Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Så kan du lyxfika i naturen

Många menar att varje äventyrs höjdpunkt är när det är fikapaus. Till och med den simplaste lilla skorpa smakar som smörgåstårta i naturen! För den som vill lägga lite krut på fikastunden kommer ledaren Daniels bästa lyxfika-tips. Mums!

–När jag gått igenom turplanen för gruppen och allt roligt vi ska göra brukar jag säga: “Finns det några frågor?”. Då kommer det alltid ett “När ska vi äta?”. Ja, det är nog verkligen det som är lite av målet. Att äta och njuta av en härlig lyxfika i naturen tillsammans, ler Daniel.

Daniel är ledare i Vildmarksäventyr – Friluftsfrämjandets verksamhet för barn, ungdomar och unga vuxna: Strövare (7–8 år), Frilufsarna (9–13 år cirka), TVM Äventyrsgrupper (cirka 14–25 år), naturparkour och Äventyrliga familjen.

Bästa fikat – om barnen själva får välja

–Krabbelurer, vet alla vad det är? Om inte så ta reda på det omedelbart! Det är en blandning mellan pannkakor och sockerkaka – enkelt att både förbereda och göra. Jag skickar med ett enkelt grundrecept här nedanför. Och du, glöm inte att rulla dem i lite socker från kåsan och kanske lite kanel också. Sedan rakt in i munnen. Lyxfikornas fika!

Att äta ute underlättas genom att ha förberett lite redan hemma, berättar Daniel. Det gör det smidigare (och lyxigare) väl ute.

–Jag gör alltid krabbelursmeten en dag innan, häller ner i en flaska och ställer in i kylen över natten. Packar all utrustning och måttar de ingredienser jag behöver ha med mig. Planeringen gör det enklare, och det är också det vi lär ut till Strövarna och Frilufsarna när de ska ansvara för maten eller fikat under dagen. Ska ni ut med barn, låt dem vara med i planeringen, de brukar de tycka är roligt.

Knep för framgång

–Tänk på att inte ta med fast smör, det smälter i din ryggsäck. Flytande smör eller olja är bättre. Ta med ett stormkök med tillhörande panna att steka i. Se till att du har ett bränsle som fungerar i temperaturen som är.

Fler fikatips

–Du kan till och med baka äppelkaka, steka pannkakor eller baka pizza över öppen eld eller på stormkök. Eller duka upp kalla råvaror som inte behöver tillagas.

Men lyxen går också att finna i minsta ballerinakaka.

–När barnen fixar och trixar med sitt får jag en stund för mig själv. Då åker min special-kaffekopp fram och en flaska med mjölk. Då sitter jag där och blandar ihop det så som jag vill ha det. Lutar mig tillbaka mot ett träd eller en sten och sippar på kaffet. Det är lyx för mig. Det är ju egentligen inte själva fikat i sig som är lyxigt, utan att den är i naturen, skrattar Daniel.

Krabbelurer, ca 15 st.

1 dl strösocker
4,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
2 ägg
1,5 dl mjölk
+ smör till stekning

1. Blanda strösocker, vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt i en bunke.
2. Tillsätt ägg och mjölk, rör till en smet.
3. Häll i en flaska, låt stå eller gör smeten samma dag.
4. Stek 2-3 min på varje sida.

Äppelkaka (4 p)

3 äpplen (skala och skiva tunt hemma)
1 msk flytande honung / 2 msk socker
1 tsk kanel
1/2 dl flytande honung / 1 dl socker

Ovan läggs i en ihopknuten påse.

50 g smör (smältes)
2 ägg (vispas med honung eller socker)

Blanda torra ingredienser
2 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl

Rör ihop allt utom äpplena och lägg i en påse.

+ flytande smör att steka i
Servera med vaniljsås

I naturen gör du hål i påsen och spritsar ut i en medelvarm stekpanna (bränns lätt) och lägger dit äppelbitarna. Sätt på folie och grädda försiktigt tills äppelkakan börjar stelna och botten är gyllenbrun.