Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Naturparkour på vintern

Grenar, stenar och stigar i mjukaste vitt och luften tyst som i vakuum. Naturen är fortfarande vår allra bästa upptäckarplats. Du får en softare landning i snön efter din Safety Vault och med vinterkängor på fötterna kan vi öva balans. Med isiga stockar blir vi mer medvetna om att vi behöver göra rätt och hitta koncentration.

Parkour handlar om att förflytta sig från punkt A till punkt B på ett så snabbt, smidigt och effektivt sätt som möjligt. Med fantasi ser du skogen och naturen runt dig på ett helt nytt sätt. Kan du ta dig över, under och förbi

Friluftsfrämjandet har flera naturparkouräventyr i landet, och de blir bara fler och fler för varje år. Våra ledare vill inget hellre än att ta med dig ut, hjälpa dig att komma igång, ge dig konkreta tips kring allt du behöver veta för att på nya sätt ta dig över stock och sten, på kreativa sätt och egna ben.

Här ger vi dig några tips på hur du kan använda Naturparkour i vinterskogen eller varför inte vid slalombacken mellan åken. 

Bygg din egen snöhinderbana

Kramsnö och lössnö i högar skapar oändliga möjligheter. Lägg till några trädstammar och en sten – och din egen bana blir en succé. 
Glöm inte att uppvärmning väcker kroppen och hjälper oss att bli redo för vårt äventyr. Genom att bygga vår egen snöhinderbana blir vi rejält varma och dessutom är det superkul!

Hitta en plats där det finns mycket snö. Kanske vid slalombacken eller i skogen, på fältet? Tänk ut en lagom lång slinga och varva med stationer/hinder:

  • Skapa en portal av exempelvis tre stora snöbollar- två i botten med ett mellanrum och lägg den tredje uppepå så att du lätt kan ta dig igenom.
  • Stora snöklot/bollar som du kan hoppa över
  • Kasta snöboll så långt du kan
  • Göra en snöängel burpee – ner och gör ängel och upp igen- upprepa valfritt antal
  • Naturliga hinder- stock, sten
  • Flera mellanstora snöbollar på rad för att köra slalom mellan (tänk på att ha lite mellanrum)

Upprepa de olika stationerna så många gånger du vill för att få en längre bana. Och glöm inte att bara fantasin sätter gränser- hitta på egna varianter.

Säkerhet och omtanke – för dig och naturen

Naturen bjuder på stora äventyr på vintern. Samma nedfallna träd att ta sig över, stenar och rötter att hoppa mellan men nu med snö och is.
Så glöm inte att vara rädd om dig – kolla in platsen, hur är underlaget? 
Förhoppningsvis alldeles supersnöigt och isigt halt, alltså alldeles, alldeles underbart! 

För inom parkour pratar vi mycket om vår medvetenhet: Är du som hoppar medveten om att det är is och halt så är den inte längre en riskfaktor utan istället ett svårare hinder.

Ge dig ut i naturen och känn dig fram – vilka nya vägar kan du prova? Och följ förstås gärna med oss ut! 

Hitta äventyr

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning