Covid-19 och Friluftsfrämjandet (Uppdaterad 2022-01-10)

Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Naturen är en fantastisk undervisningsresurs. Vi hjälper dig att använda den.

De flesta skriver under på att det är bra för barn att röra sig utomhus. Men utevistelse är så mycket mer än så. Naturen är en perfekt lärmiljö och det finns ett starkt vetenskapligt stöd för utomhusundervisning i både förskola och skola. För att möta behovet erbjuder vi en kvalitetssäkrad pedagogik på tre nivåer med koppling till läroplanerna.

Är du pedagog i förskola, skola eller fritidshem och nyfiken på att undervisa utomhus? Då är du inne på ett spännande område där det har forskats en hel del de senaste åren. Flera studier visar att naturen är en utmärkt undervisningsresurs och de pedagogiska fördelarna är många. Ökad studiemotivation, bättre arbetsminne, koncentration, samarbetsförmåga och en hälsosammare livsstil, är bara några av dem. Utomhusundervisning bidrar helt enkelt till bättre måluppfyllelse så att förskola, skola och fritidshem kan fullgöra sitt uppdrag enligt läroplanen.

Fem starka skäl till att undervisa utomhus

a a a

  1. Står inskrivet i läroplanerna och stöds av forskningen
  2. Naturen är en tacksam lärmiljö för såväl barn som pedagoger eftersom den är interaktiv, genusneutral, utforskande och stimulerar nyfikenhet
  3. Barnen lär på ett lustfyllt sätt med hela kroppen och alla sinnen till skillnad från stillasittande katederundervisning inomhus
  4. Ger bättre arbetsminne, koncentration, samarbetsförmåga och en mer hälsosam livsstil
  5. Jämnar ut skillnader mellan lågpresterande och högpresterande barn

Vill du veta mer om utomhuspedagogik?

Hör av dig till oss så berättar vi mer om vår förskole- och skolverksamhet! Fält markerade med * är obligatoriska.

Jag är: *
 

Tre vägar till utomhusundervisning och friska barn i naturen

Varje år engagerar Friluftsfrämjandets pedagogik tusentals barn och pedagoger. Du som är verksam inom förskolan introducerar med fördel Skogsmulles lekfulla och utforskande äventyr på schemat genom Skogsmulle i förskolan. För skolan är Skogshjältarna fyllt med rörelse och färdigt lektionsmaterial anpassat för årskurs F-3 och fritidshem. I Ur och Skur är en heltidsverksamhet för förskolor och skolor som vill satsa på friluftsliv som övergripande inriktning. Här utmanas barnen lite mer av undervisningen utomhus. Oavsett vilken nivå du väljer kan du se fram emot en upplevelsebaserad pedagogik som låter barnen lära med hela kroppen och alla sinnen.

Utbildningar pedagoger

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning.

Möt våra pedagoger

Johanna, Rektor I Ur och Skur⁠

-För några år sedan startade vi en helt ny grupp med 5-åringar, som precis flyttat från stan. På vårt första Skogsmullepass visste barnen inte hur de skulle bete sig i skogen. På den tillrättalagda lekparken som de var vana vid brukade leken följa samma mönster. Men skogen suddade ut de vanliga ramarna.

Karin, lärare I Ur och Skur

-Är ni verkligen ute jämt?! Det är nog den vanligaste frågan jag möts av som I Ur och Skur-lärare. Svaret är såklart nej. Inomhusmiljön är mycket viktigt i vår verksamhet – men vi är betydligt mycket mer ute och i rörelse än elever i "vanlig" skolverksamhet.

Möt våra ledare på Instagram

Enkla tips för utomhuspedagogik