Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Längdskidor

Vi planerar att under vintern 2022/2023 starta upp en sektion för längdskidåkning/We are planning crosscountry skiing events during the Winter of 2022/2023

1892 startades Föreningen för Skidlöpningens Främjande i Sverige. Året därpå anställs tre skidinstruktörer för att instruera ungdomar. Föreningen anordnar den första nationella tävlingen i Uppsala, spårlöpning 30 och 60 km. Sedan dess har föreningen bytt namn till Friluftsfrämjandet och erbjuder sina medlemmar varierande äventyr med koppling till friluftsliv i hela vårt avlånga land. I Umeå Lokalavdelning har längdåkningen legat nere under många år men genom denna nya satsning hoppas vi att detta ska bli en återkommande skidskola. Precis som i vår uppskattade utförsåkningsskola så är vårt fokus att förmedla skidglädje!
 
Under vintern 22/23 startar och genomför vi en längdskidskola (klassiskt och skate). Den kommer att rikta sig ungdomar och  vuxna åkare. Friluftsfrämjandets målsättning handlar först och främst om skidglädje men med det så följer givetvis även teknik och pedagogik som viktiga grundpelare i vår verksamhet. Våra ledare har genomgått utbildning arrangerad av Friluftsfrämjandets Friluftsakademi och vår pedagogik har sina grunder inom Svenska Skidförbundet men med en prägel av Friluftsfrämjandets målsättning.
 
För vem?
Vår längdskidskola kommer att rikta sig till ungdomar och vuxna som vill bli bättre på att åka längd eller helt enkelt gillar att träna i grupp. Umeå har redan föreningar som erbjuder yngre barn skidåkning där syftet på sikt är att dessa barn skall bli så pass intresserade att de vill göra en elitsatsning. Friluftsfrämjandets längdskidskola kommer att rikta sig mot dem som inte lärt sig grunderna, de som kan åka men vill slipa på sin teknik och för dem som gillar längdskidåkning men inte har för avsikt att tävla.
Då vår skidskola riktar sig mot ungdomar och vuxna finns det dessutom en möjlighet för familjer att hitta en gemensam aktivitet som gör det lättare att komma ut och svettas tillsammans.
 
Grupper
Vi kommer att erbjuda två olika grupper i klassisk stil och i skate. Den finns en nybörjargrupp och en fortsättningsgrupp. Då den första omgången pågår i huvudsak under februari så är det alltså möjligt att först gå nybörjargrupp under februari och sedan fortsättningsgrupp under mars-april. Är du osäker på om du är redo för fortsättningsgruppen kan du prata med våra intruktörer för att reda ut begreppet. På varje omgång (se nedan) finns det alltså två grupper att välja mellan, nybörjargrupp och fortsättningsgrupp.
 
Privatlektioner
Bland våra entusiastiska ledare har vi dessutom några före detta tävlingsåkare. Om du siktar på att åka något långlopp eller vill slipa teknik så kan vi rekommendera dessa ledare för privatlektioner. Dessa privatlektioner kan givetvis även handla om grunderna om det är så att du av en eller annan anledning inte vill vara en del av vår gruppskidskola. För mer information kontakta Pontus.Bylund(at)friluftsframjandet.se
 
När? Var?
Vår gruppskidskola kommer genomföras på Mariehemsängarnas skidspår med möjlighet att även använda oss av Stadsliden. Omgångarna kommer att ligga på helgerna och bitvis pågå samtidigt som den alpina skidskolan i Bräntberget. Det innebär att du som förälder, på en del av dessa pass, kan lämna ditt barn på den alpina skidskolan och sedan ansluta till längdskidskolan nere på Mariehemsängarna. Tyvärr så har vi inte möjlighet att skräddarsy detta med perfekt passning till den alpina skidskolans fikapauser då lektionspassen har olika längd.
Under vinterns skidskola så kan ni anmäla er till olika pass. De första omgångarna ligger under v4-8 och de andra omgångarna v11-15 (med brasklapp att snöförhållanden kan ställa till det på slutet). Spåren vi åker på består uteslutande av natursnö med allt vad det innebär. Under den andra omgången i mars/april så ligger passen tidigare på förmiddagen och det beror på att skidspåren är bättre under tidig förmiddag innan vårsolen tagit hårt på underlaget. Umeå lokalavdelning kan inte styra över vintern även om vi önskar att den aldrig skulle ta slut!
 
Anmälningen hittar ni på länkarna nedan:
Klassisk längdskidskola v4-8 lördag fm 10.30-12.00
Skateskidskola v4-8 lördag em 12.45-13.15
 
Klassisk längdskidskola v11-15 lördag fm 09.00-10.30
Skateskidskola v11-15 lördag em 10.45-12.15

Kontaktpersoner
Pontus Bylund, Pontus.Bylund(at)friluftsframjandet.se
Jesper Persson, Jesper.Persson(at)friluftsframjandet.se