
- Meny: Förskola och skola Förskola och skola
Beredskap - Mat
Här får eleverna lära sig hur vi kan lösa utmaningar med matförsörjning, till exempel vid ett längre strömavbrott. Hur skapas ett nödlager av mat? Och hur kan maten tillagas?
Hämta elevbladet - mat (pdf)
Förberedelser
Bestäm om ni ska genomföra aktiviteten inomhus eller utomhus och om ni ska kombinera med eld och/eller tillagning, se Förslag på fler aktiviteter. Fundera även över gruppindelning.
Ni behöver:
- En eller flera lådor med olika matvaror, både lämpliga och olämpliga. Tomma förpackningar går bra.
- Variant: Om ni inte har tillgång till lådor och förpackningar, kan eleverna skriva matvaror på lappar.
- Valfritt: Utskrift av pdf:en, penna och skrivunderlägg.
Genomförande
- Diskutera vilken typ av mat som är lämplig att lagra.
- Låt eleverna ge förslag på matvaror och motivera (se pdf).
Förslag på fler aktiviteter
- Låt eleverna träna på att göra upp eld eller hantera stormkök.
- Tillagning, till exempel koka upp vatten, koka té eller saft, grilla pinnbröd, eller tillaga något mer avancerat. Läs våra recept på friluftsmat.
- Låt eleverna gå en promenad i naturen och fundera över hur människan skaffade mat då det inte fanns affärer och låt dem fundera vad som är ätbart i svenska naturen*.
- Om möjligt, samla in ätbara bär eller växter och tillaga.
*Ätbart i svenska naturen: Förutom fisk, vilt, svamp och bär, finns det en mängd ätbara växter. Några exempel: nässlor, granskott, maskros, harsyra, våtarv, löktrav, kirskål, alger från havet, kaveldun, almfrön, vissa lavar samt späda blad av bok, björk och blåbärsris.