Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Naturen är en fantastisk undervisningsresurs - vi hjälper dig att använda den

De flesta skriver under på att det är bra för barn att röra sig utomhus. Men utevistelse är så mycket mer än så. Naturen är en perfekt lärmiljö och det finns ett starkt vetenskapligt stöd för utomhusundervisning i både förskola och skola. För att möta behovet erbjuder vi en kvalitetssäkrad pedagogik med koppling till läroplanerna.

Är du pedagog i förskola, skola eller fritidshem och nyfiken på att undervisa utomhus? Då är du inne på ett spännande område där det har forskats en hel del de senaste åren.

Flera studier visar att naturen är en utmärkt undervisningsresurs och de pedagogiska fördelarna är många. Ökad studiemotivation, bättre arbetsminne, koncentration, samarbetsförmåga och en hälsosammare livsstil, är bara några av dem.

Fem starka skäl till att undervisa utomhus

a a a

  1. Står inskrivet i läroplanerna och stöds av forskningen
  2. Naturen är en tacksam lärmiljö för såväl barn som pedagoger eftersom den är interaktiv, genusneutral, utforskande och stimulerar nyfikenhet
  3. Barnen lär på ett lustfyllt sätt med hela kroppen och alla sinnen till skillnad från stillasittande katederundervisning inomhus
  4. Ger bättre arbetsminne, koncentration, samarbetsförmåga och en mer hälsosam livsstil
  5. Jämnar ut skillnader mellan lågpresterande och högpresterande barn

Vill du veta mer om utomhuspedagogik?

Hör av dig till oss så berättar vi mer om vår förskole- och skolverksamhet! Fält markerade med * är obligatoriska.

Jag är: *
 

Utbildningar för pedagoger

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning

Tre vägar till utomhusundervisning

  • Skogsmulle i förskolan är för dig som vill introducera Skogsmulles lekfulla och utforskande äventyr på schemat i förskolan.
  • Skogshjältarna är fyllt med rörelse och färdigt lektionsmaterial för skolan, anpassat för årskurs F-3 och fritidshem.
  • I Ur och Skur är en heltidsverksamhet för förskolor och skolor som vill satsa på friluftsliv som övergripande inriktning. Här utmanas barnen lite mer av undervisningen utomhus.

Möt två av våra pedagoger

Johanna, Rektor I Ur och Skur⁠

För några år sedan startade vi en helt ny grupp med 5-åringar, som precis flyttat från stan. På vårt första Skogsmullepass visste barnen inte hur de skulle bete sig i skogen. På den tillrättalagda lekparken som de var vana vid brukade leken följa samma mönster. Men skogen suddade ut de vanliga ramarna.

Karin, lärare I Ur och Skur

Är ni verkligen ute jämt?! Det är nog den vanligaste frågan jag möts av som I Ur och Skur-lärare. Svaret är såklart nej. Inomhusmiljön är mycket viktigt i vår verksamhet – men vi är betydligt mycket mer ute och i rörelse än elever i "vanlig" skolverksamhet.

Enkla tips för utomhuspedagogik