Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Adrianopels skatt funnen

2018-06-18

Under vårterminen har vår frilufsargrupp deltagit på ett äventyr som vi har döpt till Adrianopels skatt. Det är ett äventyr där de har färdats i Kindabygdens fantastiska historia och dess natur.

Äventyret inleddes i mars med att gruppen hittade ett brev från riddaren Torgils Knutsson som var daterat 1305. Brevet innehöll ett krypto och ett meddelande om var dekrypteringsnyckeln kunde hittas. De fick också en instruktion om äventyret och fick veta att det fanns en person på skolan som kunde hjälpa dem vidare. Men de var själva tvungna att lista ut vem det var och med hjälp av en ledtråd från denne person fick de sedan lista ut destinationen för nästa träff.

Den andra träffen blev en jakt i snörika berg efter en grotta där dekrypteringsnyckeln skulle finnas. Det var något motigt att ta sig fram i snön men till slut kunde de hitta nyckeln och uppgiften blev då att dekryptera meddelandet och ta reda på nästa plats. Kryptot visade sig vara skrivet av en romersk spion och refererade till en skatt som goterna tog med sig efter slaget vid Adrianopel år 378. Skatten skulle nu finnas på en av kindabygdens fornborgar.

Den tredje träffen bjöd på en vandring till fornborgen men istället för en skatt lyckades vi bara hitta ett sigill från stråtrövaren vargen och tack vare kontakten på skolan kunde de hitta ett brev som ledde dem vidare. Ytterligare en vandring gjordes till de gamla gruvorna invid Kinda kanal där en ledtråd som ledde till Rövareö i Drögen fanns. Men det fanns dock en särskild uppgift som de måste lösa för att skatten skulle uppenbara sig på ön. 

Beväpnade med ett par kanoter paddlade vi därefter ut till rövareön gången därpå och fann skattkistan. Men den visade sig var låst så det var åter dags att söka hjälp på skolan. Denna gång blev de dock hänvisade till biblioteket där man efter mycket sökande kunde hitta en gammal bok som tillhört den flicka från Drögshult som under sju år var kidnappad av rövarna på rövareö. 

Så på den avslutande övernattningen kunde de till slut öppna skatten och belönades med varsin medalj.

Äventyret förgylldes verkligen av det bidrag som vi fick ur Bergans jubileumsfond och som bekostade varsin ryggsäck och två tält. Förhoppningsvis har vi också kunnat inspirera deltagarna till nya upptäckter i både historien och naturen. På den avslutande övernattningen berättade vi hela historien som i många delar är baserade på sägner och händelser ur Kindas historia.