Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

21 Maj 2016

Cykeltur på Vikbolandet

I ett strålande väder genomfördes cyklingen den 21/5 på Vikbolandet. Började vid Östra Husby kyrka där kastanjen stod i full blom och första sträckan mot Mauritzberg gick i lätt medvind. De 8 kilometrarna kändes lätta och vi kunde ana vilken fin dag somlåg framför oss.

Med utsikt över Bråviken från berghällarna vid Mauritzbergs slottsmiljö smakade medhavd fika perfekt och efter en titt på kartan och möjligt nästa etappmål bestämde vi att det skulle bli Sänkdalens gård som låg bara ytterligare 10 kilometer bort. Åkrar med rapsen i full blomning, alla nyanser av grönt i trädens lövverk och markens grönska gjorde sträckan extra angenäm.

Väl framme kunde vi köpa gårdens egentillverkade glass som smakade bra i grönskan där svalorna och korna passerade förbi utan att göra någon större notis om oss.

Nya kartstudier och Dalmyra gruva och sjö låg på rimligt avstånd, 11 kilometer för att nås lagom till lunch. Den gamla gruvan där man brutit myrmalm och svartmalm låg i ett naturskönt område med grillplats och vindskydd och man tar sig dit genomatt dra sig över ett litet sund med hjälp av flotte. Varphögen med utsikt över sjön var en lite annorlunda plats att inta lunch från och påminde om allt arbete som gjorts här förr i tiden.

Nästa etapp med riktning mot Östra Husby kyrka är tvådelad och gick först på småvägar, 2 kilometer bland blommande äppelträd, gamla syrenhäckar i full blom och många fåglars olika läten. Avslutades med, 6 kilometer motvindssträcka på den livligt trafikerade Arkösundsvägen till vilket det tyvärr inte finns ett bra alternativ utan att sträckan skulle bli för lång den här dagen.

Efter fyra mils cykling på väl rekognoserade vägar kan vi igen glädjas åt att upplevelserna finns nära oss.

/Jens