Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Svårighetsgradering vid kajakturer

Nybörjaren som vill prova på och lära sig mer om kajakpaddling rekommenderas att anmäla sig till "Nybörjarkurs", "Kvällspaddling" och "Bassängträning".

1                    Nybörjare (simkunnig 200 m)

Du behöver inte ha paddlat förut eller ha någon tidigare friluftsvana. Vi paddlar i lugna, mycket skyddade vatten. Du lär dig grunderna i paddling

2                   Ovan paddlare (lätt)

Du har varit med på Prova-på-turer, eller motsvarande på egen hand. Du känner dig trygg i och kan manövrera kajaken. Du behöver inte ha någon tidigare friluftsvana.

Vi paddlar i lugn takt i skyddade vatten där vi kan möta korta vågor som inte bryter. Om du vill får du hjälp att utveckla din paddelteknik.

3                   Van paddlare (medel)

Du har varit ute på flera heldagsturer där du paddlat 2-3 timmar i sträck. Du har genomfört kamraträddning. Du har paddlat i vågor och dåligt väder och behärskar det. Du har gjort kortare tältutflykter.                

Vi paddlar ofta i delvis oskyddade vatten på fjärdar där vi kan möta brytande vågor. Om du vill får du hjälp med att finslipa din paddelteknik. Paddling 2-3 timmar såväl före som efter lunch.

4                   Säker paddlare (krävande)

Du har varit ute på flera flerdagsturer eller minst en veckotur där du paddlat 2-3 timmar i sträck såväl före som efter lunch. Du har paddlat i dåligt väder och brytande vågor och behärskar det. Du behärskar kamraträddning. Du har veckotältat eller gjort flera kortare tältutflykter.           

Vi paddlar ofta i oskyddade vatten på stora fjärdar där vi kan möte större, brytande vågor. Paddling 2-3 timmar såväl före som efter lunch i god marschfart. Istället för ovanstående kan det röra sig om paddling tidig vår/senhöst där vattentemperaturen ställer högre krav på säkerhet.

5                   Avancerad paddlare (mycket krävande)

Du har varit ute på flera veckoturer där du paddlat 2-4 timmar i sträck såväl före som efter lunch. Du har paddlat i dåligt väder och grov, brytande sjö och behärskar det. Du behärskar kamraträddning och flottöruppgång. Du har veckotältat en eller flera gånger.             

Vi paddlar ofta i helt oskyddade vatten där vi kan möta grov, brytande sjö och de extrema väderförhållanden som kan råda utomskärs. Paddling 2-4 timmar såväl före som efter lunch, ofta i hög takt. Istället för ovanstående kan det röra sig om paddling vintertid där vattentemperaturen ställer högre krav på säkerhet.