms inte för att du inte kan något, utan försök. Det är okej att vara nybörjare. Ta efter barnen och använd leken. Har du barn som kan åka lite bättre? Vänd på det, låt barnen vara skridskolärare!

Förberedelser

Att förbereda sin isdag skiljer sig inte nämnvärt från att packa för en dag i skogen. Kläder efter väder, ta med sig fika och något att sitta på.

–Många klär på sig för mycket. Kom ihåg att fast det är kallt ute är du i rörelse på isen och blir varm. Ha lagom mycket på dig, men ta med förstärkningskläder att sätta på när ni pausar.

Att frysa om fötterna är vanligt, berättar Gustav. Men lösningen är inte tjocka sockor eller flera lager.

–Ha bara ett par strumpor i skridskon, för annars blir det vingligt och ni kompromissar med åk-upplevelsen. Men byt gärna till varm socka vid pausen så värmer du upp frusna fötter.

Lekar på is

–Jag brukar alltid fråga mig vad vi leker på andra ställen, och om vi kan göra det på isen också. Oftast går det alldeles utmärkt. Undvik lekar där man står still bara – att hålla sig i rörelse, är att hålla sig varm, säger Gustav.

Ofta börjar en nybörjare med att ”gå på skridskor” som om de var skor. En lek som passar både nybörjaren och den mer erfarne åkaren är Friluftsfrämjar-klassikern ”Kom alla skrinna barn”.

–Som vadå? Svarar barnen på den frågan, och så hittar vi på alla möjliga sätt att ta sig från ena till den andra sidan. Som pingviner, gamlingar, gräsklippare. Välj ett tema, eller kör helt fritt. Alla märkliga idéer välkomna!

Den mer vana skridskoåkaren kan passa på att utmana sig på sin nivå.

–När du kan köra rakt fram, svänga och stanna är det dags att träna på allt du kan komma på som du inte kan. Det brukar barnen tycka är jätteroligt! Det kan vara överstegsåkning, snabba hockeystopp, åka baklänges, konståknings-piruetter. Se vad proffsen gör och öva, tipsar Gustav.

Ofta åker du bäst åt ett håll, men har jättesvårt åt det andra. Är du en van skridskoåkare – utmana dig själv och kör åt andra hållet på er isdag.

Var finns isen?

Ofta hittar du på kommunens hemsida specificerat där is-anläggningarna finns. När det är allmänhetens åkning och alla får lov att åka.

–Vissa har fasta tider där man inte får spela med klubba och puck. Det kan vara lite lugnare för den som är ny på isen.

Hitta äventyr för barn

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning